همزمان با سفر دیپلمات های سوری و اسرائیلی به ترکیه برای دور سوم مذاکرات، پارلمان اسرائیل با تصویب پیشنهادی در شور اول بازگشت بلندی های جولان را منوط به برگزاری همه پرسی کرد.
شالوم تورجمان و یورام توربوویچ ، دو دیپلمات ارشد دفتر نخست وزیری اسرائیل که دو دور مذاکرات غیر مستقیم دو ماه اخیر را هدایت کرده بودند، در صدر هیات اسرائیلی قرار دارند که روز سه شنبه وارد ترکیه شدند.
دیپلمات های ارشد سوری در این دور از مذاکرات نیز «ریاض داوودی» و «سامی طاقی» هستند.
احمد داوودغلو، مشاور خارجی رجب طیب اردوغان، نخست وزیر ترکیه و فریدون سینرلیوغلو، یک دیپلمات ارشد وزارت امور خارجه ترکیه که خود سفیر پیشین ترکیه در اسرائیل بود، نقش میانجی گران در دور سوم گفت و گوهای صلح اسرائیل و سوریه را ایفا می کنند.
تماس های پشت پرده برای از سرگیری مذاکرات صلح اسرائیل و سوریه از فوریه سال ۲۰۰۷ در جریان سفر اهود اولمرت به ترکیه آغاز شد و او و همتای ترک خود موافقت کردند که آنکارا میانجی این تحول باشد.
دور نخست مذاکرات بیست و یکم ماه مه و دور دوم آن در نیمه ژوئن برگزار شد.
دور تازه گفت و گوهای اسرائیل و سوریه در حالی آغاز می شود که کنست (پارلمان اسرائیل) روز دوشنبه پیشنهادی را در شور اول تصویب کرد که دولت کنونی اسرائیل یا هر دولت آتی موظف شد که برای باز پس دادن بلندی های جولان به سوریه و امضای توافقنامه در این زمینه همه پرسی برگزار کند.
اما اگر هشتاد نفر از ۱۲۰نماینده کنست، معادل دو سوم از شمار اعضای کنست، با استرداد جولان موافقت کرده باشند، همه پرسی انجام نخواهد شد و دولت خواهد توانست با سوریه توافق لازم را امضا کند. این لایحه نیازمند تصویب در دو شور دیگر کنست است.
مداخله بیشتر اتحادیه اروپا
بشار اسد، رییس جمهوری سوریه روز دوشنبه گفت: «فضای کلی مثبتی در روند صلح خاورمیانه بوجود آمده و باید این فضا موجب حصول تحولات مثبت در منطقه شود.»
آقای اسد خواهان مداخله بیشتر اتحادیه اروپا در پیشبرد گفت و گوهای صلح اسرائیل با فلسطینیان و کشورهای عرب شد.
ولید المعلم، وزیر امور خارجه سوریه نیز روز دوشنبه پیشاپیش نسبت به «پیشرفت مطلوب در جریان دور سوم گفت و گوها ابراز امیدواری کرد»، و از «یک فرصت برای برقراری صلح عادلانه و فراگیر» سخن گفت.
اهود اولمرت، نخست وزیر اسرائیل در روزهای اخیر تاکید کرده که «هیچ دلیلی برای جنگ و تنش میان اسرائیل و سوریه وجود ندارد و اسرائیل آماده دادن امتیازات بیشتر به سوریه است.»
پیرامون این امر که دور سوم مذاکرات اسرائیل و سوریه، پس از دو دور گفت و گوهای غیر مستقیم و با میانجی گری دیپلمات های ترک، به صورت مستقیم انجام خواهد شد و اینکه آیا دیپلمات های اسرائیلی دور یک میز با هیات اعزامی از سوریه بنشینند، خبر قطعی نرسیده است.
سوریه ابراز تمایل کرده بود که پس از گرفتن اطمینان از ورود آمریکا به عنوان میانجی به مذاکرات اسرائیل با سوریه، این گفت و گوها جنبه مستقیم بگیرد.
ولید المعلم وزیرخارجه سوریه روز دوشنبه تایید کرد که مذاکرات غیر مستقیم با اسرائیل، زمینه ای برای انجام گفت و گوهای مستقیم است.
سوریه خواهان استرداد کامل ارتفاعات جولان است، و اسرائیل نیز پیمان صلح کامل در سطح سفارت و قطع ارتباطات سوریه با ایران، حزب الله و حماس را شرط اصلی این مذاکرات قرار داده است.
محافل داخلی اسرائیل می گویند، اهود اولمرت رهبر حزب «کادیما» برای تقویت موقعیت داخلی خود به تداوم یافتن گفت و گوهای صلح با سوریه نیاز دارد بدون آنکه اسرائیل ناچار شود که در آینده نزدیک بهایی سنگین بپردازد.
روزنامه اسرائیلی معاریو روز سه شنبه نوشت: «پیام هیئت اسرائیلی در این دور از مذاکرات برای سوری ها این است که از محور شرارت و هم پیمانی با جمهوری اسلامی ایران، حزب الله لبنان و حماس دور شوید، و آن گاه اسرائیل آماده است که مذاکراتی صادقانه را بر سر بلندی های جولان آغاز کند.»