واکنش دوباره ایران به طرح همه‌پرسی کردستان عراق؛ «آثار مخربی دارد»

ایران بار دیگر با برگزاری همه‌پرسی استقلال کردستان عراق مخالفت کرد و آن را کاری «نسنجیده» خواند که به گفته تهران می‌تواند «آثار مخربی» بر جای بگذارد.

بهرام قاسمی، سخنگوی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی، روز دوشنبه ۲۲ خرداد درباره تعیین تاریخ همه‌پرسی در کردستان عراق گفت که «تمامیت ارضی عراق»، «قانون اساسی و یک عراق با ثبات و دموکراتیک که همه اقوام بتوانند به صورت مسالمت‌آمیز با یکدیگر زندگی کنند» مهم هستند.

وی تاکید کرد که «طرح این‌گونه مسائل در مقطع کنونی کاری است نسنجیده که می‌تواند آثار مخربی بر تمامیت ارضی عراق داشته باشد».

آقای قاسمی از «همه مردم عراق» خواست تا «در یک عراق واحد زندگی مسالمت‌آمیزی را دنبال کنند».

این دومین بار ظرف دو روز گذشته است که وزارت امور خارجه ایران نسبت به طرح همه‌پرسی مسعود بارزانی، رئیس اقلیم کردستان، برای استقلال این منطقه از عراق واکنش منفی نشان می‌دهد.

بهرام قاسمی روز شنبه نیز گفته بود که «موضع اصولی» جمهوری اسلامی ایران، حمایت از «تمامیت ارضی و یکپارچگی عراق» است.

مسعود بارزانی روز ۱۷ خرداد در توییتر خود نوشته بود: «بسیار خوشحالم که اعلام کنم روز دوشنبه ۲۵ سپتامبر سال ۲۰۱۷ (سوم مهر) به عنوان روز برگزاری همه‌پرسی استقلال کردستان اعلام شده است».

آن‌گونه که مقام‌های اقلیم کردستان اعلام کرده‌اند این همه‌پرسی قرار است در مناطق مورد مناقشه با حکومت مرکزی یعنی کرکوک، خانقین، مخمور و سنجار نیز برگزار شود.

علاوه بر ایران، کشورهای عراق، ترکیه و سوریه از مخالفان برگزاری این همه‌پرسی هستند. آنکارا و دمشق نگران هستند که درخواست‌های مشابهی از سوی کردهای ساکن ترکیه و سوریه برای استقلال مطرح شود.

این در حالی است که شماری از سیاستمداران اسرائیلی خواهان حمایت صریح این کشور از اعلام همه‌پرسی استقلال در کردستان عراق هستند.

دولت اسرائیل هنوز به این درخواست واکنش نشان نداده است ولی بنیامین نتانیاهو، نخست‌وزیر این کشور، تیرماه سال ۹۳ گفته بود که اسرائیل از اعلام استقلال کردستان عراق حمایت می‌کند.

کردستان عراق بدون مناطق مورد مناقشه با حکومت مرکزی عراق بیش از ۶۰ هزار کیلومتر مساحت دارد. در صورتی که همه‌پرسی روز سوم مهر در مناطق مورد مناقشه نیز برگزار شود، مساحت این اقلیم بیش از ۷۸ هزار کیلومتر خواهد بود.

جمعیت این منطقه هم بین پنج تا شش میلیون نفر تخمین زده می‌شود.