«حمله نظامی به ایران از دستور کار خارج نشده است»

آقای براون در روزهای اول کاری خود در مقام نخست وزیری احتمال حمله به ایران را رد کرده بود.

گوردن براوون، نخست وزیر بریتانیا روز دوشنبه ۲۳ ژوئیه اعلام کرد که حمله نظامی علیه ایران از دستور کار خارج نشده اما همچنان اعتقاد دارد که تحریم ها می تواند ایران را به کنار گذاشتن برنامه های هسته ای آن وا دار کند.


آقای براوون در یک کنفرانس مطبوعاتی در پاسخ به پرسشی درباره حمله نظامی به ایران گفت: به طور قطع اعتقاد دارم سیاست تحریم که ما علیه ایران در پیش گرقته ایم عمل می کند اما یقینا نخواهم گفت که «گزینه به خصوصی» از دستور کار خارج شده است.


اظهار نظر تازه نخست وزیر بریتانیا در حالی صورت می گیرد که وی در نخستین روزهای آغاز به کار خود در این مقام، احتمال حمله نظامی به ایران را رد کرده بود.



از مقامات ایرانی می خواهم که متوجه باشند کشورهای دیگر در مورد گسترش برنامه های جنگ افزار اتمی این کشور چه احساسی دارند.
گوردون بروان

آقای براون در پاسخ به پرسش یکی از خوانندگان روزنامه انگلیسی «ایندیپندنت» که از وی پرسیده بود آیا قول می دهد لندن پس از کابوس عراق، به آمریکادر حمله به ایران ملحق نشود، گفته بود که نقشه ای برای حمله به ایران وجود ندارد.


نخست وزیر بریتانیا در آن زمان گفت: «ما همیشه خواهان حل بحران هسته ای ایران از طریق دیپلماسی و مذاکره بوده ایم. این بدان معنی است که ما باید از طریق سازمان ملل متحد و اتحادیه اروپا در رابطه با ایران عمل کنیم.»


شورای امنیت سازمان ملل متحد از دسامبر گذشته تاکنون دو قطعنامه تحریمی ۱۷۳۷ و ۱۷۴۷ را به دلیل سرپیچی ایران از خواست شورای امنیت به تصویب رسانده است.


شورای امنیت سازمان ملل از ایران می خواهد که غنی سازی اورانیوم را که ممکن است از آن برای تولید بمب اتمی مورد استفاده قرار گیرد متوقف کند.


ایران تاکنون از این خواست شورای امنیت سرباز زده و می گوید که فعالیت های هسته ای آن در جهت استفاده صلح آمیز است.



آقای براون در مصاحبه مطبوعاتی روز دوشنبه خود با اشاره به قطعنامه سوم شورای امنیت گفت: از مقامات ایرانی می خواهم که متوجه باشند کشورهای دیگر در مورد گسترش برنامه های جنگ افزار اتمی این کشور چه احساسی دارند.


قطعنامه سوم؛ احتمالا در ماه سپتامبر


ديپلمات های غربی روز جمعه ۲۰ ژوئيه گفتند که تلاش برای تصويب و اعمال تحريم های شديدتر عليه ايران، به ماه سپتامبر موکول شد، با اين اميد که همکاری ايران و بازرسان آژانس بين المللی انرژی اتمی، گسترش يابد.


ديپلمات های غربی روز جمعه ۲۰ ژوئيه گفتند که تلاش برای تصويب و اعمال تحريم های شديدتر عليه ايران، به ماه سپتامبر موکول شد، با اين اميد که همکاری ايران و بازرسان آژانس بين المللی انرژی اتمی، گسترش يابد.


اين وقفه اعلام نشده به رغم سرکشی ايران در مقابل خواست شورای امنيت سازمان ملل متحد در دستور کار قرار گرفته است.

آژانس بین المللی انرژی اتمی تایید کرده است که تهران در هفته های اخير، همکاری در زمینه رفع ابهام ها پيرامون برنامه هسته ای خود را با آژانس از سر گرفته است.


در همين زمينه ايران موافقت کرده است که به بازرسان آژانس، تا پيش از پايان ماه ژوئيه، ماه جاری ميلادی، اجازه ديدار از راکتور آب سنگين اراک را بدهد.


بازرسی از اين تاسيسات، حدود چهار ماه پيش در واکنش به تحريم های شورای امنيت سازمان ملل متحد عليه ايران، متوقف شد.


به گفته یک دیپلمات غربی، از دلايل تعويق تصويب قطعنامه جديد عليه ايران، اين است که شورای امنيت سازمان ملل متحد هم اکنون با مساله کوزوو مشغول است، آمريکا در عراق درگير است، روسيه در مقابل تحريم های بيشتر مقاومت می کند و فعاليت های ديپلماتيک در ماه های تعطيلی تابستان اصولا کندتر است.


به گفته اين ديپلمات، علاوه بر همه اين موارد، اين نکته که مدير کل آژانس بين المللی انرژی اتمی از «برنامه عمل» تهران برای برطرف کردن شبهه نظامی بودن برنامه هسته ای ايران خبر داده، و نيز به علت کند شدن روند توسعه غنی سازی اورانيوم ايران،اميدها به حل مناقشه افزايش يافته است.