دبیرکل سازمان ملل روز دوشنبه ۱۹ مهر از شورای حقوق بشر این سازمان خواست تا گروهی مستقل را برای تحقیقات درباره نقض حقوق بشر و سایر تخلفها در یمن تشکیل دهد.
بان کی مون در این زمینه بویژه خواستار تحقیق درباره «حمله وحشتناک» اوایل هفته جاری به یک مراسم ترحیم از سوی ائتلاف عربی به رهبری عربستان شد.
به گزارش خبرگزاری آسوشیتدپرس، وی به خبرنگاران گفت که حمله روز شنبه به صنعا، پایتخت یمن، که ۱۴۰ کشته و بیش از ۵۲۵ نفر مجروح برجای گذاشت، تازهترین فاجعه در درگیریهای یمن است که بیش از ۲۰ میلیون نفر – ۸۰ درصد جمعیت این کشور- را محتاج کمکهای بشردوستانه کرده است.
بان کی مون اظهار داشت: «حملات هوایی ائتلاف به رهبری عربستان همین حالا هم موجب قتل عام وسیعی شده و بسیاری از مراکز درمانی این کشور و سایر زیرساختهای حیاتی را نابود کرده است».
به گفته وی، «بمباران مردمی که برای از دست رفتن عزیزانشان گردهم آمده بودند شرمآور است».
دبیرکل سازمان ملل تصریح کرد حادثه اخیر ایجاب میکند که تحقیقات کاملی صورت گیرد. «در سطحی کلانتر، برای اقداماتی از این دست در کل دوران جنگ باید پاسخگو بود».
اوایل روز دوشنبه، زید رعد الحسین مسئول حقوق بشر سازمان ملل ضمن محکوم کردن بمباران مراسم عزاداری در شهر صنعا، از شورای حقوق بشر این سازمان به خاطر انفعال در برابر «فضای مصونیت» در کشور فقیر و جنگزده یمن انتقاد کرد.
به گزارش آسوشیتدپرس، رعد الحسین بار دیگر بر ضرورت تحقیقات مستقل در مورد بمباران چند روز پیش در شهر صنعا و سایر موارد نقض حقوق بشر در یمن تاکید کرد.
تمام ۴۷ کشور عضو شورای حقوق بشر سازمان ملل از جمله عربستان سعودی، در جلسه ماه سپتامبر هیچ واکنشی در مورد بحران یمن نشان ندادند.
مسئول حقوق بشر سازمان ملل گفت: «در جریان این جنگ به بازارها، مدارس، بیمارستانها، جشنهای عروسی و چند روز پیش حتی به مراسم عزاداری نیز حمله شده است. در این حملات تعداد زیادی از غیرنظامیان کشته شدهاند و مسئولان آن به هیچ وجه پاسخگو نبودهاند».
دفتر امور حقوق بشر سازمان ملل روز دوشنبه در بیانیهای اعلام کرد که از مارس ۲۰۱۵ که ائتلاف کشورهای عربی به رهبری عربستان سعودی و با حمایت آمریکا حملات هوایی خود را به یمن آغاز کرده است تاکنون بیش از چهار هزار غیرنظامی کشته و حدود هفت هزار و دویست نفر دیگر مجروح شدهاند. فقط طی ماه اکتبر جاری حدود ۳۷۰ نفر جان خود را از دست دادهاند.
رعد الحسین در مورد گسترش دامنه خشونتها اظهار نگرانی کرد و گفت: «جامعه بینالمللی در برابر افزایش هولناک رقم تلفات غیرنظامیان در یمن مثل هر کشور دیگری مسئولیت حقوقی و اخلاقی خطیری دارد».
خبرگزاری آسوشیتدپرس میافزاید دولت آلمان نیز نسبت به این بمباران اظهار نگرانی کرده و فرانک والتر اشتانمایر وزیر خارجه این کشور گفت: «مسئولان این عمل بیرحمانه باید شناسایی شوند و یک چنین حملاتی نباید تکرار شود».
او از مسئول این حمله نام نبرد ولی ائتلاف کشورهای عربی به رهبری عربستان سعودی تنها طرف درگیر در جنگ یمن است که نیروی هوایی دارد.
وزیر خارجه آلمان افزود: «قربانیان کثیر حمله به مراسم عزاداری باید برای همه در یمن و در کل منطقه هشداری باشد که برای از سرگیری مذاکرات صلح با میانجیگری سازمان ملل متحد و یافتن راه حلی صلح آمیز برای این بحران مسئولیت سیاسی دارند»
روز یکشنبه محمد جواد ظریف وزیر خارجه ایران از دبیرکل سازمان ملل خواست شرایط را برای پرواز یک هواپیمای ایرانی حامل کمکهای بشردوستانه به صنعا و انتقال مجروحان حمله به مراسم عزاداری فراهم کند.
وزیر خارجه ایران در سخنان خود ضمن اظهار تاثر شدید از این «حمله هوایی فاجعهبار و هولناک» خواهان آن شد که ائتلاف عربی به رهبری عربستان و حامیان آن به خاطر «ارتکاب جرایم جنگی در یمن طی یک سال و نیم گذشته» مسئول شناخته شوند.