حمایت عربستان از کاهش عمده تولید نفت اوپک

كاهش احتمالی توليد دو ميليون و ۶۰۰ هزار بشكه نفت از سوى اوپك به معناى خالى شدن روزانه بازارهاى جهانى از سه درصد نفت است.(عکس: AFP)

عربستان سعودى، بزرگترين توليد کننده نفت در جهان، روز سه شنبه در آستانه نشست «وهران» الجزایر از كاهش دو ميليون بشكه اى نفت از سوى اوپك حمايت كرد.


على االنعيمى، وزير نفت عربستان اعلام کرد كه عربستان خارج از تصميم اوپك توليد نفت خود را ۶۰۰ هزار بشكه كاهش خواهد داد.


كاهش احتمالی توليد دو ميليون و ۶۰۰ هزار بشكه نفت از سوى اوپك به معناى خالى شدن روزانه بازارهاى جهانى از سه درصد نفت است.


در صورت اتخاذ اين تصميم در نشست روز چهارشنبه «وهران» الجزاير، بزرگترين كاهش توليد اوپك از زمان تاسيس اين سازمان در دهه ۱۹۶۰ رقم خواهد خورد. آخرين كاهش عمده اين سازمان در سال ۱۹۹۹ بود كه بيش از يك ميليون و ۷۰۰ هزار بشكه از توليد نفت خام خود كاست.


وزير نفت عربستان كه براى شركت در نشست اوپك در الجزاير به سر مى برد، به خبرنگاران گفت: ما مى دانيم كه عرضه هنوز بيش از تقاضا است و موجودى نفت نيز بالاتر از ميزان متعارف آن است.


وى گفت: براى ايجاد تعادل در بازار كاهش دو ميليون بشكه اى نفت در نشست اوپك مورد بررسى قرار مى گيرد.


اوپك در حال حاضر حدود یک و نیم ميليون بشكه نفت از تولید خود کاسته است ولى به رغم اين كاهش، عواملی چون ركود جهانى و پايين آمدن نرخ رشد اقتصادى در كشورهاى مختلف سبب شده است كه قيمت نفت خام از ژوئيه سال جارى تا كنون بيش از ۱۰۰ دلار كاهش يابد.


اوپك در حال حاضر حدود یک و نیم ميليون بشكه نفت از تولید خود کاسته است ولى به رغم اين كاهش، عواملی چون ركود جهانى و پايين آمدن نرخ رشد اقتصادى در كشورهاى مختلف سبب شده است كه قيمت نفت خام از ژوئيه سال جارى تا كنون بيش از ۱۰۰ دلار كاهش يابد.


قيمت نفت در روز سه شنبه هر بشكه ۴۴ دلار معامله شد.


ايران در هفته اخير خواستار كاهش توليد نفت شده بود و رافائل راميرز، وزير نفت ونزوئلا نيز هنگام ورود به الجزاير اعلام كرد: «ما مى خواهيم كه تصميم قاطعى را اتخاذ كنيم.»


اقتصاد كشورهاى ايران و ونزوئلا به شدت به در آمدهاى نفتى وابسته است و ساير كشورهاى حاشيه خليج فارس نيز خواستار قيمتى معادل ۵۰ دلار براى هر بشكه نفت خام شده اند.


ملك عبدالله، پادشاه عربستان، اخيرا قيمت «مناسب» براى هر بشكه نفت را ۷۵ دلار اعلام كرده است. اين كشور، به گفته على النعيمى، از ماه اوت تا نوامبر سال جارى يك ميليون و ۲۰۰ هزار بشكه از توليد نفت خود كاسته و آن را به هشت و نيم ميليون بشكه در روز رسانده است.


يكى از اعضاى هيئت ايرانى حاضر در نشست الجزاير به خبرگزارى «رويترز» گفته است: كاهش اخير براى تغيير جهت بازار كافى نبوده است و ما خواهان كاهش اساسى هستيم.


با اين حال، برخى گزارش ها حاكى است كه كشورهاى عضو اوپك به تصميم هاى اخير خود پايبند نبوده اند.


بر اساس گزارشى كه نشريه اوپك در شماره روز سه شنبه خود منتشر كرد، كاهش توليد نفت توسط اعضاء در ماه نوامبر تنها ۵۰ درصد بوده است.


برخى از تحليلگران پيش بينى مى كنند كه احتمال مى رود قيمت نفت در اوايل سال جارى ميلادى به حدود ۳۰ دلار در هر بشكه برسد.