وزیر اقتصاد ایران مدعی افزایش ۲۸ درصدی درآمدهای مالیاتی کشور در سه ماهه ابتدایی سال جاری خورشیدی نسبت به دور مشابه پارسال شده است.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما، فرهاد دژپسند سه شنبه چهار تیرماه اعلام کرد درآمد مالیاتی کشور در سه ماهه امسال ۲۴ هزار میلیارد تومان بوده است.
وی توضیح نداد که درآمدهای مالیاتی کشور در شرایط رکود، تحریم و افت تجارت خارجی چگونه ۲۸ درصد افزایش یافته است، اما آمارهای بانک مرکزی در تناقضی فاحش با گفتههای وزیر اقتصاد است.
بانک مرکزی از آذرماه پارسال هیچ گزارشی درباره عملکرد بودجه نداده است، اما آمارهای سه ماهه ابتدایی پارسال نشان میدهد نزدیک ۲۲.۶ هزار میلیارد تومان محقق شده است که برابر ۶۲ درصد از درآمدهای مالیاتی پیشبینی شده بود.
در سه ماهه ابتدایی امسال درآمدهای مالیاتی با فرض محقق شدن ۲۴ هزار میلیارد تومانی که آقای دژپسند مدعی شده، تنها کمی بیش از ۶ درصد رشد نشان میدهد.
با افت چشمگیر درآمدهای نفتی بهخاطر تحریمهای آمریکا، ایران حساب ویژهای روی افزایش درآمدهای مالیاتی باز کرده است تا دچار کسری بودجه نشود، اما آمارهای ۹ ماهه سال ۱۳۹۷ بانک مرکزی نیز نشان میدهد که تنها ۷۲ درصد آنچه برنامهری برنامهریزی شده بود، محقق شده است.
به عبارتی، بر اساس آمارهای بانک مرکزی، انتظار میرفت در ۹ ماه سال ۱۳۹۷ حدود ۱۰۷ هزار میلیارد تومان درآمدهای مالیاتی وارد بودجه شود، اما در عمل کمی بیش از ۷۷ هزار میلیارد تومان حاصل شده است.
پارسال دولت برای کل سال ۹۷ حدود ۱۴۲ هزار میلیارد تومان درآمدهای مالیاتی هدفگذاری کرده بود و هیچ آماری درباره نتیجه این هدفگذاری منتشر نشده است.
اما آقای دژپسند درباره میزان درآمدهای مالیاتی پارسال میگوید «به رغم پیشبینیها ۱۰۹ هزار میلیارد تومان درآمد مالیاتی محقق شده است».
وی دقیقا نگفت پیشبینی دولت در دوران بعد از خروج آمریکا از برجام در اردیبهشت پارسال چه بوده است، اما با فرض تحقق ۱۰۹ هزار میلیارد تومان درآمدهای مالیاتی، تنها ۷۷ درصد از برنامه دولت درباره درآمدهای مالیاتی محقق شده است.
البته، متوسط درآمدهای مالیاتی دولت در فصول بهار، تابستان و پاییز پارسال کمی بیش از ۲۵ هزار میلیارد تومان بود و تحقق ۱۰۹ هزار میلیارد تومانی کل درآمدهای مالیاتی که آقای دژپسند مدعی شده، بدین معنی است که در زمستان درآمدهای مالیاتی ۳۲ هزار میلیارد تومان شده است که جهشی چشمگیر نسبت به فصول دیگر سال دارد.
وی توضیحی درباره منبع این افزایش درآمد با توجه به رکود اقتصادی کشور نداد.
بر اساس برآورد صندوق بینالمللی پول، اقتصاد ایران پارسال ۳.۹ درصد کوچکتر شد و رشد تولید ناخالص داخلی ایران در سال جاری نیز انتظار میرود منفی ۶ درصد باشد.
ایران در سال گذشته انتظار داشت درآمدهای مالیاتی ناشی از واردات کالا بیش از ۲۹ هزار میلیارد تومان باشد، اما واردات ایران در همین سال نزدیک ۲۲ درصد کاهش یافت و هنوز دولت اعلام نکرده چه میزان از درآمدهای مالیاتی واردات کالا محقق شده است.
در دو ماهه ابتدایی سال جاری نیز واردات کشور با افتی ۸ درصدی نسبت به دور مشابه پارسال به ۶.۶۷ میلیارد دلار رسیده است و انتظار میرود درآمدهای مالیاتی واردات نیز کاهش یابد.
در بودجه سال جاری نیز درآمدهای مالیاتی پیشبینی شده افزایش یافته و به ۱۵۳ هزار میلیارد تومان رسیده است که برابر ۳۸ درصد از کل منابع بودجه عمومی دولت است.