سازمان کشورهای صادرکننده نفت، اوپک، در تازهترین گزارش ماهانه خود از افت ۳۸۰ هزار بشکهای تولید نفت ایران در ماه نوامبر نسبت به ماه قبل آن خبر داد.
بر اساس این گزارش که روز چهارشنبه ۲۱ آذرماه در سایت رسمی اوپک منتشر شد، تولید نفت ایران از زمان خروج آمریکا از برجام در ۱۸ اردیبهشت امسال به صورت تدریجی کاهش یافته است، اما در ماه گذشته کاهشی چشمگیر نشان میدهد.
ایران در ماه نوامبر روزانه دو میلیون و ۹۵۴ هزار بشکه تولید نفت داشته است که نسبت به قبل از خروج آمریکا از برجام حدود ۸۶۴ هزار بشکه افت نشان میدهد.
اوپک میگوید که عربستان و امارات متحده عربی افت چشمگیر تولید ایران در ماه نوامبر را جبران کردهاند. عربستان تولید خود را ۳۷۷ هزار بشکه و امارات ۷۱ هزار بشکه افزایش داده است.
تولید عربستان به رکورد ۱۱ میلیون و ۱۶ هزار بشکه رسیده است. اما در مجموع تولید اوپک طی ماه نوامبر ۱۱ هزار بشکه نسبت به اکتبر کاهش یافته است، چرا که افت تولید ونزوئلا نیز کماکان ادامه دارد. این کشور بحرانزده که بنا به ارزیابی صندوق بینالمللی پول با تورمی بالای «یک میلیون درصد» دست به گریبان است، طی دو سال گذشته بیش از یک میلیون بشکه از تولید خود را از دست داده است.
آمریکا ماه گذشته تحریمهای نفتی ایران را به اجرا گذاشت ولی هشت کشور چین، هند، کره جنوبی، ژاپن، تایوان، ترکیه، ایتالیا و یونان را به شرط «کاهش چشمگیر خرید نفت ایران» از تحریمها معاف کرد. قرار است پنج ماه دیگر آمریکا در ازای کاهش دوباره خرید نفت این کشورها، معافیت آنها را تمدید کند.
اوپک میگوید که قیمت سبد نفتی این سازمان طی ماه نوامبر نسبت به اکتبر حدود ۱۸ درصد افت کرده و به ۶۵ دلار و ۳۳ سنت رسیده است.
قیمت نفت اوپک هم اکنون زیر ۶۰ دلار است. اخیرا اوپک و کشورهای هم پیمان توافق کردند که از ماه ژانویه سال آینده تولید خود را ۱.۲ میلیون بشکه کاهش دهند تا قیمتها بالا رود، اما قیمت نفت تغییر چشمگیری نکرد. گزارشها حاکی است که تولید نفت مازاد که عامل اصلی افت قیمت نفت است، در سال آینده ادامه خواهد یافت.
اوپک میگوید نیاز جهانی به نفت این سازمان در سال جاری روزانه حدود ۳۲.۴ میلیون بشکه بوده که نسبت به سال گذشته ۱.۱ میلیون بشکه کاهش یافته است. برای سال آینده نیز نیاز به نفت اوپک دوباره یک میلیون بشکه کاهش خواهد یافت.