با نزدیک شدن فصل تابستان در نیمکره شمالی کره زمین، برخی از کشورها در حال تجربه افزایش بیسابقه و اعلام وضعیت آمادهباشاند.
یکی از شهرهای هند در روزهای گذشته دمای ۵۱ درجه سانتیگراد را تجریه کرده است. دمایی که حداقل در شصت سال گذشته در شبه قاره هند بیسابقه بوده است.
همچنین روز سیام اردیبهشت ماه، رئیس مرکز بهداشت شهر ریگان، در استان کرمان، نیز اعلام کرد که تمامی مراکز بهداشتی این شهر به دلیل احتمال بروز گرمازدگی و افزایش شدید دما در حالت آمادهباش قرار دارند.
به گفته فردین حشمتی دمای شهر ریگان به ۵۰ درجه رسیده است و در پی آن ده نفر دچار گرمازدگی شدید شدهاند.
اما در هند و در شهر فالودی، دما به عدد بیسابقه ۵۱ رسیده است. هر ساله صدها تن در شبهجزیره هندوستان، به ویژه در ماههای مه و ژوئن از شدت گرما جان خود را از دست میدهند، با این حال افزایش دما در سال جاری بیسابقه بوده است.
گذشته از فالودی، در مرکز هند، بخشهایی از شمال و شرق این کشور، از جمله دهلی، پایتخت، نیز افزایش بیسابقه دما را تجربه میکنند. در روزهای اخیر دما در دهلی به ۴۷ درجه سانتیگراد رسیده است. افزایش دما به حدی بوده که حیوانات باغ وحش دهلی را به شکل مرتب در آب خنک قرار دادهاند تا از مرگومیر آنها جلوگیری شود.
این افزایش دما منجر به کمبرقی در پی استفاده فزاینده از کولر و وسایل سرمایشی نیز شده است. مدارس هند پیش از موعد مقرر برای تعطیلات تابستانی تعطیل شدهاند و همچنین بیمارستانها در برخی از ایالات به حالت آمادهباش درآمدهاند.
دمای معمول در ماههای اردیبهشت، خرداد و تیر در شمال هند چهل درجه است که امسال افزایشی چشمگیر و بیسابقه داشته است. در مرکز ایران نیز رسیدن دما به پنجاه درجه در اردیبهشت ماه امر معمولی نیست.
هند در حالی با گرمایش بیسابقه دما درگیر است که قطحی و خشکسالی نیز جان ۳۳۰ میلیون نفر یا یک چهار جمعیت این کشور را تهدید میکند.
فصل بارانهای موسمی در هند از انتهای تیرماه آغاز میشود و این کشور امیدوار است که امسال بارشهای موسمی فراوان بتواند صنعت کشاورزی این کشور را نجات دهد.
شصت درصد از مردم هند به کار کشاورزی مشغولند و خشکسالی ممتد سبب افزایش فقر و بیکاری شده است.
علاوه بر این، خشکسالی منجر به پراکندگی سریع آتشهای کوچک و تصادفی و مرگ و میر تعداد زیادی در پی آن شده است. در اردیهبشت ماه امسال مقامهای رسمی اعلام کردند که پخت و پز در روز در برخی ایالات ممنوع است تا به این ترتیب مقابل بروز برخی آتشسوزیها گرفته شود. این آتشسوزیها در فروردین ماه جان هشتاد تن را گرفته بود.
هند سال گذشته با مرگبارترین موج گرما مواجه شد که در مجموع جان دو هزار و ۴۰۰ تن را گرفت.
ایران نیز سال گذشته موج شدید گرما را از سر گذراند و بندر ماهشهر در استان خوزستان در مردادماه، دمایی معادل با ۷۳ درجه سانتیگراد را تجربه کرد. بالاترین دمای ثبت شده در یک منطقه شهری در جهان متعلق به شهر ظهران در عربستان سعودی است که در ۱۷ تیرماه سال ۸۲ دمای ۸۱ درجه را تجربه کرد. بندر ماهشهر در این لیست رتبه دوم را دارد.
تابستان گذشته علاوه بر خاورمیانه و آسیای جنوب شرقی، غرب اروپا نیز افزایش دمایی بی سابقه را از سر گذراند.
مردادماه سال گذشته و در پی پدیده جغرافیایی "ستون غبار اسپانیایی" که هوای آفریقا را به اروپا آورده بود، بسیاری از کشورهای اروپایی دمایی شدید را تجربه کردند و دمای هوا در شهرهایی نظیر پاریس و آمستردام به مرز چهل درجه رسید.
کارشناسان هواشناسی میگویند امسال نیز از گرمترین تابستانها خواهد بود و کشور بریتانیا در حال حاضر گرمترین ماه مه خود در ۱۷۰ سال اخیر را تجربه میکند.
سازمان مت (MET) گفته است که امسال گرمترین سال ثبت شده در تاریخ بشریت خواهد بود. به گفته این سازمان پدیده ال نینو و همچنین تغییرات جوی حاصله از فعالیتهای صنعتی علت این گرمایش خواهد بود.