سخنگوی شورای نگهبان قانون اساسی جمهوری اسلامی میگوید اعضای این شورا هم «انسان» هستند و ممکن است «اشتباه» کنند٬ اما باید همچون سایر نهادها «پاسخگوی عملکرد خود» باشند.
عباسعلی کدخدایی در نشست تشکل اصولگرای «اتحادیه انجمنهای اسلامی دانشجویان مستقل» این موضوع را بیان کرده است.
آقای کدخدایی گفته که «قبول دارم که اشتباهاتی رخ میدهد٬ اما تلاش این است که به حداقل برسد.»
این مقام شورای نگهبان اضافه کرده که شورای نگهبان هم «مانند هر نهاد دیگر در نظام جمهوری اسلامی ایران باید پاسخگوی عملکرد خود باشد و ما هر لحظه برای پاسخگویی آمادهایم و از آن ابایی نداریم و استثنایی برای خود قائل نیستیم.»
وی با استقبال از «انتقاد»٬ افزوده که «مخصوصاً اگر {انتقادها} از سوی دانشجویان انقلابی و علاقهمند به نظام مطرح شود، استفاده هم خواهیم کرد.»
سخنگوی شورای نگهبان اضافه کرده که «در بحث صلاحیتی، قانون انتخابات شرایط و موانعی را گفته است. ما ناچاریم رفتار فرد را بررسی کنیم. ما چگونه میتوانیم اعتقاد و التزام فرد را رصد کنیم. ممکن است اشتباهاتی هم رخ دهد ما هم مثل شما انسانیم.»
وی همچنین گفته که در حوزه انتخابات٬ «ممکن است در ابتدا اسناد و اطلاعات درستی به دست ما نرسد. وقتی ۱۲ هزار نفر در یک فرصت ۵۰ روزه ثبت نام میکنند و هر پرونده هم حدود ۱۰۰ صفحه است و نتیجه هم باید در وقت مقرر اعلام شود، احتمال اشتباه وجود دارد٬ چون یک کنش انسانی است.»
سخنگوی شورای نگهبان در حالی به راحتی از احتمال بروز خطای انسانی در این شورا سخن گفته که اعضای این نهاد هرگز پاسخگوی عملکرد خود نبودهاند.
عملکرد شورای نگهبان به ویژه در زمینه تائید صلاحیت نامزدهای انتخابات همواره بحثبرانگیز و مورد انتقاد جدی بوده است.
از جمله رد صلاحیتشدگان مشهور از سوی این شورا میتوان به اکبر هاشمی رفسنجانی اشاره کرد که برای شرکت در انتخابات ریاست جمهوری سال ۹۲ نامزد شده بود.
علاوه بر این شماری از چهرههای این شورا از جمله احمد جنتی٬ به هواداری از برخی نامزدها از جمله محمود احمدینژاد متهم هستند.
این در حالی است که آقای احمدینژاد که به تازگی و پس از تشکیل پرونده برای برخی مدیران دوران ریاست جمهوری خود٬ به انتقاد از کل مدیریت و سیستم جمهوری اسلامی پرداخته٬ این شورا را به «مهندسی» انتخاباتی متهم کرده است.
وی در نامه سرگشادهای که به تازگی خطاب به علی خامنهای نوشته٬ از وی خواسته ضمن برکناری رئیس قوه قضاییه٬ انتخاباتی «فوری و آزاد» بدون دخالت «نهادهای انتظامی» و «مهندسی شورای نگهبان» در کشور برگزار کند.
این در حالی است که سخنگوی شورای نگهبان٬ در مقابل آقای احمدینژاد را به تلاش برای «مهندسی انتخابات» متهم کرده است.
کدخدایی در کانال تلگرامی خود٬ با نقل خاطرهای از روز «دوشنبه، ۲۵ خرداد ۸۸»٬ نوشته بود که محمود احمدینژاد «اصرار» داشت شورای نگهبان هر چه سریعتر نتیجه انتخابات را تایید کند.
وی همچنین مدعی شده که این شورا در مقابل «اصرار» آقای احمدینژاد «مقاومت» کرده و گفته است که ابتدا باید شکایات نامزدهای دیگر انتخابات بررسی شود.
مهدی کروبی٬ نامزد ریاست جمهوری سال ۸۸ که از بهمنماه سال ۸۹ بدون برگزاری دادگاه٬ در حصر خانگی به سر میبرد نیز در نامهای به رهبر جمهوری اسلامی نوشته که وی در دوران رهبری خود٬ «کارکرد نهادها و سازمانهایی مانند سپاه، بسیج، شورای نگهبان، نهادهای انقلابی، ائمه جمعه، صداو سیما و .. را مطابق نگرش و سیاستهای مورد نظر» خود «تغییر» داده است.
وی درباره انتخابات ریاست جمهوری آن سال نیز خطاب به خامنهای نوشته که «در ۸۸ در مقابل مردم قرار میگیرید و با تحکم با آنان سخن میگویید و امکان تقلب را از اساس منتفی میدانید. اما وقتی نامزد مورد نظرتان با نظارت و دخالت کامل حامیانش در شورای نگهبان با اختلافی فاحش شکست میخورد از برخورد جدی مسئولان با تخلف سخن میگویید؟»