پاراگوئه سفارتش را از اورشلیم به تل‌آویو بازگرداند؛ اسرائیل سفیرش را فراخواند

بنیامین نتانیاهو (راست) همراه با هوراسیو کارتس رئیس‌جمهوری پیشین پاراگوئه در مراسم انتقال سفارت این کشور به اورشلیم.

دولت پاراگوئه سه ماه و نیم بعد از انتقال سفارتش در تل‌آویو به اورشلیم، روز چهارشنبه اعلام کرد که از این تصمیم خود عدول کرده و سفارتش را به تل‌آویو بر می‌گرداند.

فلسطینی‌ها از این تصمیم پاراگوئه تقدیر کرده‌اند اما اسرائیل در واکنشی خشمگینانه و فوری، سفیرش را از پاراگوئه فراخواند و احتمال بستن سفارتش در آسانسیون را مطرح کرد.

به گزارش خبرگزاری‌ها، لوئیس آلبرتو کاستیگلیونی وزیر خارجه پاراگوئه شامگاه چهارشنبه ۱۴ شهریور گفت که کشورش «در راستای افزایش تلاش‌های دیپلماتیک منطقه‌ای برای صلح عادلانه و پایدار در خاورمیانه» سفارتش را به تل‌آویو بر می‌گرداند.

وزیر خارجه پاراگوئه توضیح داد که این تصمیم بر پایه خواست ماریو عبدو بنیتز، رئیس‌جمهوری جدید پاراگوئه، اتخاذ شده است.

پاراگوئه ۳۱ اردیبهشت امسال، اندکی بعد از آمریکا و گواتمالا، سفارتش را به این اورشلیم انتقال داد.

بیشتر در این باره: سفارت آمریکا در اورشلیم گشایش یافت

دونالد ترامپ از سال گذشته اورشلیم را به عنوان «پایتخت اسرائیل» به رسمیت شناخت و بعد از ۷۰ سال، روز ۲۴ اردیبهشت امسال، سفارت آمریکا را از تل آویو به اورشلیم منتقل کرد.

بنیامین نتانیاهو، نخست‌وزیر اسرائیل، شامگاه چهارشنبه در واکنش به تصمیم جدید مسئولان پاراگوئه در بازگرداندن سفارت به تل‌آویو، سفیر اسرائیل در این کشور را فرا خواند.

نتانیاهو که وزیر خارجه اسرائیل نیز هست، در توئیتر خود نوشت که این «تصمیم غیرعادی» پاراگوئه، سایه سنگینی بر مناسبات فیمابین می‌اندازد.

به گزارش برخی از رسانه‌های اسرائیل، دستور بازگرداندن سفیر، به منزله «بسته شدن سفارت اسرائیل» در آسانسیون است.

هوراسیو کارتس رئیس‌جمهوری پیشین پاراگوئه شخصا برای گشایش سفارت کشورش به اورشلیم سفر کرده و با استقبال گرمی از سوی نتانیاهو روبرو شده بود.

نتانیاهو در آیین گشایش سفارت پاراگوئه در اورشلیم گفته بود که تصمیم آسانسیون، نشان از «عمق دوستی» ملت‌ها دارد – همان‌گونه که پاراگوئه در جریان جنگ جهانی دوم پذیرای یهودیان بسیاری از اروپا شد.

اسرائیل برای تشویق کشورهای بیشتری به انتقال سفارت خود به اورشلیم گفته بود که امتیازات اقتصادی و فناوری مهمی در کمک به آنها قائل می‌شود.

تصمیم بهار امسال پاراگوئه در حالی گرفته شده بود که این کشورِ هفت میلیون نفری آمریکای لاتین در آستانه انتخابات بود.

به نظر می‌رسد که بازگرداندن سفارت پاراگوئه به تل‌آویو یکی از نخستین تصمیم‌های رئیس‌جمهوری تازه این کشور است.

ماریو عبدو بنیتز که در پنج سال گذشته سناتور کشورش از سوی حزب کلرادو بود، از ۱۵ اوت، ۲۰ روز پیش، کار خود را در مقام ریاست‌جمهوری پاراگوئه آغاز کرده است.

عبدو بنیتز در حالی این تصمیم را گرفته که او نیز مانند رئیس‌جمهوری پیشین، عضو حزب محافظه‌کار «کلرادو» است.

از سوی دیگر، خبرگزاری رسمی تشکیلات فلسطینی، وفا، چهارشنبه شب اعلام کرد که تصمیم پاراگوئه حاصل موفقیت در تماس‌های دوره اخیر فلسطینیان با مسئولان دولت جدید آسانسیون بوده و وزیر خارجه تشکیلات خودگردان از این کشور تقدیر کرده است.

به گزارش وفا، ریاض‌المالکی در آیین سوگند رئیس‌جمهوری جدید پاراگوئه شرکت کرده و با همتای جدید خود نیز گفت‌وگو و تفاهم کرده بود که این تصمیم تا اعلام رسمی آن محرمانه بماند تا اسرائیل نتواند دولت پاراگوئه را زیر فشار بگذارد.

محمود عباس رئیس تشکیلات خودگردان در ماه‌های گذشته با سفر به آمریکای لاتین، کشورهای این حوزه را از انتقال سفارت به اورشلیم برحذر داشته بود.

فلسطینیان و بخش بزرگی از جامعه جهانی تاکید دارند که بخش شرقی اورشلیم، بیت‌المقدس، که از ۵۱ سال پیش در کنترل اسرائیل است، باید پایتخت کشوری باشد که برای فلسطینیان برپا می‌شود.