گزارش های دریافتی از ایران حاکی است که بيش از ۳۰ تن از مادران عزادار و حاميان آنها که عصر شنبه در پارک لاله تهران از سوی نیروهای لباس شخصی و انتظامی بازداشت شده بودند، روز سه شنبه آزاد شدند.
يکی از نزديکان گروه مادران عزادار در گفت و گو با راديو فردا ضمن تاييد آزادی اين مادران گفت آنان در مدت ۷۲ ساعتی که در زندان اوين و بازداشتگاه وزرا بودند، مورد توهين ماموران و بازجويان قرار گرفته اند.
گروه مادران عزادار پس از مرگ «ندا آقا سلطان» و «سهراب اعرابی» در خرداد ماه سال جاری توسط مادرانی که در جريان رويدادهای پس از انتخابات يا در سالهای گذشته فرزندان خود را از دست دادهاند، تشکيل شده است.
عمدهترين خواسته مادران عزادار «پاسخگويی مقامهای جمهوری اسلامی در باره کشته شدن، ناپديد شدن و يا زندانی بودن به ناحق فرزندانشان» اعلام شده است.
شماری از اعضای اين گروه که روزهای شنبه در ساعت مشخصی با لباس سياه در پارک لاله تهران گرد هم میآيند، در هفتههای گذشته و به ويژه پس از رويدادهای خونين روز عاشورا از سوی نيروهای امنيتی جمهوری اسلامی ايران بازداشت شده بودند.
بازداشت بيش از ۳۰ تن از مادران عزادار در سه روز گذشته با انتقاد فعالان و سازمان هاي حقوق بشری مواجه شده بود.
از جمله، سازمان عفو بينالملل روز دوشنبه از مقامهای جمهوری اسلامی ايران خواسته بود که مادران عزادار و حاميان آنها را که در جريان راهپيمايی خاموش خود در پارک لاله تهران بازداشت شدهاند، را آزاد کنند.
در همين زمينه، حسيبه حاج صحراوی، معاون برنامه خاورميانه و آفريقای شمالی سازمان عفو بينالملل گفته بود: «مادرانی که به خاطر کشته شدن فرزندانشان توسط مأموران امنيتی عزادار هستند، بايد از حمايت دولت برای يافتن حقيقت در اين باره برخوردار باشند، نه اينکه با بازداشت و زندان مواجه شوند.»
وی ضمن تأکيد بر آزادی فوری بازداشتشدگان خواستار انجام تحقيقاتی در خصوص چگونگی رفتار با آنان شده بود.
بر اساس گزارشها، بسياری از مادران بازداشتشده سن بالايی دارند و ۹ نفر از آنها پس از بازداشت به دليل بيماریهای مختلف به بيمارستان منتقل شدند و برخی از آنها حتی شنبه شب را در اوژانس بيمارستان سپری کردند و صبح روز يکشنبه به بازداشتگاه وزرا منتقل شدند.
پس از آن نيز حدود ۱۵ نفر از اين مادران به زندان اوين انتقال يافتند.
کمپين بينالمللی حقوق بشر در ايران نيز از مقامهای جمهوری اسلامی خواسته بود «بدون هيچ قيد وشرطی» مادران بازداشتشده را «فوراً» آزاد و «آمران و عاملان حمله و بازداشت» آنها را شناسايی و محاکمه کنند.
هادی قائمی، سخنگوی کمپين بين المللی حقوق بشر در ايران، با اشاره به بازداشت مادران عزادار گفت: «در هيچ فرهنگی چنين برخوردی با مادران پذيرفتنی نيست، چه برسد توسط مدعيان اخلاق با مادرانی که فرزندانشان را به ناحق از دست دادهاند.»