لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
شنبه ۱۲ آبان ۱۴۰۳ تهران ۲۲:۰۱

عراقچی: مذاکرات آتی ایران با اروپا ربطی به برنامه موشکی ندارد


چند هفته مانده به برگزاری سومین دور مذاکرات ایران و اتحادیه اروپا درباره یمن، معاون سیاسی وزیرخارجه ایران تأکید کرد که این مذاکرات ارتباطی با مذاکرات هسته‌ای و نیز برنامه موشکی جمهوری اسلامی ندارد.

خبرگزاری ایسنا روز دوشنبه هفتم خرداد، خبر داد که دور سوم گفت‌وگوهای ایران، آلمان، ‌بریتانیا، فرانسه و ایتالیا به همراه اتحادیه اروپا، در نیمه دوم ماه ژوئن، اواخر خردادماه، در بروکسل مقر اتحادیه اروپا، برگزار می‌شود.

بر اساس این گزارش، موضوع این مذاکرات بحران یمن است.

در این زمینه عباس عراقچی، معاون سیاسی وزیرخارجه ایران، شامگاه یکشنبه ششم خرداد، در یک برنامه تلویزیونی گزارش‌ها درباره مذاکره بر سر برنامه موشکی ایران در این گفت‌وگوها را رد کرد.

او تأکید کرد که این گفت‌وگوها از مذاکرات هسته‌ای ایران با آلمان، بریتانیا، فرانسه و اتحادیه اروپا نیز «جداست».

مداخله نکردن در سوریه، عراق و یمن از جمله ۱۲ خواسته آمریکا از جمهوری اسلامی است که به تازکی توسط مایک پمپئو، وزیر خارجه ایالات متحده اعلام شد. آقای پمپئو روز دوشنبه ۳۱ اردیبهشت، اعلام کرده بود در صورت اجرا نشدن آنها ایالات متحده «شدیدترین تحریم‌های تاریخ» را علیه ایران وضع خواهد کرد.

یک روز بعد وزارت خزانه‌داری آمریکا پنج شهروند ایرانی را به اتهام «آموزش و ارائه کمک‌های فنی به حوثی‌های یمن» که به آنها امکان داده تا موشک‌های بالستیک به سمت عربستان شلیک کنند، در فهرست تحریم‌های خود قرار داد.

بر اساس این بیانیه مهدی آذرپیشه،‌ محمد آقا جعفری،‌ محمود باقری کاظم‌آباد،‌ جواد بردبار شیرآمین و سید محمدعلی حدادنژاد تهرانی از سوی آمریکا تحریم شده‌اند.

مذاکرات ایران و اتحادیه اروپا درباره یمن از اواخر بهمن ۹۶ و درحاشیه کنفرانس امنیتی مونیخ آغاز شده بود. پس از آن برخی از رسانه‌ها از جمله رویترز اعلام کردند که هدف از این مذاکرات پاسخ به نگرانی‌های کشورهای عربی و اسرائیل در مورد «نقش ایران در بی‌ثباتی در منطقه» است.

دور دوم این مذاکرات روز پنج‌شنبه ۱۳ اسفند در رم با حضورهلگا اشمید، معاون مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا و مدیران کل سیاسی وزارت خارجه ایتالیا، آلمان، فرانسه و بریتانیا برگزار شده بود.

در این زمینه یک دیپلمات اروپایی که نخواسته نامش فاش شود به رویترز گفته بود که «ایرانی‌ها خیلی خوب همکاری می‌کنند» اما این همکاری به این معنا نیست که «تأثیری واقعی در جهان را شاهد خواهیم بود».

علی ماجدی، سفیر ایران در آلمان، نیز در گفت‌وگو با روزنامه شرق گفته بود که کشورهای اروپایی انتظار داشتند، جمهوری اسلامی شیعیان حوثی‌ها را راضی کند «تا پای میز مذاکره بیایند» و «ما این کار را کرده بودیم».

خبرگزاری رویترز در روزهای پایانی اسفند به نقل از دیپلمات‌ها و منابع سیاسی یمنی اعلام کرده بود که حوثی‌ها و عربستان سعودی سرگرم مذاکرات محرمانه برای پایان بخشیدن به جنگ سه‌ساله در این کشور هستند.

شبه‌نظامیان شیعه حوثی مورد حمایت ایران در ماه‌های اخیر چندین بار موشک‌هایی به سوی نقاط مختلف عربستان سعودی شلیک کرده‌اند.

این حملات بخشی از درگیری‌های دو طرف در جنگ سه ساله یمن است که به اعتقاد بسیاری ناظران مسائل منطقه، به یک جنگ نیابتی بین ایران و عربستان سعودی بدل شده است.

با استفاده از گزارش‌های خبرگزاری های ایسنا، رویترز،روزنامه شرق و رادیوفردا؛ ا.م./م.ا.
XS
SM
MD
LG