بهبود موقعیت رضایی، رقیب محافظه‌کار احمدی‌نژاد

در روزهای باقی مانده به انتخابات ریاست جمهوری برخی از چالش‌های دشوار برای محمود احمدی نژاد ممکن است از درون طیف محافظه‌کار شکل گیرد؛ همان‌هایی که چهار سال پیش، از پیروزی وی حمایت کردند.

خبرگزاری آسوشیتدپرس در تحلیلی از موقعیت محسن رضایی تنها رقیب اصولگرا (محافظه کار) محمود احمدی نژاد می‌نویسد کارزار انتخاباتی فرمانده سابق سپاه پاسداران به آرامی ولی با موفقیت بخشی از گروه‌های رای دهنده حامی محمود احمدی نزاد را به خود جلب کرده است.

به اعتقاد بسیاری از تحلیلگران محسن رضایی هنوز از بدل شدن به یک نامزد جدی در انتخابات ریاست جمهوری فاصله زیادی دارد. اما کارزار تبلیغاتی کمتر شناخته شده وی را نباید کم اهمیت تلقی کرد چون می‌تواند موانع جدی برای محمود احمدی نژاد ایجاد کند.

آسوشیتدپرس می‌نویسد که محسن رضایی برای آن بخش از رای‌دهندگان محافظه‌کار که معتقدند احمدی نژاد در رویارویی با غرب زیاده روی کرده و توجهی به اقتصاد ایران نداشته است می‌تواند یک گزینه اعتراضی باشد.

در عین حال اصلاح طلبان نیز امیدوارند که نامزدی محسن رضایی، رای جبهه محافظه‌کاران را شکسته و موقعیت احمدی نژاد را تضعیف کند.

به این نکته نیز اشاره شده که در صورت شکست محمود احمدی نژاد ممکن است نوعی ائتلافی بین رضایی و اصلاح طلبان ایجاد شود. اما باید در نظر داشت که ریاست جمهوری محسن رضایی یا حضور مستقیم وی در دولت می‌تواند باعث سردی بیشتر مناسبات با غرب شده و احتمال تجدید مناسبات با آمریکا را تضعیف کند.

محسن رضایی به خاطر مقام خود به عنوان فرمانده سپاه پاسداران - همراه با پنج مقام ایرانی دیگر و یک شهروند لبنان –از سوی پلیس بین‌المللی به خاطر مشارکت در بمب گذاری سال ۱۹۹۴ در یک مرکز یهودیان در شهر بوینس آیرس ِ آرژانتین، تحت تعقیب است.

به این پرونده در ایران اشاره ای نمی‌شود و به نظر می‌رسد که در پیشرفت کارزار انتخاباتی محسن رضایی هیچ تاثیری ندارد.

آسوشیتدپرس با اشاره به کارزار تبلیغاتی محسن رضایی در سفرهای اخیر خود به مناطق مختلف ایران نتیجه می‌گیرد که او سعی می‌کند با زنده کردن خاطرات دوران جنگ و اعلام وفاداری به آرمان‌های اولیه انقلاب حمایت لایه‌هایی را که معمولا طرفدار محمود احمدی نژاد هستند به سوی خود جلب کند.

بخش اعظم رای آقای رضایی ممکن است از میان کهنه‌کاران و وفاداران به آرمان‌های دوران جنگ جمع‌آوری شود که هنوز هم در گفتمان سیاسی ایران نقش ویژه ای دارد. محسن رضایی که ۵۷ ساله است از سال ۱۳۶۰ و در سن ۲۷ سالگی فرماندهی سپاه پاسداران را برعهده گرفت و این موقعیت ویژه وی را در تماس نزدیک با رهبران بلندپایه ایران قرار داد. محسن رضایی اکنون دبیر مجمع تشخیص مصلحت نظام است که نقش مرجع حل اختلاف بین مجلس و شورای نگهبان را دارد.

در انتخابات سال ۱۳۸۴ سپاه پاسداران و بسیج تحت فرماندهی آن که به راحتی می‌توانند چند میلیون رای را هدایت کنند به شکلی منسجم از محمود احمدی نژاد حمایت کردند. در آن زمان آقای رضایی نیز در حمایت از محمود احمدی نژاد از مبارزات انتخاباتی کناره‌گیری کرد ولی این‌ بار ممکن است اینطور نباشد. باید دید کدامیک از این دو نامزد اصولگرا این بار می‌تواند حمایت بیشتری از سوی این نهادها جلب کند.

شریف امام جمعه، تحلیلگر سیاسی، به آسوشیتدپرس می‌گوید که محسن رضایی برای محافظه‌کاران گزینه‌ای است که می‌تواند علیه محمود احمدی نژاد به صحنه بیایند بدون آنکه به موازین و جهت‌گیری‌های ایدئولوژیک خود پشت کنند.

این بار به نظر نمی‌رسد که آقای رضایی قصد کناره گیری از رقابت ها را داشته باشد. او در سخنان خود سیاست‌های محمود احمدی نژاد را به باد انتقاد گرفته و برخی از شعارهای او نشانگر یک کارزار هوشمندانه است.

او هشدار داده که سیاست های اقتصادی احمدی نژاد که یکی از عوارض آن تورم دو رقمی است، ایران را به پرتگاه خواهد برد. جای تعجب ندارد که یکی از مشاوران ارشد وی، داوود دانش جعفری اولین وزیر اقتصاد در کابینه محمود احمدی نژاد است.

در زمینه مناسبات با غرب و مدیریت برنامه هسته ای نیز محسن رضایی راهکاری ملایم تر از احمدی نژاد پیشنهاد کرده است. او طرفدار تماس و همکاری گام به گام با آمریکا در عرصه‌هایی مثل مبارزه با مواد مخدر و بحران افغانستان است. و در مورد برنامه هسته‌ای نیز پیشنهاد کرده است یک کنسرسیوم بین المللی برای نظارت بر غنی سازی در ایران تشکیل شود.

به نوشته آسوشیتدپرس حتی حامیان محمود احمدی نژاد نیز معتقدند که رضایی بخشی از آرای رئیس جمهور فعلی را به خود جلب خواهد کرد.

محمد نبی حبیبی رئیس حزب موئتلفه اسلامی روز دوشنبه گفت که بخشی از هسته‌های اصلی اصولگرایان به سمت رضایی خواهند رفت.

اما سعید لیلاز کارشناس سیاسی در تهران معتقد است خطر جدی برای محمود احمدی نژاد از ناحیه محسن رضایی نخواهد بود. به گفته وی «محافظه کاران یا به احمدی نژاد رای خواهند داد و یا به هیچ کس دیگر.»