جوزپه کونته، نخست وزیر ایتالیا، روز چهارشنبه گفت دولت آن کشور حاضر است در مورد ایران موضع «قاطعتری» بگیرد و افزود اخیرا از دونالد ترامپ، رییس جمهور آمریکا، خواسته است اطلاعات امنیتی در مورد برنامههای هستهای ایران را در اختیار ایتالیا قرار دهد.
به گزارش خبرگزاری آسوشیتدپرس، آقای کونته در یک کنفرانس خبری در رم گفت دولت ایتالیا امیدوار است که پس از تحریمهای آمریکا علیه ایران، هر اقدامی را در این رابطه با اتحادیه اروپا هماهنگ کند.
ایتالیا جزو امضاکنندگان توافق هستهای بین ایران و قدرتهای جهانی نیست، ولی هنگام امضای این توافق از آن حمایت کرد.
دونالد ترامپ ماه اردیبهشت آمریکا را از این توافق خارج کرد و از روز سهشنبه مرحله اول تحریمهای هستهای علیه ایران را به اجرا گذاشت.
جوزپه کونته با اشاره به اطلاعات امنیتی آمریکا در مورد وضعیت هستهای ایران گفت: «من از رئیس جمهور ترامپ خواستم که موارد نگرانکننده را در اختیار ما بگذارد.» آقای کونته هفته گذشته با دونالد ترامپ در کاخ سفید دیدار داشت.
وقتی از او خواسته شد که اطلاعات مشخصتری ارائه دهد ، آقای کونته گفت: «در ملاقات با دونالد ترامپ موضع مشخصی نگرفتم. من گفتم اگر ثابت شود که توافق هستهای موثر نبوده ما حاضریم اتحاذ موضع قاطعتر را ارزیابی کنیم.»
او افزود: «ما منتظر دریافت اطلاعات امنیتی هستیم» و اضافه کرد که مایل است همراه با سایر کشورهای اتحادیه اروپا این اطلاعات را ارزیابی کند.
خبرگزاری آسوشیتدپرس یادآوری میکند که اتحادیه اروپا با قاطعیت از توافق هستهای با ایران دفاع کرده است اما دونالد ترامپ تهدید کرده که هر شرکت و موسسهای که با ایران همکاری کند مجازات خواهد شد.
ایتالیا همواره از شرکای تجاری مهم ایران بوده اما با این حال ایانآی، شرکت انرژی ایتالیایی، اوایل سال جاری فعالیت خود در ایران را متوقف کرد و شرکت خودروسازی فیات کرایسلر نيز از مدتها پیش حضور خود را در ایران محدود کرده است.
آقای کونته گفت دولت ایتالیا در مورد تاثیر تحریمها بر فعالیت شرکتهای ایتالیایی «به شدت حساس» خواهد بود و برای «محدود کردن دامنه این تاثیرات» اقدام میکند. او افزود از هم اکنون نشانههایی دیده میشود که تحریمهای آمریکا تاثیر گذاشته است.
طبق آمارهای اتاق بازرگانی ایران و ایتالیا حجم صادرات این کشور به ایران در سال ۲۰۱۷ حدود ۱.۷ میلیارد دلار بوده و اقلام اصلی عبارتند از ماشین آلات، موتورهای تولید برق، محصولات شیمیایی و دارو. در مقابل واردات ایتالیا از ایران که بخش اصلی آن نفت خام است حدود ۳.۴ میلیارد دلار بوده است.
همزمان روز چهارشنبه خبرگزاری آلمان گزارش داد که دولت ترکیه با وجود تحریمهای آمریکا به خرید گاز طبیعی از ایران ادامه خواهد داد.
فاتح دونمز، وزیر انرژی ترکیه، ضمن اعلام این خبر افزود آنکارا امیدوار است در گفتوگو با دولت آمریکا این موضوع حل شود.
آقای دونمز در مصاحبهای با یکی از رسانههای ترکیه گفت طبق قراردادی که تا سال ۲۰۲۶ اعتبار دارد ترکیه هر سال باید ۹.۵ میلیارد متر مکعب گاز طبیعی از ایران بخرد.
او افزود این معامله ادامه خواهد یافت چون ما به هیچ وجه حاضر نیستیم شهروندان خود را در سرما و تاریکی نگاه داریم. این یک قرارداد مشروع است و از نظر امنیت انرژی برای کشور نیز اهمیت فراوانی دارد.
آقای دونمز تحریمهای آمریکا علیه ایران را «یک جانبه» توصیف کرد.
ترکیه به شدت به منابع انرژی وارداتی محتاج است و ایران و روسیه تامین کنندگان اصلی این نیاز هستند. بر اساس آمارهای وزارت انرژی حدود ۴۰ درصد از برق ترکیه با استفاده از گاز طبیعی تولید میشود.
آقای دونمز در بخش دیگری از این مصاحبه گفت: «هماکنون نمایندگان ما در واشنگتن مشغول گفتوگو در مورد مسائل گوناگونی از جمله تحریمها هستند. به نظرم این مذاکرات نتایج مثبتی خواهد داشت.»