لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
یکشنبه ۲ دی ۱۴۰۳ تهران ۱۶:۵۸

گواتمالا نیز سفارت خود را به اورشلیم منتقل کرد


گشایش سفارت آمریکا در اورشلیم.
گشایش سفارت آمریکا در اورشلیم.

دو روز بعد از گشایش سفارت آمریکا در اورشلیم، گواتمالا نیز روز چهارشنبه ۲۶ اردیبهشت سفارت خود را در این شهر افتتاح کرد.

جیمی مورالس، رییس جمهوری گواتمالا، که برای حضور در آیین گشایش سفارت کشورش در اورشلیم شخصا به اسرائیل رفته بود، در کنار بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر اسرائیل، از ساختمان سفارت گواتمالا پرده برداری کرد.

به گزارش خبرگزاری ها، آقای مورالس در این آیین تاکید کرد گفت «اسرائیل جایگاه بسیار خاصی در قلب ملت گواتمالا دارد». وی گفت که این دوستی در هفتاد سال گذشته «عمیق تر شده» و این «اتحاد جاودانه است».

رییس جمهوری گواتمالا ابراز امیدواری کرد که کشورهای دیگر نیز سفارت خود را به اورشلیم منتقل کنند.

بنیامین نتانیاهو نیز در این آیین یادآور شد که گواتمالا دومین کشور جهان بود که ماه مه سال ۱۹۴۸، بلافاصله بعد از آمریکا، تاسیس کشور اسرائیل را به رسمیت شناخت و اکنون نیز دو روز بعد از گشایش سفارت آمریکا در اورشلیم، گواتمالا نیز وفاداری و دلبستگی خود را به اسرائیل نشان می دهد.

به گفته نتانیاهو، سفیر گواتمالا در سازمان ملل در سال‌های ۱۹۴۷ و ۱۹۴۸ برای تقسیم این سرزمین به دو کشور و استقلال اسرائیل فعالیت زیادی کرد. نتانیاهو افزود که با وجود فاصله جغرافیایی زیاد، اسرائیل و گواتمالا شریک هدف‌های زیادی هستند و «ارزش‌های مشترک دو کشور نیز فاصله جغرافیایی را کوتاه می کند».

کشور گواتمالا در سال ۱۹۴۷، یکی از معماران طرح تقسیم سرزمین مورد نزاع یهودیان و فلسطینیان به دو کشور برای یهودیان و فلسطینی‌ها بود.

سفارت گواتمالا از سال ۱۹۵۵ تا ۱۹۸۰، مانند یازده کشور دیگر در اورشلیم بود؛ در چند دهه اخیر گواتمالا سفارت خود را در محله «مواسرت صیون» در فاصله ۱۲ کیلومتری اورشلیم برقرار کرد در حالی که سفارت بسیاری از کشورهای جهان در تل آویو است.

بنوشته وای.نت، یکی از دلایلی که رییس جمهوری گواتمالا را متقاعد کرد سفارت خود را به اورشلیم منتقل کند، این واقعیت است که جیمی مورالس و همچنین وزیر خارجه دولت او و بیش از پنجاه درصد از مردم گواتمالا از مسیحیان انجیلی پشتیبان اسرائیل هستند.

گواتمالا یکی از هتل‌های زیبا و گرانقیمت در اورشلیم را که درست در خط مرزی پیشین شرق و غرب اورشلیم و مشرف به هر دو بخش شهر است، خریداری کرده و آن را به سفارت تغییر کاربری داده است.

چهارشنبه در مسیر حرکت کاروان خودروهای جیمی مورالس به سوی ساختمان سفارت گواتمالا، از جمله بر روی دیوارهای سه هزار ساله شرق باستانی اورشلیم، پلاکاردهای بزرگ سپاس اسرائیل از گواتمالا و شخص رییس جمهوری آن نصب شده است؛ هنوز نیز هزاران پارچه نوشته در تجلیل اسرائیل از دونالد ترامپ بخاطر «گام تاریخی» انتقال سفارت آمریکا به اورشلیم، در این کشور در اهتزاز است.

فلسطینیان با حمایت اکثریت جامعه جهانی تاکید دارند که شرق اورشلیم باید پایتخت کشور مستقلی باشد که برای آنها تشکیل می شود.

در این میان، مناسبات ترکیه و اسرائیل، بعد از آنکه دولت ترکیه سفیر اسرائیل را اخراج کرد، به تیرگی بیشتری گرایید.

ایتان نائه، سفیر اسرائیل، در حالی چهارشنبه از فرودگاه استانبول بیرون رفت که نیروهای امنیتی ترکیه از او بازدید بدنی کردند و از جمله از او خواسته شد کفشهایش را بیرون آورد. اسرائیل انتشار تصاویر این رفتار را «عامدانه» و «تحقیر» سفیرش دانست.

اسرائیل نیز بلافاصله اولموز دنیز، معاون سفیر ترکیه در تل آویو را به وزارت خارجه خود احضار کرد. به گزارش رسانه‌های اسرائیل، این کشور برای آنکه ناخشنودی خود را از رفتار ترکیه با سفیر اخراج شده اسرائیل در فرودگاه استانبول نشان دهد، از آقای دنیز به هنگام ورود به وزارت خارجه اورشلیم خواست که کارت هویت خود را به نگهبانان نشان دهد و تصاویر این صحنه‌ها نیز در رسانه‌ها منتشر شد.

روابط اسرائیل- ترکیه بعد از آن دوباره وخیم شد که در تظاهرات اعتراضی روز دوشنبه فلسطینیان در مرزهای غزه و اسرائیل، همزمان با انتقال سفارت آمریکا به اورشلیم، ۶۲ فلسطینی کشته و بیش از ۲۷۰۰ تن زخمی شدند.

رجب طیب اردوغان، رییس جمهوری ترکیه، شامگاه دوشنبه بنیامین نتانیاهو و دونالد ترامپ را حامیان جنایت نامید؛ نتانیاهو در توییترش پاسخ داد که اردوغان «آخرین کسی است که می تواند به اسرائیل درس اخلاق بدهد».

ترکیه اما سفیر خود در آمریکا را نیز در اعتراض به پشتیبانی واشینگتن از اسرائیل، به آنکارا فرا خوانده است.

آفریقای جنوبی نیز سه شنبه سفیر خود در تل آویو را به نشانه اعتراض به «کشتار» فلسطینیان به پرتوریا فراخواند.

در این میان، به گزارش رسانه‌های اسرائیل، دولت‌های بیشتری، از جمله بلژیک و لوکزامبورگ، چهارشنبه سفیران اسرائیل را فرا خواندند تا به عملکرد اسرائیل در رخدادهای مرزی غزه اعتراض کنند.

در این میان، بدستور محمود عباس، رییس تشکیلات خودگردان فلسطینی، نمایندگان ارشد فلسطینی از چهار کشور اروپایی به کرانه باختری برگردانده شدند تا به حضور سفیران این دولت‌های اروپایی در آیین گشایش سفارت آمریکا در اورشلیم اعتراض شود.

غیر از بازگشت نمایندگان ارشد فلسطین از اتریش، چک، رومانی و مجارستان، نماینده ارشد حکومت فلسطینی از واشینگتن نیز به کرانه باختری بازگشته است.

فلسطینیان غزه چهارشنبه، دو روز پس از خونین‌ترین روز خود در سال‌های اخیر، همچنان با شرکت در آیین‌های عزاداری کشته ها، از مرزهای غزه دور شدند، تا شعله تظاهرات دهها هزار نفره آنها ظاهرا فعلا فروکش کند.

XS
SM
MD
LG