قابلیت حمله نظامی آمریکا به ایران: از تئوری تا واقعیت

مقامات آمریکایی می گویند که چهار سال جنگ در عراق سبب نشده تا قدرت نظامی این کشور تحلیل رود.


یک مقام ارشد نظامی آمریکا می گوید که به رغم چهار سال جنگ در عراق، ماشین نظامی ایالات متحده «تحلیل نرفته است» و این کشور آمادگی بیشتری دارد تا با هرگونه تهدیدی از جانب کشورهایی چون ایران مقابله کند.


دریاسالار تیموتی کیتینگ، فرمانده عملیات های نظامی آمریکا در ۴۱ کشور جهان، این اظهارات را درست چند روز پس از آن بیان کرد که محمود احمدی نژاد، رییس جمهوری ایران توان نظامی آمریکا را «فرسوده» توصیف کرد و گفت که این کشور نمی تواند به ایران حمله کند.


اظهارات آقای احمدی نژاد ناظر به اخبار و گزارش های متعددی است که در هفته های اخیر درباره احتمال برخورد نظامی میان آمریکا و ایران بر سر پرونده هسته ای جمهوری اسلامی منتشر شده است.


دریاسالار کیتینگ که در مقر ناوگان پنجم دریایی آمریکا در بحرین به سر می برد به خبرگزاری رویترز گفته است: «من فکر نمی کنم که توانایی نظامی ما به هیچ وجه تحلیل رفته باشد.»


  • «به رغم چهار سال جنگ در عراق ماشین نظامی ایالات متحده «تحلیل نرفته است» و این کشور آمادگی بیشتری دارد تا با هرگونه تهدیدی از جانب جمهوری اسلامی ایران مقابله کند.»
دریاسالار تیموتی کیتینگ

ناوگان آمریکا در بحرین که در نزدیکی ایران قرار دارد همراه با کشتی های بریتانیایی و استرالیایی وظیفه تامین امنیت منطقه خلیج فارس را بر عهده دارد و هر از چند گاهی تمرین های نظامی را در فاصله کمی از آب های ایران برگزار می کند.


فرمانده ستاد مرکزی آمریکا در اقیانوس آرام و مسئول سابق عملیات های دریایی این کشور در خلیج فارس می گوید: «به دلیل ادامه حضور و تمرین هایی که داشته ایم ناوگان پنجم و توانایی ستاد مرکزی این امکان را فراهم کرده است که حتی بیش از گذشته صلح و ثبات را در منطقه برقرار کنیم.»


رییس جمهوری ایران می گوید که احتمال برخورد نظامی میان ایران و آمریکا وجود ندارد چرا که به ادعای او، « سياست های آمريكا در منطقه كاملا با شكست روبرو شده و آنها مجبور هستند در آينده ای نزديك منطقه را ترك كنند.»


آقای احمدی نژاد گفته است که ایالات متحده با «ملتی شکست ناپذیر و متحد» رو به رو است.


در مقابل این اظهارات، دریاسالار کیتینگ واکنش نشان داده و می گوید: «ایران نباید دچار این اشتباه شود که می تواند ائتلاف نظامی را شکست دهد. این کار بسیار احمقانه است و آنها نیز این را می دانند.»


«در قابلیت نظامی آمریکا تردیدی نیست»


دکتر رضا تقی زاده، استاد دانشگاه گلاسگو در اسکاتلند و تحلیلگر سیاسی در مصاحبه ای با رادیو فردا می گوید که در قابلیت آمریکا برای حمله به ایران تردیدی وجود ندارد.


وی می گوید: «مسئله قابلیت نظامی آمریکا برای حمله به ایران و تصمیم این کشور برای چنین حمله ای را باید از هم جدا کرد. اینکه تصمیمی برای حمله به ایران وجود دارد یا نه، بحث دیگری است ولی در اینکه آنها می توانند به ایران حمله کنند تردیدی وجود ندارد.»


به گفته آقای تقی زاده، بیشترین قابلیت آمریکا در لحظه هجوم به عراق و حمله به افغانستان مشاهده شد و «ارتش ایالات متحده توانست در روزهای اولیه به آسانی لطمات عمده ای به این دو کشور وارد کند. ولی ضعف عمده آمریکا در اداره وضعی بود که بعد از هجوم در این کشورها به وجود آمد.»


  • «اگر روزی به تاسیسات نظامی، اتمی و اقتصادی ایران حمله ای صورت گیرد به نظر نمی رسد که ضرورتی به استفاده از نیروهای زمینی احساس شود. بنابر این بیشترین خطر این است که آنها تصمیم به این کار بگیرند و لذا این خطر کاملا جدی خواهد بود.»
دکتر رضا تقی زاده، تحلیلگر سیاسی


وی در عین حال وضعیت ایران با عراق و افغانستان را متفاوت ارزیابی می کند و معتقد است: «اگر روزی به تاسیسات نظامی، اتمی و اقتصادی ایران حمله ای صورت گیرد، به نظر نمی رسد که ضرورتی به استفاده از نیروهای زمینی احساس شود. بنابراین بیشترین خطر این است که آنها تصمیم به این کار بگیرند و لذا این خطر کاملا جدی خواهد بود.»

از این استاد دانشگاه گلاسگو می پرسم چه دلایلی سبب شده تا مقامات ایران به ویژه آقای احمدی نژاد مرتب اصرار کنند که آمریکا در موقعیت حمله به ایران نیست و یا قادر به این کار نیست؟


وی با اشاره به اینکه «این حرف ها بیشتر مصرف داخلی دارد» می گوید: «دولت از یک طرف می خواهد که روحیه مردم تقویت شود و به آنها یادآور شود که شرایط موجود، شرایط بحرانی نیست و از سوی دیگر، گفته های سیاستمداران معتدل تری که قسمت عمده آنها خارج از دولت هستند و یادآوری می کنند که شرایط امروز ایران شرایط بحرانی است و خطر حمله خارجی جدی است، خنثی شود و یا در تقابل با هشدارهای آنها، این اظهارات صورت می گیرد.»


منتقدین دولت محمود احمدی نژاد می گویند که با ایستادگی درباره پرونده هسته ای ایران و به ویژه چالشی که در این زمینه وجود دارد، امنیت ملی ایران به خطر افتاده و کشور در معرض حمله خارجی قرار گرفته است.


به گفته رضا تقی زاده، «آنچه که دولت اظهار می کند در تقابل با این تحلیل است و می گوید که شرایط ما جدی نبوده و بحرانی نیست. به ویژه روی این نکته تاکید می کند که آمریکایی ها شرایط حمله را ندارند، در حالی که آنها ظرفیت کافی در خلیج فارس و کشورهای همسایه دارند و اگر تصمیم به تخریب داشتند یقینا قدرت و ظرفیت این کار در اختیار آنها است.»


از آقای تقی زاده می پرسم که در محافل سیاسی ایران تا چه اندازه به بحث حمله به جمهوری اسلامی ایران پرداخته می شود و آیا چنین خطری جدی گرفته می شود یا نه؟


این تحلیلگر سیاسی می گوید: «روزنامه هایی که طرفدار دولت هستند از طرح بحث حمله خودداری می کنند ولی یک اتحاد اعلام نشده ای بین رهبران میانه رو جمهوری اسلامی ایران و به ویژه کسانی که الان در قدرت نیستند نظیر خاتمی، کروبی و مسئولان درجه دومی چون حسن روحانی وجود دارد.»


وی می افزاید: «این افراد الان هشدار می دهند که خطر خارجی خطری جدی است و آنها از اینکه دشمن خوانده می شوند و نقطه نظراتشان با انتقاد شدید رو به رو می شود ناراضی هستند.»


به گفته رضا تقی زاده، «این روزها نگرانی بیشتر مردم ایران، مسائل اقتصادی، بیکاری و گرانی است ولی طبقات متوسط بیشتر نگران امنیت ملی هستند و آنها این نگرانی را جدی می گیرند. ولی یک نوع بی تصمیمی میان این دو نقطه نظر وجود دارد.»


این استاد دانشگاه می گوید که حرف های دولت درباره نبودن خطر خارجی و یا اصرار مخالفین دولت یا گروه های معتدل تر در زمینه تاکید بر جدی بودن خطر خارجی، مردم را دچار سرگیجه کرده است.


آمریکا مدام تاکید می کند که گزینه دیپلماسی را در حال حاضر برای حل مساله هسته ای ایران پی می گیرد اما همزمان ایران نه تنها از اجرای قطعنامه های شورای امنیت شانه خالی می کند، بلکه آقای احمدی نژاد شخصا تا کنون دوبار تاکید کرده که ایران سه هزار سانتریفیوژ برای غنی سازی اورانیوم نصب کرده است.


اگر حرف آقای احمدی نژاد درست باشد، بر اساس نظر دانشمندان هسته ای ایران در ظرف مدت یک سال آن قدر اورانیوم بسیار غنی شده در اختیار خواهد داشت که بتواند یک بمب هسته ای تولید کند، یعنی درست همان چیزی که آمریکا و متحدان غربی اش می گویند می خواهند جلویش را بگیرند.