وزارت خارجه ایران: اظهارات دونالد ترامپ بر حرکت برجام تاثیر گذاشته است

وزارت خارجه ایران در چهارمین گزارش سه ماهه خود از اجرای توافق اتمی وین اعلام کرد که سخنان رییس‌جمهوری جدید آمریکا «به لحاظ روانی» بر «حرکت برجام» تاثیر گذاشته است.

در این گزارش که متن آن روز سه‌شنبه ۲۸ دی در سایت وزارت خارجه ایران منتشر شده است، آمده که شعارهای دونالد ترامپ باعث «نوعی بلاتکلیفی و نگرانی در مورد آینده برجام در میان تعدادی از شرکت‌های خارجی» شده و آنان منتظر «راهبرد دولت جدید آمریکا» هستند.

این وزارتخانه همچنین اعلام کرده که توافق اتمی وین یک توافق بین‌المللی است و ایران از «قضاوت زودهنگام» درباره عملکرد رییس‌جمهوری جدید آمریکا خودداری می‌کند و در عین حال برای «هر سناریو و احتمالی آمادگی کامل دارد».

حسن روحانی، رییس‌جمهوری ایران، نیز روز سه‌شنبه در واکنش به اظهارات رییس‌جمهوری منتخب آمریکا گفت که «مذاکرات مجدد اتمی معنی ندارد و هیچ گونه مذاکره‌ای در مورد برجام در کار نخواهد بود».

در روزهای گذشته نیز تعدادی از مقامات وزارت خارجه ایران تاکید کرده بودند که از نظر تهران توافق اتمی وین «تمام شده است» و ایران با دولت آمریکا درباره این توافق وارد مذاکره سیاسی جدید نخواهد شد.

این سخنان واکنشی به گفته‌های رکس تیلرسون وزیر امور خارجه پیشنهادی دونالد ترامپ برای مقام وزارت خارجه است که گفته بود، توافق اتمی ایران را مورد بازبینی کامل قرار می‌دهد.

در سالروز آغازِ اجرای توافق اتمی با ایران نیز فدریکا موگرینی، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا، بر پایبندی این اتحادیه به توافق هسته‌ای تاکید کرده است.

«همه محدودیت‌های گسترده» ناشی از تحریم‌ برداشته شده است

وزارت خارجه ایران در گزارش خود همچنین اعلام کرده که «همه موانع و محدودیت‌های گسترده» ناشی از تحریم‌های هسته‌ای برداشته شده و هیچ یک از دستگاه‌های اجرایی «مانعی که قرار بوده برجام رفع کرده باشد و هنوز با آن مواجه باشند را گزارش نکرده‌اند».

این گزارش در عین حال طرف غربی و به خصوص آمریکا را متهم کرده که در یک سال گذشته «با فضاسازی‌های منفی، بدعهدی‌ها، اهمال و تعلل» در مسیر اجرای توافق اتمی وین مانع ایجاد کرده‌اند اما با همه آنها «مقابله شده» و یکی از دستاوردهای وزارت خارجه در یکسال گذشته مقابله با همین «سنگ اندازی‌ها» و رفع آنها بوده است.

وزارت خارجه ایران افزایش تولید نفت ایران به سه میلیون و ۹۵۰ هزار بشکه، خرید هواپیماهای جدید، رفع مشکلات شرکت‌های کشتیرانی جمهوری اسلامی و قراردادهای جدید ایران با کشورهای خارجی را از جمله نتایج توافق اتمی وین در یک سال گذشته اعلام کرده است.

این گزارش همچنین به اتصال دوباره بانک‌های ایران به سوئیفت، آزاد شدن حدود ۱۰ میلیارد دلار از دارایی‌های مسدود شده ایران در کشورهای امارات، بریتانیا، هند، یونان، ایتالیا و نروژ، بازگشایی حساب‌های بانک مرکزی ایران و کنترل بانک مرکزی بر منابع خود در خارج از کشور اشاره کرده است.

به گفته وزارت خارجه، همچنین تا ۲۵ دی ماه بیش از ۷۷ هزار خدمات تجاری در قالب گشایش بیش از ۶۱ هزار حواله ارزی به ارزش بیش از ۱۲ میلیارد دلار، ارائه ۱۵ هزار اعتبار اسنادی به ارزش بیش از ۱۴ میلیارد دلار و ارائه بیش از ۱۴۰۰ ثبت سفارش برات اسنادی به ارزش بیش از سه میلیارد دلار به افراد و شرکت‌ها داده شده است.

در این گزارش همچنین به همکاری‌های اتحادیه اروپا و فرانسه، روسیه، سوئیس، ژاپن، جمهوری چک، لهستان و مجارستان با برنامه هسته‌ای ایران پس از توافق اتمی وین اشاره شده است.

عباس عراقچی معاون وزیر خارجه ایران نیز روز ۲۶ دی، سالروز اجرای توافق اتمی وین، گفته بود که همه موانع موجود بر سر اجرای این توافق برداشته شده و سه حوزه کلیدیِ انرژی، حمل‌ونقل و بانکی «به حالت عادی بازگشته است».

در گزارش وزارت خارجه ایران همچنین از تحریم‌های اولیه آمریکا، محدودیت‌های گروه ویژه اقدام مالی و ایران هراسی به عنوان «مشکلات و موانع غیر برجامی» نام برده شده است.

وزارت خارجه ایران «ایران هراسی» را توطئه اسرائیل خوانده و در عین حال اعلام کرده که برخی رسانه‌های داخلی نیز با «تزریق ناامیدی به جامعه و بی‌ثبات و ناامن جلوه دادن شرایط کشور» عملا «پروژه ایران هراسی را تقویت» می‌کنند.

وزارت خارجه ایران در گزارش دوم خود از اجرای توافق اتمی وین نیز با اشاره به موانع داخلی اجرای این توافق اعلام کرده بود «برخی دلالان که از شرایط تحریم سود کلانی عایدشان» شده است، «از هر فرصتی جهت تخریب و نابودسازی شرایط پسابرجام، با استفاده و حتی دامن زدن به فضاسازی‌های سیاسی داخلی» استفاده می‌کنند.

با وجود تأیید رسمی برجام از سوی آیت‌الله علی خامنه‌ای، رهبر جمهوری اسلامی، او و نزدیکانش همچنان از این توافق انتقاد می‌کنند.

گزارش وزارت خارجه ایران به مجلس، بر اساس مصوبه مجلس ایران درباره توافق اتمی وین ارسال شده است.

بر اساس مصوبه مجلس ایران، وزارت خارجه موظف شده که هر سه ماه یک بار روند اجرای توافق اتمی وین را به کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس گزارش دهد.