نتایج کارآزمایی فاز یک واکسن شرکت «مدرنا» برای مقابله با کووید-۱۹، نشان میدهد که سیستم ایمنی بدن افراد تحت آزمایش، همان واکنشی را نشان داده که در افراد درمانشده از بیماری دیده میشود.
مدیر اجرایی شرکت آمریکایی «مدرنا» گفته این نتایج بسیار رضایتبخش است. دونالد ترامپ گفته نتایج را دیده و «شگفتانگیز» است. بازارهای سهام در ایالات متحده نیز پس از چند هفته تیره و تار به جنب و جوش افتادهاند.
مدرنا تراپتیکس، تنها یک ماه و نیم پس از شیوع اولیه ویروس کرونای سارس-۲، عامل بیماری کووید-۱۹، یک واکسن تجربی را ثبت کرده بود.
این شرکت با موسسه ملی سلامت، از نهادهای مرتبط به وزارت بهداشت و خدمات انسانی در ایالات متحده، در همکاریست و اواخر اسفند ماه گفته شد که نخستین مرحله از آزمایش بالینی خود را روی واکسن آغاز کرده است.
بیشتر در این باره: واکسن کرونا؟ ترامپ: اواخر سال ۲۰۲۰، آژانس اروپایی: یک سال دیگردر فاز نخست، بدن هشت تن از داوطلبانی که دزهای این واکسن را در اندازههای کم و متوسط دریافت کرده، پادتنی ایجاد کرده در همان سطحی که در درمانشدگان کووید-۱۹ دیده شدهاست.
خود این شرکت گفته این واکسن «عموما ایمن و واکنش بدن به آن مناسب بوده است». استفن بانسل، مدیر اجرایی این شرکت، هم در یک کنفرانس خبری تلفنی گفته احتمال زیادی وجود دارد که واکسن میتواند در برابر ویروس کرونای جدید ایمنی ایجاد کند.
البته دادهها هنوز بسیار محدود است و آزمایشها نیز تنها بر شمار بسیار اندکی از داوطلبان انجام شده که البته در این فاز از کارآزمایی بالینی یک واکسن چیز عجیبی نیست.
خبرگزاری اسوشیتدپرس ۲۹ اردیبهشت ماه گزارش داده که بازارهای سهام در آمریکا، در پی افزایش خوشبینیها پیرامون واکسن احتمالی از بدترین وضعی که طی دو ماه اخیر داشتهاند خارج شدهاند و جنب و جوش در آنها شکل گرفته است. البته مسئله موثر دیگر نیز امیدواری به بهبود وضع اقتصادی در نیمه دوم سال جاری میلادیست.
با وجود خوشبینیهای اولیه همچنان باید منتظر ماند تا نتایج کارآزمایی واکسن در فازهای پیشرفتهتر منتشر شود.
استفان ایوانس، استاد دارو و همهگیرشناسی در دانشکده بهداشت و داروهای استوایی لندن، به خبرگزاری فرانسه گفته «نباید فراموش کرد که این فاز نخست است و قرار است نشان دهد واکسن میتواند پادتن ایجاد کند و سطح واکنش هم مناسب است. با این حال تا زمانی که فاز سوم فرا نرسد نمیتوان گفت آیا این واکسن واقعا جلوی کووید-۱۹ را میگیرد یا نه».
کارآزمایی از مرحله پیشبالینی و فاز صفر آغاز میشود. در فاز یک، شمار محدودی از داوطلبان تندرست، دوزهای مختلفی را زیر نظر پژوهشگران دریافت میکنند، فاز دو، متمرکز بر رصد تاثیر دارو و عوارض جانبی احتمالیست. در فاز سوم روی درمان بیماران با داروی جدید، و در کنار آن با روشهای استاندارد تمرکز میشود و شمار بزرگتری از بیماران و داوطلبان و بهطور اتفاقی انتخاب میشوند.
تحقیقات روی واکسنها معمولا زمان بیشتری نیاز دارد تا تحقیقات روی روشهای درمانی. در حال حاضر آزمایشها روی دهها دارو و واکسن در سراسر جهان جریان دارد.