شیرین عبادی: اعتراض‌های اخیر، نقطه آغاز جنبشی عظیم است

خانم عبادی گفت که اعتراض‌های اخیر، تازه «نقطه آغاز جنبشی عظیم» است که می‌تواند فراگیر‌تر از اعتراضات سال ۱۳۸۸ شود.

در حالی که اعتراض به سیاست‌های داخلی و خارجی جمهوری اسلامی در شهرهای مختلف ایران ادامه دارد، رسانه‌های خارجی به بازتاب گسترده و تحلیل این اعتراض‌ها پرداخته‌اند و همزمان، شیرین عبادی، برنده جایزه صلح نوبل، گفته است که این اعتراضات، «فراگیر‌تر از جنبش سبز» خواهد شد.

خانم عبادی به روزنامه ایتالیایی «لارپوبلیکا» گفت که اعتراض‌های اخیر، تازه «نقطه آغاز جنبشی عظیم» است که می‌تواند فراگیر‌تر از اعتراض‌های سال ۱۳۸۸ شود.

به گزارش خبرگزاری فرانسه، وی افزود: «فکر نمی‌کنم این اعتراض‌ها به زودی خاتمه یابد. به نظر می‌رسد ما شاهد آغاز جنبش اعتراضی عظیمی هستیم که می‌تواند فراگیر‌تر از جنبش سبز در سال ۱۳۸۸ شود. تعجب هم نمی‌کنم که این اعتراض‌ها به جنبشی عظیم‌تر تبدیل شود».

این برنده جایزه صلح نوبل با اشاره به اینکه اعتراض‌ها در ایران ریشه اقتصادی و اجتماعی دارد، گفت: «در ایران، یک بحران بسیار جدی اقتصادی وجود دارد. فساد، کل کشور را فرا گرفته است و پایان تحریم‌ها در نتیجه توافق هسته‌ای بین ایران، اروپا و آمریکا در سال ۱۳۹۴، بر خلاف آنچه که همگان انتظار داشتند منافع واقعی برای مردم به ارمغان نیاورده است».

خانم عبادی با بیان اینکه «ایران یکی از کشورهای دارای هزینه بالای نظامی است» تاکید کرد که «مردم نمی‌خواهند پول زیادی خرج این کار می‌شود».

به گفته این حقوقدان ایرانی ساکن لندن، جوانان به خاطر بیکاری بالا، فساد و سانسور «بسیار سرخورده شده‌اند».

رئیس کانون مدافعان حقوق بشر یادآور شد: «اوضاع اقتصادی و شکاف فاجعه‌بار بین ثروتمندان و فقرا، بین کسانی که از رفاه برخوردارند و کسانی که فاقد آن هستند، ریشه‌های اعتراض‌های اخیر هستند».

در همین حال، خبرگزاری رویترز روز یکشنبه ۱۰ دی در گزارشی، ناآرامی‌های ایران را یکی از «بزرگ‌ترین» اعتراض‌ها به حکومت و رهبری روحانیون از زمان پیروزی انقلاب بهمن ۵۷ توصیف کرده و گفته است که معترضان از روز پنجشنبه هفته گذشته علیه قشر حاکم روحانی غیرمنتخب و سیاست‌های جمهوری اسلامی ایران در منطقه دست به اعتراض زده‌اند.

این خبرگزاری با اشاره به سردادن شعارهای «زندانی سیاسی آزاد باید گردد» از سوی معترضان، افزود که سمت و سوی ابتدایی تظاهرات، اعتراض به وضع بد اقتصادی و فساد بود ولی آنها بعد در شعارهای خود خواستار کناره‌گیری آیت‌الله علی خامنه‌ای، رهبر جمهوری اسلامی، شدند.

دیگر شعار معترضان، «آخوند‌ها حیا کنید، مملکت را‌‌ رها کنید» و همچنین «رضاشاه، روحت شاد» از نظر خبرگزاری رویترز، مرز تازه‌ای از خشم و تابوشکنی را در ایران به نمایش گذاشته است.

این خبرگزاری با اشاره به شعارهای تظاهرکنندگان علیه دخالت ایران در امور عراق و سوریه نوشت که معترضان در شیراز، تصاویر قاسم سلیمانی، فرمانده نیروی قدس، را که در این کشور‌ها و سایر نقاط، رهبری فعالیت‌های ایران را برعهده دارد آتش زدند.

روزنامه آمریکایی «واشینگتن پست» هم روز یکشنبه در گزارشی مفصل، به اعتراضات سه روز گذشته در ایران پرداخته و با انتشار اخبار مربوط به تظاهرات، از قول بهنام بن طالب‌لو، کار‌شناس امور ایران در «بنیاد دفاع از دمکراسی‌ها»، نوشته است: «از زمان روی کار آمدن روحانی، او انتظارات زیادی را برانگیخته ولی در عمل کار چندانی برای تغییر معیشت مردم انجام نداده است».

وی افزود: این تظاهرات «ثابت کرد که نارضایتی در ایران فراگیر شده است، که این مسئله می‌تواند هر لحظه به جرقه‌ای تبدیل شود».

آقای طالب‌لو گفته که «این اعتراض‌ها همچنین نشان داد که... ایرانی‌ها رژیم و سوء مدیریت آن را به عنوان مانعی در زندگی روزمره خود می‌بینند».

بر اساس گزارش خبرگزاری‌های فرانسه، رویترز و روزنامه واشینگتن‌پست/ ک.ر/ب.ک.