سازمان کشورهای صادرکننده نفت، اوپک، در تازهترین گزارش ماهانه خود که روز چهارشنبه ۲۱ شهریور منتشر شد، میگوید که تولید روزانه نفت ایران در ماه اوت دوباره ۱۵۰ هزار بشکه کاهش یافته است.
بر اساس آمارهای این سازمان، تولید نفت ایران از زمان خروج آمریکا از برجام به طور مداوم در حال کاهش است.
ایالات متحده روز ۱۸ اردیبهشت از برجام خارج شد و اواسط مرداد نیز دور اول تحریمهای ایران را که بواسطه توافق هستهای لغو شده بود را بازگرداند.
تولید روزانه ایران در ماه ژوئن نیز حدود ۲۹ هزار بشکه و در ماه ژوئیه حدود ۵۶ هزار بشکه افت کرده بود.
بدین ترتیب، طی سه ماه گذشته تولید نفت ایران در مجموع روزانه ۲۳۵ هزار بشکه افت کرده است.
با نزدیک شدن به تحریمهای نفتی آمریکا در آبانماه، انتظار میرود تولید ایران با آهنگ بیشتری دچار افت شود.
بیشتر در این باره: پمپئو: آمریکا به کشورهای دیگر کمک میکند که نفت ایران را جایگزین کنندآمارهای بینالمللی حاکی است که صادرات نفت و میعانات گازی ایران در ماه گذشته با حدود نیم میلیون بشکه کاهش نسبت به سال گذشته به حدود دو میلیون و ۵۰ هزار بشکه افت کرده و انتظار میرود که در ماه جاری به ۱.۵ میلیون بشکه کاهش یابد.
اوپک میگوید که به غیر از ایران، ونزوئلا نیز ماههاست که به طور مداوم با کاهش تولید مواجه است. تولید روزانه این کشور در ماه گذشته نیز ۳۶ هزار بشکه کاهش یافت و به یک میلیون و ۲۳۵ هزار بشکه رسید که ۴۲ درصد کمتر از سطح سال ۲۰۱۶ است.
به رغم افت تولید ایران و ونزوئلا، در مجموع تولید نفت اوپک در ماه اوت با ۲۷۸ هزار بشکه افزایش به ۳۲ میلیون و ۵۶۵ هزار بشکه رسید. تولید نفت عراق، عربستان، لیبی و نیجریه در ماه اوت افزایش چشمگیری نشان میدهد.
آمارهای یاد شده برآورد خود اوپک است که با دیگر آمارهای بینالمللی مانند آژانس بینالمللی انرژی، اداره اطلاعات انرژی آمریکا و گزارشهای رسانههای معتبر همخوانی دارد.
با این حال اوپک میگوید، آمارهای رسمی که خود دولت ایران برای این سازمان ارسال کرده، مدعی است که میزان تولید نفت کشور طی چند ماه گذشته هیچ تغییری نکرده و در رقم سه میلیون و ۸۰۶ هزار بشکه ثابت مانده است.
عربستان میگوید که ظرفیت تولید روزانه ۱.۵ میلیون بشکه نفت مازاد را دارد. عراق نیز طی چند ماه گذشته تولید و صادرات خود را به سقف تازهای رسانده است.
وزیر نفت عراق شنبه هفته جاری اعلام کرد که ظرفیت تولید نفت این کشور، حتی بدون محاسبه مناطق تحت نظارت کردها، روزانه چهار میلیون و ۷۵۰ هزار بشکه است.
خود اوپک میگوید که عراق در ماه گذشته حدود چهار میلیون و ۶۵۰ هزار بشکه تولید نفت داشته است. این کشور در ماه جاری روزانه سه میلیون و ۵۹۰ هزار بشکه صادرات نفت داشته که یک رکورد تاریخی است.