ايالات متحده آمریکا فروش ۲۵ فروند جنگنده رادارگريز از پيشرفتهترين مدل خود را به نيروی هوایی اسرائيل تصويب کرد.
اسرائيل برای اصل اين معامله ۱۵ ميليارد و ۲۰۰ ميليون دلار به آمريکا خواهد پرداخت. اما برای دريافت برخی تجهيزات همراه جنگندههای رادارگريز نيز ممکن است که در مجموع بيش از۲۰ ميليارد دلار بپردازد.
این جنگندههای رادارگريز از مدل اف- ۳۵ هستند و به نوشته روزنامه «معاريو»، اسرائيل در مرحله نخست ۲۵ فروند از اين جنگندهها را دريافت میکند اما می تواند برای خريد ۲۵ فروند ديگر نيز درخواست ارائه کند.
پنتاگون در حال حاضر موافقت اصولی خود را برای تحويل ۵۰ فروند از اين جنگندهها به اسرائيل، صادر کردهاست.
اين معامله بدون يارانه انجام میشود و اسرائيل موافقت کرده است که خارج از کمکهای نظامی سالانه که از آمریکا دریافت میکند، بهای اين جنگندهها را بپردازد.
هم اکنون برخی ديگر از معاملات نظامی دو کشور، با اختصاص برخی يارانههای ويژه ازمحل کمکهای نظامی سالانه يک ميليارد و ۸۰۰ ميليون دلاری آمريکا به اسرائيل انجام میشود.
بر اساس اعلام وزارت دفاع آمريکا، معامله جنگندههای رادارگريز بخشی ازتوافقهایی بود که درآخرين سفر اهود اولمرت، نخستوزيراسرائيل، به آمريکا و مذاکرات او با جورج بوش ریيسجمهوری آمريکا صورت گرفت.
آقای اولمرت اواسط ماه مه درکاخ سفيد با بوش مذاکراتی گسترده داشت.
استدلال پنتاگون: «تامين منافع حياتی آمريکا»
پنتاگون فروش این جنگدههای پیشرفته را چهارماه و نيم پس از طرح درخواست اسرائيل برای دريافت آنها تصويب میکند.
بر اساس اعلام پنتاگون «اين معامله برای امنيت ملی آمريکا و تأمين منافع حياتی اين کشور ضروری است زيرا به اسرائيل که هم پيمان آمريکاست، کمک خواهد کرد».
تأييديه پنتاگون درمورد تحويل ۲۵ فروند جنگندههای رادارگريز به اسرائيل درحالی صادر شد که روز سهشنبه يک مقام ارشد پنتاگون به خبرگزاريها گفته بود: ديگر اسرائيل نمیتواند بمبهای خوشهای آمريکایی را خريداری کند.
«آژانس همکاریهای امنيتی آمريکا» برای انجام اين معامله به پنتاگون نظر مثبت داده و در استدلال خود نوشته است که «اسرائيل بايد بتواند برتری نظامی را حفظ کرده، ازخود دفاع کند.»
با این حال آن دسته از اعضای کنگره که مخالف احتمالی اين معامله باشند، میتوانند ظرف مدت ۳۰ روز (تا ۳۰ اکتبر) به آن اعتراض کنند.
گرچه اعتراضی از اين دست، کم سابقه است زيرا در مواردی چنين حساس، دولت آمريکا ابتدا به بررسی کامل میپردازد و نظر تک تک اعضا در مجلس نمايندگان و سنا را جويا میشود.
در همین حال به گزارش روزنامه «هاآرتص»، سفارت اسرائيل در واشنگتن تلاش زيادی به عمل آورده که اين معامله در ترکيب کنونی کنگره و قبل ازانتخابات آمريکا به تصويب برسد.
رادارگريزهای «عمود پرواز»
به گزارش رسانههای اسرائيل، جنگندههای رادارگريز میتوانند در ارتفاع دلخواه خود که توسط رادارهای پيشرفته کشورهای «دشمن» درمنطقه شناسایی نشوند، به عمليات مورد نظر اقدام کنند. اين جنگندهها «عمود پرواز» هستند و به سرعت و بدون آمادگی میتوانند برخيزند و «عمود پرواز» نيز فرود آيند.
این جنگندهها همچنین به موتورهایی که برای بمب افکنهای اف- ۱۳۵ و اف- ۱۳۶ طراحی شده، مجهزخواهند بود که ساخت کارخانههای «پرات اند ويتنی» است.
با وجود اين، هنگامی که جنگندهها به اسرائيل برسند، پيش از تحويل به نيروی هوایی، در کارخانههای صنايع هوایی اسرائيل به سيستمهای ديگری که ساخت اسرائيل هستند، مجهز خواهند شد.
آن طور که کارشناسان امور هوایی و امنيتی در اسرائيل به رسانههای اين کشور گفتهاند، اين جنگندهها برای حملات هوایی «فوقالعاده مؤثر» هستند، بهويژه آنکه نيازی به «مسير پروازی برای برخاستن» ندارند.
«رادارهای روسيه اف-۳۵ را نمیبيند»
جنگندههای اف- ۱۵ و اف- ۱۶ که به گفته کارشناسان اسرائيل ازصدها فروند از آنها برخوردار است، نمیتوانند با رادارهای پيشرفته ساخت روسيه به خوبی مقابله کنند.
روسيه اين رادارها را به جمهوری اسلامی ايران تحويل داده که ازجمله در اطراف تأسيسات حساس هستهای ايران نصب و آزمايش شده است. علاوه بر این ايران برای خريد سيستمهای پيشرفتهتر راداری از روسيه نيز تلاش میکند.
با این حال يک کارشناس هوایی به روزنامه «معاريو» میگويد: «گرچه جنگندههای کنونی اسرائيل درعمليات احتمالی عليه تأسيسات هستهای ايران، با پرواز در يک ارتفاع معين، ممکن است از سوی رادارهایی که ايران در اختيار گرفته شناسایی شوند اما جنگندههای رادارگريز جديد با اين احتمال مقابله میکنند.»
اين کارشناس که نام او برده نشده بدون اشاره به ارتفاع قابل شناسایی جنگندههای کنونی اسرائیل، می گويد: «دريک عمليات حساس، اسرائيل نمیتواند به خود اجازه دهد که يک اسکادران و تيمهای آن را از دست دهد، و بنابراين جنگندههای رادارگريز اف- ۳۵ بهترين گزینه برای عمليات درهدفهای دور مانند ايران هستند».
همکاریهای نظامی دیگر اسرائیل و آمریکا
افزون براين جنگندههای ساخت کارخانجات لاکهيد- مارتين، اعلام شده است که اسرائيل در سال ۲۰۱۲ نيز هواپيماهای سوپرهرکولس از آمريکا خریداری خواهد کرد.
همچنین در آغاز اين هفته اعلام شد که آمريکا «برای مقابله با خطر موشکهای دوربرد ايران که میتواند اسرائيل را هدف قراردهد» رادار ضد موشکی جدیدی را برای استقرار در جنوب اسرائيل به اين کشور تحويل دادهاست.
با این همه رسانههای اسرائيل و روزنامه بريتانيایی «گاردين» به تازگی گزارش کردند که جورج بوش به اهود اولمرت گفته بود تا هنگامی که وی درکاخ سفيد باشد، با حمله احتمالی اسرائيل به تأسيسات هستهای ايران موافقت نخواهند کرد.
این در حالی است که نخستوزيراسرائيل روز دوشنبه درمصاحبهای با روزنامه اسرائيلی «يديعوت آخرونوت» گفت، «مقابله با بلند پروازیهای اتمی ايران مسئوليتی برای همه جامعه جهانی است و کسانی که دراسرائيل میگويند تنها ما اين خطر را به خوبی درک میکنيم، خود بزرگ بين هستند.»