«صندوق شفاف»؛ مرور خبری-تحلیلی انتخابات اسفند ۹۴

یکی از چند مراسم رونمایی از صندوق رأی شفاف در وزارت کشور ایران در خرداد ۹۴

هر چه از تعداد روزهای باقیمانده تا برگزاری انتخابات مجلس دهم شورای اسلامی و دوره پنجم مجلس خبرگان رهبری کم می‌شود؛ بر تب و تاب انتخاباتی چهره‌ها و گروه‌های سیاسی ایران افزوده می‌شود.

نزدیک به سه ماه تا موعد برگزاری این دو انتخابات، فعالیت‌های انتخاباتی تشکل‌های اصلاح‌طلب و اصولگرا شدت گرفته و آن‌ها به تدریج وارد مصادیق می‌شوند.

هفتم اسفند امسال برای جریان‌های سیاسی و نیز حاکمیت، روزی سرنوشت‌ساز است. از یک سو اصلاح‌طلبان که طی هشت سال دولت محمود احمدی‌نژاد خانه‌نشین شده بودند، با پیروزی حسن روحانی در انتخابات ریاست جمهوری گذشته فرصتی یافته‌اند تا به عرصه قدرت بازگردند؛ و در مقابل اصولگرایان موقعیت خویش را در خطر می‌بینند و برای حفظ پایگاه‌شان در ساختار حکومت، توجه خود را به دو انتخابات پیش رو معطوف کرده‌اند.

همچنین انتخابات پیش رو برای نظام جمهوری اسلامی نیز آزمونی است تا خدشه‌ای که در جریان اتفاق‌های انتخابات ریاست جمهوری سال ۸۸ و اعتراض گروهی از سیاسیون و مردم به تقلب در نتیجه انتخابات، به اعتبارش وارد شد، ترمیم کند.

این حوادث منجر به حصر میرحسین موسوی، زهرا رهنورد و مهدی کروبی و همچنین دستگیری و حذف تعدادی زیادی از چهره‌ها و تشکل‌های اصلاح‌طلب شد و وجهه بین‌المللی جمهوری اسلامی را زیر سؤال برد.

هم اینک شش سال پس ار آن روز‌ها و با روی کار آمدن دولت حسن روحانی که اعتدال و عدالت را شعار خود قرار داده است، دستگاه‌های برگزارکننده انتخابات وعده کرده‌اند که انتخاباتی شفاف و قانونی برگزار خواهند کرد.

روحانی در سخنانی در خرداد ماه گذشته، ضمن بر حذر داشتن مقامات از طرفداری و جانب‌داری از نامزدهای انتخابات، خواستار استفاده از صندوق‌های «پلاستیکی شفاف» اخذ رأی شد تا به گفته او «به دروغ» گفته نشود که «یک‌سوم» صندوق‌ها از پیش پر شده است.

بر مبنای همین درخواست و پس از تأیید شورای نگهبان قرار شد در این دوره از «صندوق‌های شفاف» برای رأی‌گیری استفاده شود تا تأکیدی بر شفافیت نظام در برگزاری دو انتخابات پیش رو باشد.

با این حال هنوز برای قضاوت در این رابطه زود است. چرا که گروهی از نیروهای سیاسی ایران با احتمال نظارت استصوابی شورای نگهبان و رد صلاحیت کاندیداهای خود روبرو هستند، و همچنین دولت و جریان‌های سیاسی از تزریق آنچه که عبدالرضا رحمانی فضلی، وزیر کشور، «پول کثیف» نامیده است، به انتخابات ابراز نگرانی می‌کنند.

در چنین شرایطی اما دو جریان اصلاح‌طلب و اصولگرا در حال آماده‌سازی برای انتخابات هستند و هر کدام با تشکیل شوراهایی انتخاباتی در پی ارائه لیست مشترک و فتح کرسی‌های پارلمان هستند.

به علاوه هر روز اخباری از احتمال کاندیداتوری روحانیون صاحب نام از هر دو اردوگاه برای انتخابات خبرگان رهبری به گوش می‌رسد.

این اخبار با نزدیک شدن به زمان برگزاری دو انتخابات ساختمان جدید و قدیم مجلس هر روز بیشتر و داغ‌تر می‌شود.

از این هفته تا روز هفتم اسفند امسال، آنچه مربوط به انتخابات مجلس دهم و خبرگان رهبری است، در «صندوق شفاف» و در قالب بسته‌های خبری و تحلیلی ارائه می‌شود.