مذاکرات آمریکا و چین درباره افزایش تحریم ایران

جان نگروپونته هم اکنون در کشور چین به سر می برد.

یک هفته پیش از نشست گروه ۱+۵، قائم مقام وزیر امور خارجه آمریکا به چین سفر کرده است تا با مقام های پکن دیدار و در باره تحریم های تازه احتمالی علیه ایران گفت و گو کند.


جان نگروپونته، قائم مقام وزارت امور خارجه آمریکا، قرار است روز چهارشنبه علاوه بر نخست وزیر چین با وزیر امور خارجه این کشور نیز دیدار کند.


هفته آینده وزیران امور خارجه کشورهای گروه پنج به علاوه یک، شامل پنج عضو دایمی شورای امنیت به علاوه آلمان، در برلین گرد می آیند تا در باره تداوم تحریم های احتمالی علیه ایران به تبادل نظر بپردازند.


به گفته ديپلمات های غربی، در نشست گروه ۱+۵ کشورهای بريتانيا، فرانسه، آمريکا، چين، روسيه و آلمان «برای نزديک تر کردن ديدگاه های خود در باره قطعنامه سوم تحريم ايران مذاکره خواهند کرد.»


چین از مخالفان افزایش تحریم های ایران و آمریکا به عنوان یکی از اصلی ترین موافقان تحریم ایران، تلاش های دیپلماتیکی را برای جلب نظر دیگر اعضای دایمی شورای امنیت آغاز کرده که به گفته پاره ای ناظران، مذاکرات آقای نگروپونته با مقام های چینی، در همین چارچوب ارزیابی می شوند.

چین از مخالفان افزایش تحریم های ایران و آمریکا به عنوان یکی از اصلی ترین موافقان تحریم ایران، تلاش های دیپلماتیکی را برای جلب نظر دیگر اعضای دایمی شورای امنیت آغاز کرده که به گفته پاره ای ناظران، مذاکرات آقای نگروپونته با مقام های چینی، در همین چارچوب ارزیابی می شوند.


با این حال خبرگزاری آسوسيتدپرس از پکن در گزارشی نوشته است که با توجه به اختلافات موجود ميان اعضای این گروه، کماکان برخی صاحب نظران به نتیجه بخش بودن مذاکرات برلین، بدبین هستند.


يک ديپلمات ارشد در سازمان ملل متحد در اين زمينه گفته است: «وجود اختلاف نظر شورای امنيت را به اردوهای شرق و غرب تقسيم کرده و چالش فعلی يافتن زبانی است که هم برای مخالفان و هم برای موافقان تحريم ها علیه ایران رضايتبخش باشد.»


اگر نشست گروه ۱+۵ هفته آینده برگزار شود نخستین نشست این گروه پس از انتشار گزارش سازمان ملی برآوردهای اطلاعاتی آمریکا (NIE) خواهد بود.


در گزارش مذکور آمده بود که ایران برنامه تولید سلاح های هسته ای خود را در سال ۲۰۰۳ متوقف کرده است.


گزارش NIE به چین و روسیه امکان داد تا با اعمال تحریم های جدید علیه ایران مخالفتی سرسختانه تر نشان دهند. مسکو و پکن، هر دو، اصرار دارند به جای تصویب قطعنامه ای جدید علیه ایران در شورای امنیت، بهتر است به گفت و گوها با تهران ادامه داد.


کشورهای غربی ايران را متهم می کنند که برنامه هسته ای خود را با مقاصدی نظامی دنبال می کند و در صدد دستيابی به تسليحات هسته ای است؛ به همين دليل این کشورهاخواستار توقف فعاليت های غنی سازی اورانيوم در جمهوری اسلامی هستند.


اما در مقابل، ايران اصرار دارد برنامه هسته ای خود را تنها با هدف توليد برق دنبال می کند و تاکنون از پذيرش خواست جامعه جهانی مبنی بر توقف غنی سازی اورانيوم سر باز زده است.


آقای نگروپونته پس از دیدار با نخست وزیر و وزیر خارجه چین، قرار است روز پنج شنبه عازم گی یانگ، در جنوب چین، شود تا، به گفته سفارت آمریکا در چین، در پنجمین نشست نیم ساله مقام های دو کشور شرکت کند.


هنوز جزییات بیشتری از موضوعات مورد بحث در نشست روز پنج شنبه ارائه نشده است. سفارت ایالات متحده در چین تنها به این بسنده کرد که نشست روز پنج شنبه در باره «موضوعات مورد علاقه دوجانبه و مسایل جهانی» خواهد بود.