بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر اسرائیل، میگوید در دیدارهای هفته آینده خود با رهبران آلمان و فرانسه تاکید خواهد کرد که ایران نباید در سوریه حضور نظامی داشته باشد.
همزمان، آویگدور لیبرمن، وزیر دفاع اسرائیل، برای اعلام خواستههای کشورش علیه حضور نظامی ایران در سوریه، راهی مسکو میشود تا مذاکرات کشورش با کرملین در این باره را ادامه دهد.
به گزارش خبرگزاریها و رسانههای اسرائیل، آقای نتانیاهو روز دوشنبه هفتم خرداد در نشست حزب «لیکود» گفت که در سفر اروپاییاش، مواضع اسرائیل را در مورد خروج آمریکا از توافق هستهای با ایران و لزوم پایان دادن به حضور نظامی ایران در سوریه «به صریحترین شکل» مطرح میکند و میگوید که پای ایران از سوریه باید قطع شود.
نخستوزیر اسرائیل در سفری که سه روز طول خواهد کشید، ابتدا در برلین با آنگلا مرکل، صدراعظم آلمان و سپس در پاریس با امانوئل مکرون، رئیسجمهوری فرانسه دیدار میکند.
به گفته آقای نتانیاهو، وی احتمالا از پاریس راهی لندن میشود تا با ترزا می، نخستوزیر بریتانیا، نیز گفتوگو کند.
وی تاکید کرد که کشورش هیچ حقی برای حضور نظامی ایران در هیچ بخش از سوریه قائل نیست و این مسئله و «جلوگیری از گسترش نفوذ ایران در منطقه» را در صدر مذاکرات خود با سران اروپا مطرح میکند.
نخستوزیر اسرائیل گفت که این خواسته، تنها بازتاب نظرات کشورش نیست بلکه «با اطمینان» میگوید که کشورهای دیگری در خاورمیانه و فراتر از حوزه خاورمیانه، در این خواسته شریک اسرائیل هستند.
اشاره وی به خواسته کشورهای دیگر خاورمیانه به پایان حضور نظامی ایران در سوریه، به احتمال زیاد به کشورهایی مانند عربستان سعودی است که به تازگی اشتراکنظر آن با اسرائیل در امور مرتبط با ایران، تقویت و آشکار شده است.
همچنین به نوشته روزنامه اسرائیل هیوم، اشاره نتانیاهو به خواسته مشترک اسرائیل و «کشورهایی فراتر از حوزه خاورمیانه» این است که او، نظر به مذاکرات متعدد اخیرش با رهبر روسیه، اطمینان یافته که مسکو نیز به این نتیجه رسیده است که نیروهای ایران و همپیمانانش باید «از سراسر سوریه بیرون بروند».
پیش از سفر اروپایی نتانیاهو، آویگدور لیبرمن، وزیر دفاع اسرائیل روز چهارشنبه ۹ خرداد به مسکو میرسد تا با سران روسیه در مورد حضور ایران در سوریه گفتوگوهای بیشتری انجام دهد.
اعلام سفر لیبرمن به روسیه با سخنان سرگئی لاوروف، وزیر خارجه روسیه، در تایید برخی از مواضع اسرائیل در ارتباط با سوریه همزمان شد.
آقای لاوروف روز دوشنبه گفت در بخشهای جنوبی سوریه در مرز با اسرائیل، تنها باید نیروهای ارتش سوریه حضور داشته باشند.
مایک پمپئو، وزیر خارجه آمریکا، نیز هفته گذشته در اعلام «نقشه راه» واشینگتن در ارتباط با ایران، به لزوم پایان دادن به حضور نظامی ایران در سوریه تاکید کرد.
حملات نظامی متعدد ماههای گذشته علیه اهداف ایرانی در پایگاههای مختلف ارتش سوریه، از سوی مقامات ارشد آمریکایی و روسی به اسرائیل نسبت داده شد و سران اسرائیل نیز آشکارا مسئولیت برخی از حملات را بر عهده گرفتند.
حملات هوایی به سوریه در روزهای اخیر تشدید شده و در حالی که همه طرفها سکوت کردهاند، آمریکا تاکید کرده که بمبارانها کار نیروهای ائتلاف به رهبری این کشور نبوده است؛ امری که این شائبه را تقویت میکند که اسرائیل ممکن است عامل حملات پی در پی روزهای اخیر، از جمله به پایگاه الضبغه باشد.
ایران اما در برابر، عمدتا سکوت کرده و هر از گاهی نیز کشته شدن نیروهای خود در سوریه را «تکذیب» میکند.
ایران با وجود تحمل شمار نامعلومی از کشتههایش در حملات اخیر، هنوز مدعی است که حضور نظامیاش در سوریه «مستشاری» است.
در همین حال، مقامات امنیتی و سیاسی ایران در روزهای گذشته گفتهاند که ادامه حضور نظامی ایران در سوریه به نظر دولت دمشق بستگی دارد، و به روسیه نیز تلویحا هشدار دادهاند که نباید برای ایران تعیین تکلیف کند.