متکی: مذاکرات اخیر متفاوت و در فضایی جدید است

منوچهر متکی، وزير امور خارجه ایران، روز يکشنبه، ششم ژوئیه، در مصاحبه ای با شبکه تلویزیونی آمریکایی سی ان ان گفت که «مذاکرات اخیر بر سر بسته مشوق ها در فضایی جدید و متفاوت از مذاکرات پیشین بوده است.»


وی افزود: «اعتقاد دارم که ما اکنون در فضای جديدی با يک دورنمای جديد قرار داريم.»


سخنان وزير امور خارجه ایران دو روز پس از آن بیان شد که ايران اعلام کرد که به بسته مشوق های پيشنهادی شش قدرت جهانی پاسخ داده است.


دانا پرينو، سخنگوی کاخ سفيد، نیز روز شنبه اعلام کرد که آمريکا پيش از هر گونه اظهار نظری درباره پاسخ ايران به بسته پيشنهادی، با متحدانش در اين مورد گفت و گو می کند.


شش قدرت بزرگ جهانی، موسوم به گروه ۵ + ۱، که شامل پنج عضو دائمی شورای امنیت یعنی آمریکا، روسیه، فرانسه، بریتانیا و چین به اضافه آلمان است، به تهران گفته اند که مذاکرات رسمی درباره پيشنهادهای خود، که شامل کمک به تاسيس يک نيروگاه هسته ای غيرنظامی در ایران است، می تواند به زودی و در صورت تعليق غنی سازی اورانيوم آغاز شود.


ايران تاکنون اين پيش شرط را همواره رد کرده و گفته است که اين پيشنهادها حقوق اين کشور به عنوان يک عضو معاهده منع گسترش تسليحات هسته ای را نقض می کند.


« صداهای جدید در آمریکا»


در اين مصاحبه، همچنين منوچهر متکی درباره مناسبات آينده ايران با آمريکا با خوشبينی سخن گفت.


او گفت:«ما صداهای جديدی را در آمريکا می شنويم. ما شاهد رويکردهای جديدی هستيم و فکر می کنيم که متفکرين منطقی در آمريکا می توانند براساس اين رويکردهای جديد، واقعيت را آن گونه که هست، دنبال کنند و ما حاضريم به آنها در اين تلاش کمک کنيم.»


سخنان آقای متکی در حالی بیان می شود که اخیرا برخی رسانه های آمريکايی از بررسی احتمال تاسيس دفتر حافظ منافع آمريکا در ايران خبر داده بودند.


آقای متکی پیشتر در مورد این خبر در يک نشست خبری در نيويورک گفته بود که گشایش دفتر حافظ منافع آمریکا در ایران قابل بررسی است.


وزير امور خارجه ایران در پاسخ به پرسشی درباره باراک اوباما، نامزد حزب دموکرات در انتخابات رياست جمهوری آمريکا از اظهار نظر خودداری کرد و گفت که اوباما در گذشته به دليل ابراز تمايل برای مذاکره با ايران دچار مشکل شده است.


آقای متکی افزود: «بنابراين ما نمی خواهيم با اظهار نظر در اين باره، مشکلات بيشتری را برای نامزدهای انتخابات رياست جمهوری آمريکا ايجاد کنيم.»


قرار است انتخابات رياست جمهوری آمريکا در ماه نوامبر سال ۲۰۰۸ برگزار شود. از حزب جمهوريخواه، جان مک کين، نامزد اين انتخابات است.


ايران، چهارمين توليد کننده بزرگ نفت در جهان، می گويد فعاليت های هسته اش فقط با هدف توليد برق انجام می گيرد و بر اين اساس، خواهد توانست نفت بيشتری صادر کند، اما آمريکا، اتحادیه اروپا و بسیاری از کشورهای دیگر تهران را متهم می کنند که قصد ساختن بمب اتمی را دارد.


شورای امنيت تاکنون سه دور تحريم عليه ايران را به دليل خودداری از اجرای درخواست های اين شورا مبنی بر تعليق غنی سازی اورانيوم اعمال کرده است.


اختلاف نظر بر سر فعاليت های هسته ای ايران نگرانی هايی را از مقابله نظامی دامن زده و منجر به افزايش بهای نفت به ميزان قابل توجهی شده است.