نایب رئیس مجلس شورای اسلامی در واکنش به مخالفت و نگرانی از بازگشایی دفتر اتحادیه اروپا در ایران گفت که «حکومتی که پایگاه مردمی خوبی دارد، نباید از ایجاد این دفترها نگران باشد». او همچنین برخی انتقادهای اروپاییها در مورد نقض حقوق بشر در ایران را وارد دانست.
علی مطهری این مطلب را روز شنبه، ۲۲ آبان، در گفتوگو با خبرگزاری کار ایران،ایلنا، بیان کرد و افزود که جمهوری اسلامی نباید از راهاندازی چنین دفتری «ترس» داشته باشد.
وی عملکرد اتحادیه اروپا در مذاکرات هستهای با ایران را «خوب» توصیف کرده و تذکر داد که راهاندازی دفتر این اتحادیه تنها منحصر به ایران نیست.
به گفته وی، در بسیاری از کشورها دفتر اتحادیه اروپا هست و نگرانیها درباره راهاندازی این دفتر در ایران هم ناشی از مسائل حقوق بشری است.
مطهری موضوع حقوق بشر را به دو بخش «احکام اسلام» و «امور مشترک بشری» تقسیم کرده و گفت که احکام اسلامی «قابل بحث نیست و برای آنها [غربیها] هم قابل فهم نیست.»
به عقیده این نماینده مجلس، «ما اختلاف مبانی در بحث حقوق بشر با دنیای غرب داریم. آنجا که اختلاف مبانی داریم، قابل حل نیست؛ مثل حکم قصاص و به طور کلی احکام شرعی.»
نایب رئیس مجلس در عین حال تائید کرد که «ممکن است اروپاییها انتقادهایی نسبت به رعایت حقوق بشر در ایران داشته باشند که به اعتقاد من برخی از آنها درست است.»
مطهری اضافه کرد: «ما باید انتقادهای حقوق بشری درست را بپذیریم و اگر انتقاد درستی وجود دارد، ما باید قبول کنیم و لجاجت نداشته باشیم.»
این نماینده مجلس درباره برخی نگرانیها درباره عملکرد دفتر اتحادیه اروپا در ایران نیز گفت: «پیش از بازگشایی این دفتر نمیتوانیم پیشداوری کنیم.»
وی همچنین افزود که چنانچه این دفتر بخواهد «در مسائل حقوق بشر اظهارنظر کند، ما نیز باید این کار را در قبال کشورهای اروپایی انجام دهیم.»
با اعلام احتمال بازگشایی دفتر اتحادیه اروپا در تهران٬ موج مخالفتها با راهاندازی آن از سوی گروهی از محافظهکاران و امامان جمعه نیز در یک هفته گذشته آغاز شد.
مجید تختروانچی٬ معاون وزیر امور خارجه ایران، روز ۱۶ آبانماه از انجام مراحل داخلی بازگشایی دفتر اتحادیه اروپا در تهران خبر داد که پس از این اعلام٬ گروهی از امامان جمعه با صراحت با راهاندازی چنید دفتری مخالفت کردهاند.
این روحانیون در خطبههای نماز جمعه ۲۱ آبان در چند شهر نیز به گشایش احتمالی دفتر اتحادیه اروپا در تهران اعتراض کرده و از جمله آن را «لانه جاسوسی» خواندند.
پنجم آبانماه نیز محمدجواد لاریجانی دبیر ستاد حقوق بشر قوه قضاییه اعلام کرده بود دستگاه قضایی به اتحادیه اروپا اجازه تأسیس دفتر در ایران را نخواهد داد.
موضوع افتتاح دفتر اتحادیه اروپا در ایران که از چند سال پیش مطرح شده، به دلیل همین مخالفتهای داخلی هنوز اجرایی نشده است.
محمدرضا نقدی٬ فرمانده سازمان بسیج، در فروردینماه سال ۱۳۹۳ اتحادیه اروپا را «بدتر از چارپایان» دانسته و خطاب به آنها گفته بود: «شما غلط میکنید که در ایران دفتر بزنید.»
کمیته روابط خارجی پارلمان اروپا در فروردین سال ۱۳۹۳ پیشنویس قطعنامهای را در مورد «راهبرد اتحادیه اروپا در قبال ایران» تصویب کرده و از اتحادیه اروپا خواست تا در تهران دفتر نمایندگی افتتاح کند.
اتحادیه اروپا در حال حاضر در ۱۴۰ کشور جهان دارای سفارت و دفتر نمایندگی است و در بیانیهای که چندی پیش منتشر کرد بار دیگر از تمایل خود برای راهاندازی دفتر خود در ایران خبر داد.
این اتحادیه در بیانیه خود آورده که امیدوار است از طریق این دفتر بتواند مناسبات فرهنگی، آموزشی، تجاری و زیستمحیطی با ایران را تعمیق دهد و دو طرف بتوانند در زمینه مسائل حقوق بشری همکاری بهتری باهم داشته باشند.