ولیالله سیف رییس بانک مرکزی ایران روز پنجشنبه ۳۰ اردیبهشت گفت عدم پیشرفت در برقراری ارتباط فعال ایران با بازارهای مالی جهانی تلاشهای تهران برای یکسانسازی نرخ ارز را به تاخیر انداخته است.
در ایران دو نرخ ارز وجود دارد، یکی رسمی و دیگری نرخ بازار آزاد.
مقامهای ایران قبلا اعلام کرده بودند که قصد دارند این دو نرخ را یکسان کنند. قرار بود این روند شش ماه پس از لغو تحریمهای بین المللی علیه برنامه هستهای ایران که در ماه ژانویه عملی شد، آغاز شود.
ولیالله سیف در مصاحبهای با خبرگزاری رویترز در حاشیه کنفرانس «ایران یورومانی» در شهر لندن گفت: «انتظار ما این بود که بتوانیم با بازار مالی جهانی ارتباط بگیریم و در یک زمان معقول بتوانیم از تمامی منابع و امکانات موجود استفاده کنیم. ولی متاسفانه برخلاف توقع ما چنین شرایطی هنوز اتفاق نیفتاده است».
او افزود: «دسترسی به منابع ارز خارجی ما و برخورداری از امکان نقل و انتقال آزادانه ارز در سطح جهان یکی از شروط لازم برای یکسان کردن نرخ ارز در کشور است. ما فقط در شرایطی روند یکسان سازی نرخ ارز را شروع خواهیم کرد که مطمئن باشیم می توانیم ثبات را در بازار ارز خارجی تضمین کنیم».
آمریکا و اتحادیه اروپا ژانویه امسال اکثر تحریمهای مربوط به برنامه هستهای ایران را لغو کردند. اما برخی دیگر از تحریمهای آمریکا علیه ایران به جای خود باقی است و بانکهای آمریکایی حق معامله مستقیم و یا غیرمستقیم با ایران را ندارند. این مسئله باعث شده که بسیاری از بانکهای بزرگ اروپایی در هراس از مجازات دولت آمریکا از معامله با ایران پرهیز کنند.
آقای سیف به خبرگزاری رویترز گفت: «بر اساس توافق جامع هستهای با قدرتهای بزرگ ما آرزو داشتیم که دسترسی ایران به بازار مالی جهانی تا امروز عملی میشد. انتظار داریم که این تاخیر به زودی جبران شود».
او افزود دولت آمریکا در این روند «نقش مشخصی» دارد و کشورها نمیتوانند به دلخواه خود فقط بخشهایی از توافق را که میخواهند اجرا کنند.
در پاسخ به این سئوال که کدام موسسات و یا کشورها تاکنون به معامله با ایران علاقه بیشتری نشان دادهاند، آقای سیف گفت دولت ایران روی مشتریان نفت و خریداران صادرات کشور تمرکز دارد.
او از ژاپن، کره جنوبی، ایتالیا، اتریش و اسپانیا نام برد ولی حاضر نشد توضیحات بیشتری بدهد. «ما معتقدیم که در آینده نزدیک شاهد نتایج بهتری خواهیم بود».
خبرگزاری رویترز یادآوری میکند تحت تاثیر تحریمهای بینالمللی، کاهش بهای نفت و نرخ بهره بالا نرخ رشد اقتصادی ایران بسیار کمتر از ظرفیتهای آن بوده است. ولی آقای سیف پیش بینی میکند که طی پنج سال آینده نرخ رشد اقتصادی ایران به هشت درصد خواهد رسید.
او همچنین گفت ایران در مسیر کاهش تورم که در حال حاضر حدود ۱۱ درصد است خوب پیش میرود و ابراز امیدواری کرد که این نرخ تا فروردین سال آینده تک رقمی شود.
رییس بانک مرکزی ایران افزود: «با توجه به منابع موجود و موقعیت ژئوپلیتیک کشور تردیدی نیست که ایران میتواند برای یک دوره طولانی به نرخ رشد اقتصادی بالایی دست یابد. با توجه به این ظرفیتها فقط لازم است شرایط مساعد فراهم شود».