مدیرکل حفاظت محیط زیست استان لرستان میگوید طی چهار دهه گذشته، «۸۰ درصد گونههای جانوری» در ایران از بین رفتهاند.
خبرگزاری ایسنا روز پنجشنبه (۱۸ آبان)، این خبر را به نقل از مهرداد فتحی بیرانوند گزارش کردهاست.
در گزارش ایسنا در جایی از قول آقای بیرانوند از نابودی «۸۰ درصد از جانوران کشور» یاد شده و در جایی دیگر نابودی «۸۰ درصد از گونههای جانوری». در این گزارش مشخص نشده که آیا این آمار مربوط به جمعیت کل جانوران در ایران است یا تعداد گونههای منقرضشده.
آنطور که مدیرکل حفاظت محیط زیست استان لرستان گفته، این نابودی جانوری در استان لرستان نیز رخ داده و «خیلی از مناطق» این استان «خالی از حیات وحش» شدهاست.
این مقام سازمان محیط زیست در ادامه از اینکه «به واسطه بیمهریها و زیادهخواهیها» نسبت به محیط زیست، چالشهای مخاطرهانگیزی در کشور ایجاد شده، انتقاد کردهاست.
به گفته فتحی بیرانوند، «سالیانه دهها هکتار عرصه طبیعی طعمه آتش میشوند و تغییر کاربری اراضی جنگلی و خشکی تالابها از بیمهریهایی است که نسبت به طبیعت صورت میگیرد.»
وی افزوده که مخاطرات زیستمحیطی در جهان و ایران به اندازهای جدی است که «هیچ دستگاه و دولتی به تنهایی نمیتواند ادعا کند که خود توانایی مقابله با این معضلها را خواهد داشت.»
مدیرکل حفاظت محیط زیست استان لرستان همچنین خواستار تقویت «فرهنگ زیستمحیطی» و «دخیل کردن» مردم در حفظ محیط زیست از سوی ادارات و دستگاههای دولتی شدهاست.
در سال ۹۴ نیز محمد درویش، مدیرکل آموزش و مشارکتهای مردمی سازمان محیط زیست گفته بود بیش از ۹۰ درصد حیات وحش کشور طی چهار دهه از دست رفتهاست.
آقای درویش گفته بود: «زمانی که کلنگ سازمان محیط زیست زمینخورد، یک میلیون و سیصد هزار آهو، گوزن، گورخر، قوچ و میش و کل و بز و … در ایران زندگی میکردند اما اکنون این آمار به کمتر از ۱۱۰ هزار رسیدهاست.»
وی افزوده بود که «سرزمینی که کل و بز و پلنگ و یوزپلنگ نتواند در آن زندگی کند حتماً حالش خراب است و حتماً غذای این سرزمین سالم نیست. این چنین میشود که به گفته وزیر بهداشت باید ۱۰ میلیارد و ۲۰۰ میلیون تومان در سال (یعنی ۶۰ برابر بودجه سازمان محیط زیست) باید برای داروهای ضد سرطان هزینه کنیم.»
یوزپلنگ آسیایی باقی مانده در ایران بین ۳۷ تا ۵۰ قلاده، تخمین زده میشود.
پلنگ ایرانی نیز با تعداد کمتر از ۵۰۰ قلاده٬ از گونههای جانوری است که اتحادیه جهانی محافظت از طبیعت آن را در رده حیوانات «در معرض خطر» قرار داده٬ اما باز هم این مسئله مانع کشتار آنها در ایران نشده است.
در همان سال، معاون محیط طبیعی وقت سازمان محیط زیست نیز اعلام کرده بود که وجود «دو میلیون اسلحه شکاری مجاز و غیرمجاز، شکار بیرویه و تخریب زیستگاهها موجب تهدید و انقراض حیات وحش کشور است.»
به گفته فرهاد دبیری، «بلایی که سر حیوانات آوردهایم، نگرانکننده است و در حالی که احساس میکنیم تصمیمات درستی میگیریم، با تداوم این روند بسیاری از گونهها را نابود کردهایم و چرخه حیات را از بین بردهایم.»
هوشنگ ضیایی، یک کارشناس ارشد محیط زیست، «۷۰ درصد علل نابودی حیات وحش» کشور را مربوط به «شکار بیرویه» و «تنها ۳۰ درصد» آن را مربوط به تخریب زیستگاهها میداند.
آقای ضیایی نسبت به افزایش تعداد شکارچیها در کشور و باقیماندن جمعیت محیطبانان به اندازه جمعیت آنها در قبل از انقلاب هشدار داده بود.