در پی حمله به خودروی سفارت آمریکا در بیروت که به کشته شدن سه نفر منجر شد، تحقیقات در باره این حادثه آغاز شده و تدابیر امنیتی در لبنان شدت یافته است.
برخی روزنامه های لبنانی این انفجار را پیامی برای جرج بوش که به خاورمیانه سفر کرده است، دانسته اند و گفته اند هدف از آن ناکام گذاشتن تلاش ها برای حل بحران طولانی سیاسی در لبنان بوده است.
انفجار روز سه شنبه، علاوه بر سه کشته، ۲۶ نیز داشته است. به گفته مقامات امنیتی، راننده لبنانی سفارت آمریکا و همچنین یک آمریکایی که به لبنان سفر کرده بود نیز در میان مجروحان هستند.
نیروهای امنیتی لبنان با همکاری نیروهای آمریکایی تحقیقاتی را در باره این حادثه آغاز کرده اند و تدابیر امنیتی در بیروت، با برقراری پست های بازرسی متعدد، تشدید شده است.
انفجار روز سه شنبه در جاده ای ساحلی در نزدیکی شهر «دوره» روی داد که منطقه ای مسیحی نشین در شمال بیروت است.
به گزارش خبرگزاری فرانسه، این انفجار نخستین عملیات ضد آمریکایی در لبنان پس از عملیات دهه ۱۹۸۰ محسوب می شود. در دهه ۸۰ و در اوج جنگ داخلی لبنان، بنیادگرایان اسلامی چند آمریکایی را در بیروت به گروگان گرفتند.
به نوشته این خبرگزاری، کاندولیزا رایس، وزیر امور خارجه آمریکا، در واکنش به انفجار اخیر ابراز خشم کرد و آن را اقدامی تروریستی خواند.
سفارت آمریکا در بیروت می گوید پس از این حادثه رفت و آمد کارمندان خود را محدود کرده و همچنین به شهروندان آمریکایی هشدار داده است موارد احتیاطی را در لبنان کاملا رعایت کنند.
روزنامه الدیار، که به جناح اپوزیسیون طرفدار سوریه و ایران نزدیک است، نوشت: «هدف بمب، خودروی سفارت آمریکا و پیامی برای جرج بوش بوده است.»
اما روزنامه السفیر، که به جناح اپوزیسیون هوادار سوریه نزدیک است، این سئوال را طرح کرد که «آیا هدف بمب خودرو سفارت آمریکا بوده است یا (متلاشی کردن) راه حل عربی؟»
برخی از روزنامه ها و سیاستمداران می گویند هدف از انفجار این بمب ۱۵ کیلویی، که در حاشیه جاده دوره به کرنتینا کار گذاشته شده بود، ناکام گذاشتن تلاش های عمرو موسی، دبیرکل اتحادیه عرب، برای حل بحران سیاسی لبنان بوده است.
عمرو موسی، دبیرکل اتحادیه عرب، قرار است روز چهارشنبه برای دومین بار ظرف یک ماه به بیروت سفر کند تا بار دیگر برای حل اختلاف بین دو جناح موافق و مخالف سوریه که سبب شده است لبنان دو ماه بدون رییس جمهوری باشد کوشش کند.
طرح عمرو موسی بر این مبناست که نخست پارلمان لبنان بر سر ریاست جمهوری میشل سلیمان، فرمانده ارتش، به توافق دست یابد؛ و در گام بعدی با تشکیل دولت وحدت ملی، هیچ یک از احزاب و گروهها حق وتو نداشته باشند.
در حالی که ائتلاف حاکم در پارلمان لبنان پشتیبانی کامل خود را از دولت آینده اعلام کرده است، گروه حزب الله اصرار دارد یک سوم پست های کابینه به اپوزیسیون اختصاص یابد. در آن صورت حزب الله قادر خواهد بود تصمیم های مهم کابینه را وتو کند.
پارلمان لبنان پس از دوازده بار به تعویق افتادن، قرار است هفته آینده (۲۱ ژانویه) برای برگزیدن رییس جمهوری تشکیل شود.
عمرو موسی، پیش از سفر به بیروت، گفت انفجار اخیر استدلالی روشن است که بحران سیاسی لبنان باید هر چه سریع تر پایان یابد.
از سوی دیگر برخی از سیاستمداران و روزنامه نگاران نسبت به موفقیت طرح عربی برای پایان دادن به بحران لبنان ابراز تردید کرده اند.
روزنامه النهار نوشته است پیش از برگزاری نشست سران در دمشق، که در ماه مارس برگزار خواهد شد، یا حتی پیش از انتخابات پارلمانی در آغاز سال ۲۰۰۹، جلسه پارلمان برای برگزیدن رییس جمهوری تشکیل نخواهد شد.
دبیرکل اتحادیه عرب روز پنج شنبه عازم دمشق خواهد شد تا با رهبران سوریه دیدار کند. دمشق متهم است که راه خاتمه دادن به بحران سیاسی لبنان را مسدود کرده است.