به رغم ممنوعیت، پنتاگون قطعات اف - ۱۴ فروخته است

ايران که به همراه آمريکا و اسراييل بيشترين اسکادران هواپيماهای اف- ۱۴ را در اختيار دارد.

به دنبال تحقيقات تازه کنگره آمريکا، روز چهارشنبه اعلام شد که وزارت دفاع این کشور به رغم ممنوعيت فروش تجهيزات هواپيمای اف - ۱۴، صدها قطعه يدکی مورد استفاده در اين هواپيما را «به شکلی تصادفی» فروخته اند.


فروش اين قطعات در حالی صورت گرفته است که پنتاگون پيشتر اعلام کرده بود، فروش همه تجهيزاتی که می تواند در اين نوع از هوايپماها به کار گرفته شود را تا بررسی مسائل امنيتی مربوط به آنها، متوقف کرده است.


اداره حسابرسی دولتی که بازوی تحقيقاتی کنگره در امور اسلحه است می گويد که وزارت دفاع آمريکا، با هدف اينکه مانع از فروش اتفاقی قطعات يدکی حساس شود، نظارت بر برنامه فروش ضايعات خود را تقويت کرده است.


اما بازرسان اين اداره اعلام کرده اند که یک هزار و ۴۰۰ قطعه یدکی پيدا کرده اند که می تواند در جت های جنگی اف – ۱۴ مورد استفاده قرار گيرد و در ماه فوريه فروخته شده اند.


ايران که بيشترين اسکادران هواپيماهای اف - ۱۴ را در اختيار دارد، برای حفظ اين نوع هواپيماها در ناوگان نظامی خود به شدت دنبال يافتن قطعات نو برای جايگزينی آن با قطعات فرسوده است.


این جنگنده های آمریکایی، در زمان قدرت محمد رضا شاه پهلوی در ایران، از سوی دولت وقت آمریکا به ایران فروخته شده اند.



ايران که به همراه آمريکا و اسراييل بيشترين اسکادران هواپيماهای اف - ۱۴ را در اختيار دارد، برای حفظ اين نوع هواپيماها در ناوگان نظامی خود به شدت دنبال يافتن قطعات نو برای جايگزينی آن با قطعات فرسوده است.

بخش بازاريابی و بازيابی وزارت دفاع آمريکا به بازرسان کنگره گفته است اين قطعات به اين دليل فروخته شدند که امکان به روزرسانی فهرست کنترل و خارج ساختن قطعات هواپيما از فهرست فروش آنها در اينترنت، وجود نداشته است.


بازرسان اداره حسابرسی به طور مشخص بر روی فروش قطعات هواپيمای اف - ۱۴ متمرکز شده اند و گرگ کوتز، مدير اين گروه تحقيقاتی گفت: «ايران معروف شده که به دنبال اين قطعات است و اگر تجهيزات مورد نظر به صورت عمومی به فروش برسد، می تواند امنيت ملی (آمریکا) را به خطر بياندازد.»


وی افزود که ايران در گذشته نيز برنامه ريزی کرده بود تا چنين قطعات يدکی را به دست آورد.


آقای کوتز اضافه کرد که نمی داند آيا تجهيزات فروخته شده در ماه فوريه، به دست ايران رسيده است يا نه، ولی جزئيات برخی فروش ها را به بخش اجرايی قانون فدرال ارسال کرده است تا برای تحقيقات احتمالی مورد استفاده قرار گيرد.


رييس بازرسان در ادامه گفت: «در کل من فکر می کنم که اين يک گزارش مثبت است اما هنوز مواردی وجود دارند که بايد روی آن کار شود.»


يک سناتور دموکرات در کنگره آمريکا در واکنش به اين گزارش گفته است، چنين تحقيقاتی نشان می دهند که چرا تصويب قانونی برای ممنوع ساختن فروش قطعات يدکی اف - ۱۴ ضروری است.


سناتور ران وايدن که خود پیشنهاد تصویب چنین قانونی را پیشنهاد کرده است، به خبرگزاری آسوشيتدپرس گفت: «سيستم پنتاگون هنوز سوراخ های زيادی دارد.»


وی افزود: «آنها می گويند که چنين قطعاتی را نخواهند فروخت ولی هنوز دارند اين کار را می کنند. بنابراين بايد مطمئن شد که واقعا در اين زمينه تغييرات صورت گرفته است.»


وزارت دفاع آمريکا در ماه ژانویه سال جاری میلادی، اعلام کرد که فروش قطعات يدکی اف - ۱۴ ، از جمله وسايلی که کاربرد دوگانه دارند را تا زمان کنترل امنيتی آنها ممنوع کرده است.


رويکرد جديد وزارت دفاع پس از آن اتخاذ شد در گزارشی تحقیقاتی، موضوع «ضعف در سيستم فروش قطعات يدکی و خريد آنها برای ايران، چين و کشورهايی که به دنبال به دست آوردن لوازم حساس نظامی آمريکا هستند» در رسانه های آمریکایی مطرح شد.


از جمله اين قطعات می توان به بخش های مختلف موشک و وسايلی اشاره کرد که در هليکوپتر آمريکايی شينوک استفاده می شوند.