شورای نگهبان روز ۱۲ بهمن فهرست افراد «صاحب صلاحیت» از نظر این نهاد را به داوطلبان انتخابات یازدهم مجلس شورای اسلامی ابلاغ کرد که نشان میدهد صلاحیت بسیاری از مقامهای دولتی، فعالان سیاسی و مدنی و ۹۰ نماینده فعلی مجلس رد شده است.
هر چند رد صلاحیت گسترده نمایندگان مجلس برای دوره بعد در مجالس سوم و ششم هم سابقه داشته است، اما شورای نگهبان در این دوره تلاش کرده که رد صلاحیت نمایندگان به دلیل فساد اقتصادی را برجستهتر جلوه دهد و عباسعلی کدخدایی، سخنگوی این شورا، در مصاحبههای خود تاکید کرده است که ۹۰ نماینده «به علت جرایم اقتصادی و سوءاستفادههای مالی» رد صلاحیت شدهاند.
در این میان برخی از خبرنگاران اصلاحطلب و اصولگرا نیز اسنادی از فساد اقتصادی برخی از نمایندگان مانند غلامرضا تاجگردون را منتشر کردهاند. این موضوع اما این سئوال را مطرح کرده که این نمایندگان با این حجم از فساد مورد ادعا چرا در دورههای قبل تایید صلاحیت شدهاند و قوه قضائیه و دیگر نهادها نیز با آنان برخورد نکردهاند.
فساد اقتصادی نمایندگان مجلس اما موضوعی با سابقه است و در دورههای مختلف وجود داشته اما به دلیل سیستماتیک شدن فساد در جمهوری اسلامی، تعداد نمایندگان مبتلا به فساد اقتصادی نیز افزایش یافته است.
فساد اقتصادی نمایندگان اما جنبههای مختلفی دارد که شامل فسادهای مستقیم و غیرمستقیم است. برخی از نمایندگان خود به صورت مستقیم درگیر فعالیتهای اقتصادی هستند و برخی نیز از طریق حمایت از فعالان اقتصادی و زدوبندهای مختلف از مزایای این روابط بهرهمند میشوند.
این نمایندگان اقدامات خود را پشت شعار حمایت از فعالیت اقتصادی و ایجاد اشتغال در حوزه انتخابیهشان توجیه میکنند. از جمله علاءالدین بروجردی، رئیس کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس هشتم، دلیل ارتباط خود با امیر منصور آریا، متهم فساد سه هزار میلیارد تومانی را حمایت از طرح خودروسازی زاگرس اعلام کرده بود.
شکل دیگری از زدوبند و فساد اقتصادی نمایندگان انتصاب افراد نزدیک به آنان در سمتهای اقتصادی تاثیرگذار از جمله مدیریت و هیات مدیره شرکتهای اقتصادی دولتی است. موضوعی که البته کمتر ردپای نمایندگان در آن باقی میماند چرا که آنان در زدوبند با مقامات دولتی افراد مورد نظر خود را به آنان معرفی می کنند و این مقامات نیز از حمایت سیاسی نمایندگان بهره میگیرند.
بیشتر در این باره: همه نمایندگان متهم به فساد اقتصادیدر استیضاح علی ربیعی، وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی جنبههای زیادی از این فساد روشن شد و ربیعی از جمله در پاسخ به محمدرضا پورابراهیمی، نماینده کرمان، گفت که او فردی به نام کهنوجی را برای ریاست شرکت ملی مس معرفی کرده بود.
برخی از این فسادها در قوانین ایران نیز عملا جرم شناخته نمیشوند و حتی ممکن است نمایندگان برای حمایت از انتصاب افراد در سمتهای دولتی و یا حمایت از افراد برای کسب پروژههای اقتصادی نامه نیز بنویسند. بخشی از این نامهها نیز تنها در درگیری بین نمایندگان و نهادهای دولتی افشا میشود و بسیاری از آنها پنهان میماند.
به جز قدرت بالا و بدون نظارت نمایندگان و مقامات دولتی در این حوزهها، هزینههای بالای انتخابات مجلس و شفاف نبودن این هزینهها نیز یکی از زمینههای این فساد است.
دولت، مجلس و دیگر نهادها نیز اراده جدی برای تصویب لایحه «شفافسازی منابع مالی و هزینههای انتخاباتی» نداشتهاند و مقامات شورای نگهبان نیز اذعان کردهاند که در «برخی از انتخاباتها» پول حرف اول را میزند.
بیشتر در این باره: «آخر خط امام»؛ جایی که نمایندگان بازداشت شدنددر نهایت اما گویا این ساختار به نفع شورای نگهبان تمام میشود چرا که این شورا میتواند فساد اقتصادی نمایندگان را دلیلی برای ضرورت نظارت خود بر انتخابات اعلام کند. این شورا همچنین میتواند در سایه این موضوع بر رد صلاحیت نمایندگان به دلایل سیاسی نیز سرپوش بگذارد.
مثلا تعدادی از نمایندگان مجلس دهم به دلایل سیاسی رد صلاحیت شدهاند اما شورای نگهبان تنها موضوع رد صلاحیت نمایندگان به دلایل اقتصادی را برجسته کرده است. علی مطهری، محمود صادقی، غلامعلی جعفرزاده ایمنآبادی و غلامرضا حیدری از جمله نمایندگان رد صلاحیت شده هستند. صلاحیت برخی از مقامات سابق دولت از جمله شهیندخت مولاوردی نیز رد شده است.
اعتراضات آبانماه و درگیری ایران و آمریکا اما باعث شده که اصل موضوع انتخابات مجلس و به تبع آن رد صلاحیتها بازتاب چندانی در فضای سیاسی ایران نداشته باشد.
در این میان، اصولگرایان اکنون خود را پیروز انتخابات میدانند و حتی از محمد باقر قالیباف به عنوان رئیس این مجلس نام برده میشود، فردی که خود پروندههای فساد زیادی دارد اما با این حال از سد شورای نگهبان رد شده است. به این ترتیب فساد از مجلسی با اکثریت اصلاحطلب به مجلسی با اکثریت اصولگرا منتقل خواهد شد و در نهایت، این چرخه فساد در بهارستان متوقف نخواهد شد.