رايس: مساله هسته ای ايران از طريق ديپلماتيک قابل حل است

کاندولیزا رایس در گفت و گویی با رادیو فردا شرکت کرد.(گلناز اسفندیاری-امیر مصدق کاتوزیان)

کاندوليزا رايس، وزير امور خارجه آمريکا، روز سه شنبه، هشتم ژوئیه، ضمن بازديد از راديو اروپای آزاد / راديو آزادی در پراگ، پایتخت جمهوری چک، در گفت وگويی اختصاصی با راديو فردا شرکت کرد.


رادیو فردا: خانم رايس، خيلی ممنون از اينکه در اين گفتگو با راديو فردا شرکت می کنيد. اجازه بدهيد اين گفتگو را با پرسشی شروع کنم که اين روزها ذهن بسياری از ايرانيان را مشغول کرده است. آيا آمريکا يا اسرائيل به تاسيسات هسته ای ايران حمله خواهند کرد؟


اعتقاد راسخ ما اين است و پرزيدنت بوش هم صراحتا گفته است که مشکل تکنولوژی هسته ای ايران را ميتوان از طريق ديپلماتيک حل کرد. ما در اين جهت است که فعاليت می کنيم. ما خيلی می خواهيم که مردم ايران روابط خوبی با ايالات متحده داشته باشند.


هيچ دليلی وجود ندارد که اين تمدن بزرگ با اين چنين تاريخ و فرهنگ غنی از جامعه بين المللی منزوی شود. بلی برای (حل) اين مسئله راه ديپلماتيک وجود دارد و درست بخاطر همين است که ايالات متحده همراه با آلمان، فرانسه، بريتانیا، روسيه و چين عضو گروهی است که پيشنهادی به حکومت ايران داده و ما اميدواريم که آنها اين (پيشنهاد) را قبول خواهند کرد.


ايران اصرار دارد که برنامه هسته ايش صلح آميز است و با سرباز زدن از پذيرش قطعنامه های سازمان ملل، به غنی سازی اورانيوم ادامه می دهد. آيا تعليق غنی سازی اورانيوم پيش شرط آغاز مذاکرات آمريکا با ايران و رفع تحريم عليه ايران است؟ آيا آغاز مذاکرات بدون پيش شرط با ايران برای شما متصور نيست؟


«وقتی رژيم ايران به مردمش می گويد غرب در تلاش محروم کردن ايران از دستيابی به فناوری پيشرفته هسته ای است، اين حرفی بسيار دور از حقيقت است.»
کاندولیزا رایس در گفت و گو با رادیو فردا

دليل اينکه قبل از انجام اين مذاکرات ايران بايد غنی سازی اورانيوم و برنامه بازپردازش خود را متوقف کند اين است: ما نبايد در شرايطی قرار بگيريم که وقتی ايران به تکميل همان فناوری می پردازد که به توليد سلاح اتمی می انجامد با ايران گفت و گو کنيم. اما اگر خواست ايران برنامه ای صلح آميز است، مشکلی نيست.


روسيه در بوشهر يک نيروگاه هسته ای دارد. آمريکا از فعاليت روسيه در بوشهر حمايت می کند. ما در بسته پيشنهادی ۱+۵ در بالاترين سطح ممکن به ايران پيشنهاد فناوری صلح آميز هسته ای داده ايم.


مساله اينست که غنی سازی و بازپردازش به تکميل فناوری هایی می انجامد که با آن می توان سلاح هسته ای هم توليد کرد.


به علت سابقه دروغگويی [جمهوری اسلامی] به آژانس بين المللی نمی توان در زمينه غنی سازی و بازپردازش به رژيم ايران اعتماد کرد. اما ايران می تواند از نيروی هسته ای صلح آميز برخوردار شود.


بنابراين وقتی رژيم ايران به مردمش می گويد غرب در تلاش محروم کردن ايران از دستيابی به فناوری پيشرفته هسته ای است، اين حرفی بسيار دور از حقيقت است.



مطبوعات آمريکا گزارش داده بودند که آمريکا می خواهد ۴۰۰ مليون دلار برای عمليات زير زمينی در ايران کند و رسانه های ايرانی هم اين گزارش ها را منتشر کردند.


همين گزارش ها مدعی شده بودند که ماموران سی ای ای یا سازمان جاسوسی آمریکا در حال حاضر در ايران و يا کشورهای همسايه آن فعاليت می کنند و هدف اين فعاليت ها تحريک ناآرامی های قومی است. واکنش شما به اين گزارش ها چيست؟


ايالات متحده آمريکا به صراحت اعلام کرده است اگر تهران آماده تغيير سياست های خود باشد ما آماده ايم با رژيم ايران تعامل کنيم. من بارها گفته ام که مايل هستم در هر زمان و مکانی با همتای ايرانی خود ديدار کنم و در مورد هر مساله ای بحث کنم . اما ايران فقط بايد برنامه غنی ساری اورانيوم خودرا متوقف کند.


می دانم که هر از چند گاهی مقامات ايرانی می گويند ايالات متحده آمريکا تغيير رژيم ايران را بررسی می کند.


ما گفته ايم که می خواهيم رفتار اين رژيم را تغيير دهيم. مساله اصلی اين است. ايران می داند که فرصت های زيادی برای بهبود روابط با ايالات متحده آمريکا پيش رو دارد.


دولت آمريکا نمايندگی ملت بزرگی را بر عهده دارد و آمريکايی ها دشمن ابدی ندارند. ما به داشتن دشمن ابدی و دائمی اعتقاد نداريم. ما به يافتن راه هايی برای همکاری معتقديم. با ليبی اين را انجام داده ايم، کشوری که زمانی با آن روابط بسيار بدی داشتيم. در حال حاضر با ليبی روابط روبه بهبود داريم. در نتيجه هدف سياست های آمريکا اين است.


ورای لحن تند حاکميت ايران، برخی شواهد نشان می دهد که اکثريت ايرانيان خواستار داشتن روابط دوستانه ميان ايران و آمريکا هستند. اخيراً گزارش هايی منتشر شد که در آن سخن از تصميم به داير کردن دفتر حفاظت از منافع آمريکا در تهران به ميان آمده بود. آيا اين گزارش ها را تاييد می کنيد؟ و کدام اقدامات (در واشينگتن و در تهران هر دو) لازمند تا مناسبات عادی ميان ايران و آمريکا برقرار شود؟


ما قطعاً اميدواريم راه هايی پيدا کنيم که حتی در غياب عادی شدن روابط ميان دو کشور، بر ميزان تماس بين مردم ايران و آمريکا افزوده شود.


«آمريکايی ها دشمن ابدی ندارند. ما به داشتن دشمن ابدی و دائمی اعتقاد نداريم. ما به يافتن راه هايی برای همکاری معتقديم.»
کاندولیزا رایس

آمريکا ميزبان گروهی از هنرمندان زير چهل ساله ايرانی بوده است. اين اقدام به گونه ای مثبت و شگفت انگيز فرهنگ غنی ايران را بازتاب داد.


ما شاهد سفر تيم کشتی آمريکا به ايران بوده ايم و من می دانم که ايرانيان از کشتی گيران ما به هر جای ایران رفتند استقبال کردند.


امداد گران ايرانی که در زمينه مقابله با پيامدهای فجايع گوناگون و کارهای انساندوستانه فعاليت دارند به دعوت ما به آمريکا آمدند تا با نهادهای امدادگر ما همکاری کنند.


بنابراين راه های مختلفی برای بالا بردن سطح تماس وجود دارد و ما تصميمی درباره داير کردن دفتر حفاظت از منافع آمريکا در ايران نگرفته ايم.


ما در جستجوی راه هايی هستيم که ايرانيان بتوانند به آمريکا دسترسی داشته باشند. می دانم که در حال حاضر گرفتن ويزای سفر به آمريکا دشوار است.


ما مايليم راهی پيدا کنيم که ايرانيان بتوانند به آمريکا سفر کنند. ما ضديتی با مردم ايران نداريم. اين رژيم ايران است که ايرانيان را از بقيه جهان جدا و منزوی کرده است.


مبارزه با تروريسم و ترويج دموکراسی دو هدف بسيار مهم سياست خارجی آمريکاست. زمانيکه ايالات متحده به تاسيس پايگاه نظامی يا کمک های ديگری از سوی رژيم های مستبد نياز دارد چطور می تواند هدف مبارزه با تروريسم و ترويج دموکراسی را دنبال کند؟


خوب قبل از همه چيز ايالات متحده هميشه از دمکراسی حمايت خواهد کرد و مردم ايران هم شايسته يک دولت دمکراتيک هستند. وقتی ما در باره مذاکرات با رژيم ايران در مورد عراق و يا غنی سازی اورانيوم صحبت ميکنيم هيچ وقت فراموش نميکنيم که صلح واقعی فقط زمانی ميسر است که مردم در جوامع دمکراتيک زندگی کنند. در تمام خاور ميانه ايالات متحده حامی دمکرسی است.


درست است که که بعضا ما با رزيم های مستبد سر و کار داريم اما اينکار به نفع ماست زيرا برای دفاع در مقابل خطرما ناچاريم با رژيم هائی که دمکراتيک نيستند سر و کار داشته باشيم.


ما اگر می خواهيم بين اسرائيل و فلسطينين صلح برقرار کنيم بايد با رژيم هایی هم سر و کار داشته باشيم که دمکراتيک نيستند.


اما ايالت متحده ، رییس جمهوری و من همه خواهان دمکراسی هستيم چونکه دمکراسی هديه ای نيست که فقط به آمريکایی ها داده شده باشد. اين چيزی است که هر انسانی بايد از آن بهره مند شود. طوری که رییس جمهوری (بوش) هم گفته آزادی خواست بی چون و چرای بشری است. هر مرد و زن و کودکی حق آزاد بودن را دارد.