بهرام قاسمی، سخنگوی وزارت امور خارجه، روز چهارشنبه، ۲۱ شهریور، در واکنش خود به بیانیه کمیته چهارجانبه اتحادیه عرب، این کمیته را دارای «ماهیت ضدایرانی» دانسته و محتوای این بیانیه را «بیاساس» و «ناشی از توهمات» دانست.
به گزارش خبرگزاری صداوسیما، بهرام قاسمی گفت که صدور این بیانیه «فرافکنی و تلاش بینتیجه برای منحرف کردن افکار عمومی منطقه است».
او افزود: «به اعتقاد ما، اتهامات و ادعاهای این بیانیه بیش از هر چیز ناشی از توهمات و سیاست دیکته شده ایرانهراسانه به این کشورهاست و از هیچ گونه زمینه و دلیل عینی و واقعی برخوردار نیست.»
کمیته چهارجانبه وزیران خارجه عرب در رابطه با ایران روز سهشنبه، ۲۰ شهریور، در حاشیه صدوپنجاهمین اجلاس اتحادیه عرب نشستی به ریاست امارات متحده در مقر این اتحادیه در قاهره برگزار شد.
وظیفه کمیته چهارجانبه وزیران خارجه عرب، بررسی بحران موجود بین کشورهای عربی با ایران و یافتن راههایی برای مقابله با مداخله جمهوری اسلامی در منطقه عربی عنوان شده است.
این کمیته روز سهشنبه با انتشار بیانیهای ایران را به برافروختن آتش تنشهای فرقهای در کشورهای عربی متهم کرد.
این نشست به ریاست انور قرقاش، وزیر مشاور در امور خارجه امارات، برگزار شد و در آن سامح شکری، وزیر خارجه مصر، عادل الجبیر، وزیر خارجه عربستان، خالد بن احمد آل خلیفه، وزیر خارجه بحرین و احمد ابوالغیط، دبیرکل اتحادیه عرب حضور داشتند.
این کمیته پیشنویس قطعنامهای را در خصوص آن چه مداخله ایران در امور داخلی کشورهای عربی خواند تهیه کرده و قرار است به شورای اتحادیه عرب جهت تصویب آن در یکصدوپنجاهمین دور نشست وزرا، ارائه شود.
بیانیه این کمیته، حمایت ایران از شبهنظامیان حوثی در یمن و پرتاب موشکهای بالیستیک حوثیها به خاک عربستان سعودی را محکوم کرده و این اقدامات به عنوان نقض آشکار قطعنامه ۲۲۱۶ شورای امنیت سازمان ملل متحد بهشمار آورده است.
بهرام قاسمی، سخنگوی وزیر خارجه ایران، روز چهارشنبه در واکنش به این بخش از بیانیه گفت: «اعضای این کمیته در حالی چنین بیانیهای صادر کردهاند که آثار و نتیجه تجاوز ویرانگر آنها در یمن، فاجعهای انسانیِ بیسابقهای را در دوران معاصر به وجود آورده و علاوه بر ویرانی زیرساختهای اولیه زندگی در این کشور، موجب گرسنگی، بیماری، آوارگی و فقر میلیونها انسان بیگناه در آن شدهاست.»
کمیته چهارجانبه وزیران خارجه عرب همچنین تهدیدهای مستقیم ایران علیه کشتیرانی بینالمللی در خلیج فارس، تنگه هرمز و دریای سرخ از طریق گروههای نیابتی منطقهای خود را محکوم کرد.
در این نشست، همچنین گزارشی توسط منامه ارائه شد با موضوع «دخالتهای ایران» از طریق حمایت از گروه موسوم به گردانهای الاشتر. در این گزارش آمده که این گروه در ایران مستقر است و در اردوگاههایی که توسط سپاه پاسداران و حزب حزبالله لبنان اداره میشود، آموزش میبیند.
وزارت امور خارجه آمریکا در مردادماه در بیانیهای اعلام کرد که رهبر گروه بحرینی «گردانهای الاشتر» را که در ایران به سر میبرد در فهرست تروریستی قرار داده و تحریم کرده است.
به نوشته این بیانیه، قاسم عبدالله علی احمد، رهبر گردانهای الاشتر معروف به قاسم المومن، علاوه بر استخدام نیروهای تروریست، منابع مالی و سلاح و مواد منفجره در اختیار اعضای این گروه قرار دادهاست تا علیه حکومت بحرین دست به اقدام مسلحانه بزنند.
بهرام قاسمی در واکنش خود به این بخشها از بیانیه کمیته یادشده نپرداخته است.
سخنگوی وزارت امور خارجه ایران در پایان گفت که «جمهوری اسلامی ایران همواره خواستار همسایگانی امن و باثبات و یک سیاست همسایگی همراه با اعتماد و احترام متقابل و محیط پیرامونی باثبات در مرزهای خود بوده و هیچگاه سیاست دخالت در امور داخلی دیگر کشورها را در دستور کار خود قرار نداده است.»
بهرام قاسمی در پایان به این کشورها توصیه کرده است که «به جای در پیش گرفتن چنین روشها و رویکردهای بینتیجه، به تلاشها و ابتکارات جمهوری اسلامی ایران برای برقراری گفتوگو و همکاری درون منطقهای و بین کشورهای منطقه پاسخ سازنده بدهند.»