احتمال خروج روسیه و قزاقستان از قرارداد کاهش تولید نفت

تصویر، آرشیوی است.

وزرای نفت روسیه و قزاقستان اعلام کرده اند که احتمال دارد از قرارداد کاهش تولید نفت سازمان کشورهای صادرکننده نفت (اوپک) خارج شوند. این دو کشور همراه با ۹ کشور دیگر غیر عضو اوپک در سال گذشته میلادی به توافقی با اوپک دست یافتند که بر اساس آن،‌ تولید نفت را کاهش دهند.

خبرگزاری دولتی اسپوتنیک روسیه روز دوشنبه ۱۹ تیر به نقل از الکساندرنوواک، وزیر انرژی روسیه، نوشت خروج تدریجی از توافق انجام شده در وین در مورد کاهش سقف تولید «معقول» است اما ممکن است اجرای آن چند ماه به طول بینجامد.

او در حاشیه کنگره جهانی نفت به خبرنگاران گفت: «اینکار ممکن است چند ماه طول بکشد. در کل، این کار معقول است. بسیاری از افراد این نظر را دارند».

وزیر انرژی روسیه در پاسخ به سئوالی در مورد اینکه آیا خروج تدریجی از قرارداد و بازگشت به سطح تولید قبلی در دستور کار قرار دارد، گفت این موضوع باید در اجلاسی در سطح وزیران بررسی شود. علاوه بر آن، محدودیت های فرا سرزمینی چیزی به پایداری صنعت انرژی اضافه نمی کند. این موضوعات در مقوله حمایت گرایی است و با اصول سازمان تجارت جهانی در تضاد است.

به گفته وی، تحت تاثیر ملاحظات سیاسی، انحراف در سیاست های انرژی برخی کشورها که از منابع پاک و با راندمان بالا، یعنی گاز و انرژی هسته ای، استفاده نمی کنند دیده می شود.

آقای نوواک اضافه کرد: «به عقیده من، برخی محدودیت های فرا سرزمینی، تجارت، سرمایه گذاری، و فن آوری را تحت تاثیر قرار می دهند».

اوپک برنامه کاهش تولید را با هدف تثبیت و افزایش قیمت ها ابتدای ژانویه امسال آغاز کرد که برای نخستین بار از سال ۲۰۰۸ تاکنون عرضه به بازار را محدود می کند.

در ماه می، وزیر انرژی روسیه گفت: عربستان سعودی، قزاقستان و روسیه به توافق اوپک پایبند هستند و برای تنظیم بازار با یکدیگر همکاری خواهند کرد.

خبرگزاری ایتارتاس روسیه نیز روز یکشنبه به نقل از کنات بوزامبایف، وزیر انرژی قزاقستان، نوشت این کشور در پی افزایش تولید نفت در چند ماه گذشته، «خروج نرم» از قرارداد اوپک را در نظر دارد.

بنا بر این گزارش، وزیر انرژی قزاقستان در پاسخ به اینکه آیا خروج نرم از قرارداد اوپک یا افزایش شدید تولید را ترجیح می دهد، گفت «گزینه نخست».

او بااعلام اینکه قزاقستان هنوز تصمیم نهایی را در مورد تمدید قرارداد نگرفته است،‌ گفت «این موضوع تا نوامبر طول می کشد». اوپک در ماه نوامبر تشکیل جلسه خواهد داد.

در اواخر سال ۲۰۱۶، اوپک و ۱۱ تولید کننده مستقل نفت، شامل روسیه، در توافقنامه ای با اوپک،‌ پذیرفتند سقف تولید روزانه را تا ۱.۸ میلیون بشکه کاهش دهند.

در ماه می امسال، توافق تا آوریل ۲۰۱۸ تمدید شد که طبق آن سهمیه تولید کشورها ثابت باقی می ماند.