عراقچی: برجام موفقیت‌آمیز باشد٬ درباره مسائل دیگر هم می‌توان مذاکره کرد

عباس عراقچی، معاون وزیر خارجه ایران

عباس عراقچی، معاون وزیر خارجه ایران می‌گوید، آمریکا و اروپا ابتدا باید به تهران درباره «موفقیت‌آمیز» بودن توافق هسته‌ای، برجام ، اطمینان بدهند و بعد به دنبال مذاکره بر سر مسائل دیگر باشند.

به گزارش رویترز ، آقای عراقچی روز پنج‌شنبه، ۱۹ بهمن،‌ در حاشیه نشست مالی اروپا و ایران در پاریس این موضوع را با اشاره به درخواست‌های اروپا و آمریکا درباره مذاکره بر سر مسائل دیگری همچون برنامه‌ موشکی ایران٬ فعالیت جمهوری اسلامی در منطقه خاورمیانه و حقوق بشر بیان کرده است.

عراقچی گفته که پاسخ ایران به این درخواست‌ها٬ «روشن» است؛ «توافق هسته‌ای را به تجربه‌ای موفق بدل کنید، بعد از آن ما وارد موضوعات دیگر می‌شویم.»

وی همچنین برخورد دولت دونالد ترامپ با ایران را «مخرب» و ناقض مفاد توافق بین‌المللی برجام با ایران اعلام کرد.

رئیس جمهوری آمریکا بارها برجام را «بدترین» توافق تاریخ آمریکا نامیده و خواستار اصلاح آن شده‌ است. وی به تازگی نیز اعلام کرد که برای آخرین بار است که دستور تعلیق تحریم های هسته ای ایران را صادر می کند و می بایست ایرادهای «فاجعه بار» در توافق هسته ای با ایران اصلاح شوند.

دونالد ترامپ چهار شرط را برای ادامه همراهی آمریکا با برجام تعیین کرده که عبارت هستند از: «دسترسی فوری» بازرسان بین المللی به تمامی مکان ها و تاسیسات ایران، دائمی شدن محدودیت ها برای برنامه هسته ای ایران، تضمین به عدم نزدیک شدن به سلاح هسته‌ای، و محدودیت برنامه موشک‌های دوربرد ایران؛ زیرا به گفته آقای ترامپ، برنامه موشک‌های دوربرد و برنامه تسلیحات اتمی ایران «جدانشدنی هستند»

برجام و اقدامات ایران در منطقه

بدنبال اظهارات رئیس جمهور آمریکا درباره برجام٬ بریتانیا، فرانسه و آلمان تلاش می‌کنند با ارائه طرحی که به موضوع آزمایش موشک‌های بالیستیک ایران و نفوذ منطقه‌ای این کشور می‌پردازد٬ ضمن جلب نظر ترامپ٬ توافقنامه برجام را نیز حفظ کنند.

عباس عراقچی در حاشیه نشست مالی پاریس٬ در واکنش به این موضوع گفت که «هیچ ارتباطی» میان نفوذ ایران در خاورمیانه و توافق‌ هسته ای ، برجام وجود ندارد.

ایران بارها درخواست‌های آمریکا و اروپا بر سر برنامه موشکی خود را رد کرده و این برنامه را «دفاعی» معرفی کرده است.

تهران به صورت مکرر برنامه هسته‌ای خود را نیز «صلح‌جویانه» معرفی کرده است.

عراقچی همچنین اظهارات مقام‌های غربی مبنی بر اینکه اقدامات جمهوری اسلامی در خاورمیانه٬ «بی‌ثبات‌کننده» است را رد کرده و آمریکا٬ عربستان و اسرائیل را به دامن‌زدن به بحران‌های منطقه متهم کرده است.

وی گفته که ایران٬ «همواره با تروریسم جنگیده و نقش مهمی در صلح و ثبات منطقه بازی کرده است.»

این در حالی است که رکس تیلرسون، وزیر خارجه آمریکا نیز، پیشتر گفته بود، از نظر واشینگتن توافق هسته‌ای با ایران تنها بخش «کوچکی» از سیاست ایالات متحده در قبال خاورمیانه است و آمریکا نگرانی‌های بیشتری درباره سایر مسائل، از جمله حمایت تهران از حوثی‌های یمن و همچنین ارسال سلاح از سوی ایران برای سایر گروه‌های شبه‌نظامی در منطقه، دارد.

آمریکا همچنین گفته که یک گروه کاری با بریتانیا، فرانسه و آلمان در مورد کشاندن ایران به مذاکره بر سر شرایط «اصلاح» برجام تشکیل داده است؛ اما ایران بارها در روزهای اخیر تاکید کرده است که هرگز پای میز مذاکرات مجدد با قدرت‌های جهانی نخواهد رفت.

بریتانیا نیز امروز پنج‌شنبه اعلام کرد که با شرکای خود برای حل و فصل نگرانی‌های آمریکا در مورد توافق هسته‌ای امضاشده بین ایران و قدرت‌های اصلی، در حال همکاری است.

الیستر برت، وزیر مشاور امور خاورمیانه‌ای بریتانیا گفته که همزمان تهران هم باید از اقداماتی که امنیت منطقه‌ای را تهدید می‌کنند، اجتناب کند.

آقای برت افزوده که «موضع ما و شرکای اروپایی‌مان کاملاً روشن است. می‌خواهیم که این توافق به‌طور موفقیت‌آمیز اجرا شود.»

ایران و شش قدرت جهانی شامل آمریکا، روسیه، چین، فرانسه، بریتانیا همراه با آلمان در تیرماه سال ۱۳۹۴ بر سر حل‌وفصل برنامه هسته‌ای ایران و برداشتن تحریم‌های بین‌المللی علیه آن به توافق رسیدند. ایران در چارچوب این برنامه پذیرفت که بسیاری از فعالیت‌های هسته‌ای‌اش را متوقف کند.

با استفاده از گزارش های رویترز و رادیو فردا؛ ب.ب/خ.ک