غلظت ریزگردها در هوای خوزستان از شاخص فوق بحران نیز عبور کرد

میزان غلظت ریزگردها در شهر بهبهان به ۲۸۸۵، یعنی بیش از ۱۹ برابر حد مجاز رسیده است

یک مقام وزارت بهداشت ایران روز چهارشنبه، ۲۵ بهمن‌ماه، خبر داد که در ادامه آلودگی هوا در استان خوزستان، میزان ریزگردها در این استان و برخی از مناطق جنوب غربی کشور «از شاخص فوق بحران» نیز عبور کرده است.

وضع آلودگی هوا در جنوب کشور به حدی نگران‌کننده شده است که روز چهارشنبه علی مطهری، نایب رئیس مجلس شورای اسلامی، جلسه علنی را یک ساعت زودتر تعطیل کرد تا نمایندگان به مسئله ریزگردها بپردازند.

در ابتدای بهمن‌ماه، گرد و خاک برای سومین روز پیاپی استان خوزستان را فراگرفت و از جمله، میزان غلظت آن در شهر بهبهان به ۲۸۸۵، یعنی بیش از ۱۹ برابر حد مجاز رسید.

اما روز چهارشنبه خبرگزاری رسمی جمهوری اسلامی، ایرنا، به نقل از اداره کل محیط زیست خوزستان خبر داد که میزان ریزگردها در شهر اهواز در روز چهارشنبه به «۴۷ برابر حد مجاز» و در دزفول و اندیمشک به «بیش از ۶۰ برابر حد مجاز» رسیده است.

آن طور که در گزارش ایرنا آمده است، حد مجاز ذرات ریز در هوا ۱۵۰ میکروگرم در هر متر مکعب است.

با این حال این میزان در روزهای اخیر در استان خوزستان «از مرز هشت هزار [میکروگرم] یعنی بیش از ۵۰ برابر حد مجاز» نیز گذشته است.

یک مدیر وزارت بهداشت ایران ضمن اعلام این خبر در عین حال گفت که بارندگی‌هایی در دو روز گذشته رخ داده که «وضعیت را اندکی بهتر کرده است».

احمد جنیدی، رئیس مرکز سلامت در وزارت بهداشت، همچنین خبر داد که ریزگردهای روزهای اخیر «بیشتر منشاء خارجی دارد».

از سوی دیگر خبرگزاری فارس روز چهارشنبه از یک راه حل دولت برای مقابله با ریزگردها در خوزستان خبر داد.

به گفته احمدرضا لاهیجان‌زاده، مدیرکل محیط زیست خوزستان، یک کانال آب به طول ۵۰ کیلومتر در خوزستان احداث شده که قرار است آب رود کارون به آن هدایت شده و از طریق آن «به کانون‌های بحرانی اهواز» برسد.

او گفت: «امیدواریم با بارش باران و پوشش و رطوبت آب خاک منطقه از شدت ریزگردها در آینده کاسته شود.»

به گفته این مقام محیط زیست، میزان بارندگی در استان خوزستان ۹۵ درصد کاهش داشته است.

در همین زمینه در ابتدای دی‌ماه سال جاری وزیر نیرو میزان بارش فصل پاییز در ایران را ۲۵ درصد کمتر از مدت مشابه در سال گذشته و ۵۰ درصد کمتر از متوسط درازمدت بارش‌ها اعلام کرده بود.

مشکل کم‌آبی و استفاده بی‌رویه از آب‌های زیرزمینی و آب آشامیدنی مدت‌ها است که به یکی از چالش‌های بزرگ در ایران تبدیل شده است.

عیسی کلانتری، رئیس سازمان حفاظت محیط زیست، به تازگی با تاکید بر بحرانی بودن مسئله آب در ایران گفت که «۷۰ درصد مشکلات کشور از آب است و اگر این روند ادامه یابد کشور با خطر خشکسالی و نابودی مواجه می‌شود».

گرد و غبار شدید در استان یزد

در همین حال، خبرگزاری مهر گزارش می‌دهد که باد شدید که از شامگاه سه‌شنبه مناطق گسترده‌ای از استان یزد را فرا گرفته، گرد و غبار شدیدی را در هوا پراکنده کرده به نحوی که غلظت هوای یزد هم اکنون به چهار برابر حد مجاز رسیده‌است.

بنا بر این گزارش، غلظت گرد و غبار به حدی است که در بسیاری از محورهای استان از جمله یزد ـ میبد، یزد ـ مهریز و برخی دیگر از مناطق استان، تردد مختل شد و خودروها در کنار جاده‌ها توقف کردند. شرایط میبد و اردکان از دیگر مناطق استان بدتر است و تنفس برای مردم در این فضا به شدت دشوار است.

تصاویر منتشر شده از دانشگاه آیت الله حائری میبد توسط دانشجویان در فضای مجازی نشان می‌دهد که علاوه بر فضای باز این دانشگاه که در جوار جاده ترانزیتی قرار گرفته، راهروها و کلاس‌های درس نیز دستخوش گرد و غبار شدید است:

راهروهای دانشگاه آیت‌الله حائری میبد یزد

با استفاده از ایرنا، مهر و فارس. ف. دو