همزمان با برگزاری دادگاه هشت فعال محیط زیست، محمود صادقی نماینده مجلس شورای اسلامی شامگاه یکشنبه در صفحه توئیتر خود نوشت که شورای عالی امنیت ملی نیز «فعالیت متهمان محیط زیستی را مصداق جاسوسی تشخیص نداده است».
هشت فعال محیط زیست به نامهای سام رجبی، امیرحسین خالقی، هومن جوکار، سپیده کاشانی، نیلوفر بیانی، طاهر قدیریان، عبدالرضا کوهپایه و مراد طاهباز، بیش از یکسال است که در «بازداشت موقت» سازمان اطلاعات سپاه پاسداران هستند.
روز شنبه دومین جلسه دادگاه این هشت نفر به ریاست قاضی صلواتی در حالی برگزار شد که این افراد از حق انتخاب وکیل محروم بودند و مجبور شدند وکلای معرفی شده از سوی قوه قضاییه را برای وکالت بپذیرند.
اظهارات محمود صادقی در حالی است که وزارت اطلاعات هم پیشتر اتهام جاسوسی برای این فعالان محیط زیست را رد کرده بود.
با این حال خواهر سام رجبی در صفحه توئیتر خود نوشت که نیلوفر بیانی یکی از متهمان محیطزیستی روز شنبه در جلسه دادگاه اعلام کرد که تحت فشار و تهدید بازجویان اعتراف کرده است.
سایت کلمه نیز گزارش داد گویا تا ماهها مرگ کاووس سیدامامی استاد دانشگاه و رئیس موسسه حیات وحش پارسیان که در بازداشتگاه اطلاعات سپاه جان سپرد، برای اعترافگیری بیشتر به این زندانیان خبر داده نشده بود. مرگی که اطلاعات سپاه آن را «خودکشی» اعلام کرد.
در حالی که دولت حسن روحانی و از جمله عیسی کلانتری رئیس سازمان حفاظت محیط زیست میگویند که این افراد جاسوس نیستند، قوه قضائیه و اطلاعات سپاه بر ادعای خود مصر هستند.
به گفته عیسی کلانتری، دوربینهایی که برای رصد یوز پلنگها در برخی مکانها نصب شده بود حداکثر برد آنها ۵۰ متر است.
قوه قضائیه در ابتدا اتهام این فعالان محیط زیست را «جاسوسی برای بیگانگان» اعلام کرده بود، اما چند ماه بعد اتهام «فساد فی الارض» برای برخی از آنها مطرح شد که حکم صادره برای این اتهام میتواند اعدام باشد.
از سوی دیگر، گزارشها از بازداشت پوریا سپهوند، کارشناس حیات وحش موسسه میراث پارسیان، در روز شنبه ۱۳ بهمن در تهران حکایت میکند.