خبرگزاری «جیجی پرس» ژاپن گزارش دادهاست که نخستوزیر آن کشور در حال بررسی انجام دیدار تازهای با رئیسجمهوری ایران، در جریان نشست سران ملل متحد در نیویورک است.
«جیجی پرس» به نقل از مقامهای دولتی ژاپن، ۱۹ تیر ماه گزارش داده است که نخستوزیر ژاپن در جریان حضور سران کشورها در نشست همگانی ملل متحد در نیویورک، در ماه سپتامبر، قصد دیدار احتمالی با حسن روحانی را دارد.
با این حال این مقامها تاکید کردهاند، جزئیات و برنامهریزی برای دیدار احتمالی موکول شده به پس از انتخابات مجلس مشاوران، که ۲۱ ژوئیه، کمتر از دو هفته دیگر برگزار خواهد شد.
مجلس مشاوران ژاپن، بهمانند سنای پارلمان ملی ژاپن است که بخش دیگر آن مجلس نمایندگان است.
شینزو آبه نخستوزیر ژاپن اواخر خرداد ماه سفری به ایران داشت که در جریان آن دیداری با علی خامنهای، رهبر، و حسن روحانی، رئیسجمهوری اسلامی، انجام داد.
سفر آقای آبه در حالی که اوجگیری تنشها بین ایران و آمریکا در غرب آسیا ادامه داشت، و بهویژه از آن جهت که گفته میشد قصد او میانجیگری بین تهران و واشینگتن است، توجهات زیادی را جلب کرد.
اما رهبر جمهوری اسلامی نه تنها مذاکره احتمالی با آمریکا را رد کرد، بلکه گفت دونالد ترامپ، رئیسجمهوری ایالات متحده را «شایسته مبادله هیچ پیامی» نمیداند.
ترامپ از سوی دیگر در روزهای گذشته چند بار هشدار داده که ایران باید «خیلی بیشتر احتیاط کند».
با وجود اینکه آقای آبه از رهبر جمهوری اسلامی اظهار نظری دال بر تمایل به دیدار و مذاکره با واشینگتن دریافت نکرد، اما به نظر میرسد اقدامات توکیو برای کاهش تنشها ادامه پیدا کردهاست. ژاپن در عین حال به منابع نفتی، بهویژه نفتی که از آبهای جنوبی ایران میگذرد، بهشدت وابسته است و تنشها در منطقه میتواند به اقتصاد آن ضربه سختی بزند.
آبه پس از بازگشت از تهران به رسانههای ژاپن گفته بود «بهزودی» دیدار دیگری با روحانی خواهد داشت.
روز ۱۳ تیر ماه، یعنی یک هفته پیش از خبر اخیر «جیجی پرس»، رجب طیب اردوغان، رئیسجمهوری ترکیه، گفته بود نخست وزیر ژاپن از او پرسیده میتوانند «بهطور مشترک» در جریان کاهش تنشها اقدام کنند؛ و «من گفتم: چراکه نه. من میتوانم با هر دو، [آیتالله علی] خامنهای و [رئیسجمهوری اسلامی حسن] روحانی، حرف بزنم».
روز گذشته حسن روحانی، رئیس جمهوری ایران در دیدار با مشاور رئیسجمهور فرانسه اظهار داشته که تهران «راه دیپلماسی را باز گذاشته است».
وبسایت پولیتیکو نیز گزارش داده بود کشورهای اروپایی در حال بررسی ارائه طرح «توقف در برابر توقف» هستند، به این معنی که ایران افزایش فعالیتهای هستهای خود را متوقف کرده و آمریکا نیز در طرف دیگر، تحریمهای خود علیه ایران را متوقف کند تا مجالی برای از سرگیری مذاکرات فراهم شود.
در همان روز اما دونالد ترامپ در توئیتر خود نوشت «تحریمها [علیه ایران] بهزودی بهطور اساسی افزایش خواهد یافت».