سازمان کشورهای صادرکننده نفت، اوپک، در تازهترین گزارشی که روز پنجشنبه ۲۷ دی در سایت رسمی خود منتشر کرد، میگوید تولید نفت ایران در ماه دسامبر نسبت به ماه قبل از آن ۱۵۹ هزار بشکه و نسبت به متوسط تولید سال ۲۰۱۷ حدود یک میلیون و ۵۰ هزار بشکه کاهش یافته است.
این گزارش تولید ایران در ماه دسامبر را دو میلیون و ۷۶۹ هزار بشکه ارزیابی کرده که این رقم حتی از میزان تولید نفت ایران در دسامبر ۲۰۱۵، قبل از برچیده شدن تحریمهای غرب نیز کمتر است.
تحریمهای غرب علیه ایران در ژانویه ۲۰۱۶ برچیده شد، اما آمریکا ۱۸ اردیبهشت امسال از برجام خارج شد و در آبانماه تحریمهای نفتی ایران را دوباره به اجرا گذاشت.
آمریکا به هشت کشور به مدت شش ماه معافیت داده تا به صورت محدود نفت از ایران بخرند، اما اداره اطلاعات انرژی آمریکا در گزارشی که روز چهارشنبه منتشر کرد، میگوید ارزیابی فعلی این نهاد انرژی بر این است که معافیت آمریکا برای مشتریان نفتی جمهوری اسلامی تمدید نخواهد شد.
بیشتر در این باره: چشمانداز بازار جهانی نفت در سال ۲۰۱۹برایان هوک نماینده ویژه وزارت خارجه آمریکا در امور ایران نیز اخیرا اعلام کرد که در ماه مه، آمریکا معافیت مشتریان ایران برای خرید نفت را تمدید نخواهد کرد.
اداره اطلاعات انرژی آمریکا میزان صادرات نفت ایران در ماه دسامبر را «حدود یک میلیون بشکه» ارزیابی کرده است. این در حالی است که دولت حسن روحانی در لایحه بودجه سال آینده خورشیدی، فروش روزانه یک میلیون و ۵۴۰ هزار بشکه نفت خام را پیشبینی کرده است.
اوپک همچنین میگوید که قیمت نفت صادراتی ایران در ماه دسامبر نسبت به نوامبر تقریبا ۱۳ درصد کاهش یافته و به زیر ۵۵ دلار سقوط کرده است. ایران در لایحه بودجه سال آتی، قیمت نفت خود را ۵۴ دلار پیش بینی کرده است.
اداره اطلاعات انرژی آمریکا میگوید در سال ۲۰۱۹ احتمالا متوسط قیمت نفت شاخص برنت - که چند دلار گرانتر از نفت ایران است - حدود ۶۱ دلار خواهد بود.
گزارش اوپک حاکی است که کل تولید این سازمان در ماه دسامبر نسبت به ماه قبل آن ۷۵۱ هزار بشکه کاهش یافته که سهم عربستان از این کاهش حدود ۶۰ درصد است.
بیشتر در این باره: خریداران نفت ایران «حتی یک بشکه بیش از میزان معافیت» خریداری نمیکننداین گزارش میافزاید تقاضای جهانی نفت در سال جاری میلادی ۱.۲۹ میلیون بشکه افزایش خواهد یافت و برای اولین بار از ۱۰۰ میلیون بشکه فراتر خواهد رفت.
در زمینه عرضه نیز، تولید کشورهای غیر اوپک حدود ۲.۱ میلیون بشکه افزایش خواهد یافت و بدین ترتیب نیاز به نفت اوپک در سال جاری ۹۰۰ هزار بشکه کمتر از سال ۲۰۱۸ خواهد بود.
گزارش اداره اطلاعات انرژی آمریکا نیز حاکی است که در بهترین حالت انتظار میرود متوسط تولید جهانی «نفت مازاد» در سال ۲۰۱۹ حدود ۲۰۰ هزار بشکه در روز باشد و این رقم در سال ۲۰۲۰ دو برابر خواهد شد.