«استقبال» روحانی از همکاری با همسایگان «برای ترتیبات امنیتی منطقه»

حسن روحانی، رئیس جمهور ایران در استان هرمزگان

حسن روحانی، رئیس جمهور ایران، روز چهارشنبه، ۹ اسفندماه، در سخنرانی خود در بندرعباس گفت که ایران از همکاری با همسایگانش در خلیج فارس «برای ایجاد ترتیبات امنیتی منطقه» استقبال می‌کند.

به گزارش خبرگزاری صدا و سیمای ایران به نقل از آقای روحانی، جمهوری اسلامی «از همکاری با کشورهای دوست و همسایه خود برای ایجاد ترتیبات امنیتی منطقه استقبال می‌کند»، اما در عین حال «برای تامین امنیت منطقه خاورمیانه نیز نیازی به بیگانگان ندارد».

او با اشاره به این که ایران برای کشورهای حاشیه خلیج فارس «همسایه خوبی بوده و هست» خطاب به آنها گفت: «­بیگانگان و بدخواهان به فکر منافع شما نیستند و تنها خواستار فروش سلاح‌های خود به بالاترین قیمت و خرید نفت شما به ارزان‌ترین قیمت هستند.»

به نظر می‌رسد اشاره رئیس جمهور ایران به‌ویژه به عربستان سعودی باشد که اخیرا با ایالات متحده معامله تسلیحاتی بزرگی را نهایی کرد.

با این حال آقای روحانی به این امر اشاره‌ای نکرد که کشورهای غربی و متحدان عرب آنها در منطقه از جمله عربستان سعودی بارها جمهوری اسلامی را به «بی‌ثبات» کردن منطقه و مداخله در امور این کشورها متهم کرده‌اند.

از زمان روی کار آمدن دولت دونالد ترامپ، برنامه موشکی جمهوری اسلامی در کنار «دخالت‌های» ایران در کشورهای منطقه، دو محور اصلی انتقاد دولت آمریکا از تهران بوده و مقام‌های آمریکایی از این موارد به عنوان نمونه‌ای از رفتارهای «بی‌ثبات‌کننده و مخرب» ایران یاد می‌کنند که جمهوری اسلامی باید در قبال آنها پاسخگو باشد.

دونالد ترامپ، رئیس ‌جمهور آمریکا، روز ۲۲ دی‌ماه در جریان تمدید تعلیق تحریم‌های ایران در چارچوب توافق هسته‌ای، برجام، هشدار داد که اگر «ایرادهای فاجعه‌بار» این توافق رفع نشود، این آخرین بار است که او به تمدید تعلیق تحریم‌ها رأی خواهد داد.

از جمله شروط چهارگانه آقای ترامپ برای اصلاح نواقص برجام ممنوعیت گسترش موشک‌های بالیستیک ایران است؛ دیگر قدرت‌های غربی دخیل در توافق هسته‌ای هم از آن زمان با وجود تأکید بر پایبندی خود به برجام، از لزوم گفت‌وگو بر سر برنامه موشکی ایران گفته‌اند.

وزیر امور خارجه عربستان نیز روز سوم اسفندماه گفته بود که «بند غروب» در توافق هسته‌ای ایران با شش قدرت جهانی،‌ برجام، «بسیار خطرناک» و «غیر قابل قبول» است.

مطابق این بند، ایران پس از ده سال می‌تواند سانتریفیوژهای غنی‌سازی را افزایش دهد و پس از ۱۵ سال نیز اجازه دارد بر حجم اورانیوم کمتر غنی‌شده خود بیفزاید.

تهران همواره مداخله در امور دیگران را تکذیب کرده و مذاکره درباره توان موشکی خود را به عنوان خط قرمزش ترسیم کرده است.

این نکته‌ای است که آقای روحانی روز چهارشنبه در سخنرانی‌اش در استان هرمزگان بار دیگر گوشزد کرد و گفت: «ایران برای ساخت موشک و تجهیزات دفاعی و نظامی خود از کسی اجازه نخواهد گرفت.»

او همچنین با اشاره به برجام و موضع دونالد ترامپ در برابر این توافق گفت: «تا روزی که طرف مقابل پیمان خود را زیر پا نگذاشته است، پای عهد و پیمانش می‌ایستد، اما اگر طرف مقابل پیمان خود را شکست ایران هم گزینه‌های بسیاری برای انتخاب در پیش روی خود دارد.»

سخنان آقای روحانی یک روز پس از آن ایراد شد که ایالات متحده و سه کشور اروپایی روز هشتم اسفندماه در بیانیه‌ای مشترک، با اشاره به گزارش سازمان ملل، «عدم پایبندی ایران» به تحریم‌های تسلیحاتی یمن را محکوم کردند.

آلمان، بریتانیا، فرانسه و آمریکا در این بیانیه با اشاره به گزارش کارشناسان سازمان ملل چنین نظر دادند که اقدامات ایران «تهدیدی جدی متوجه صلح و ثبات در منطقه کرده ‌است».