متکی: ۱+۵ در پيشنهاد خود وارد مرزهای ممنوعه نشود

منوچهر متکی از گروه ۱+۵ خواست در پيشنهاد خود وارد مرزهای ممنوعه نشود. (عکس از AFP)

منوچهر متکی ، وزير امور خارجه ايران، روز شنبه با اشاره به فعاليت های مربوط به غنی سازی اورانيوم به عنوان خط قرمز جمهوری گروه ۱+۵ خواست در پيشنهاد خود وارد «مرزهای ممنوعه» نشود.


ديويد ميليبند، وزير امور خارجه بريتانيا، روز جمعه گفته بود: بريتانيا، فرانسه، آمريکا، چين و روسيه به همراه آلمان، کشورهای موسوم به گروه ۱+۵، بر سر ارائه مشوق های جديد به ايران توافق کرده اند تا از اين طريق تهران را ترغيب کنند که فعاليت های غنی سازی اورانيوم را متوقف کند.


آقای متکی که روز شنبه در کنفرانس خبری به همراه همتای يمنی خود صحبت می کرد، گفت که در ديدار اخير با وزير امور خارجه بريتانيا در کويت در حاشيه کنفرانس درباره عراق، با وی درباره برنامه هسته ای ايران مذاکره کرده است.


وزير امور خارجه ايران افزود در اين ديدار، آقای ميليبند وی را مطلع کرده است که قرار است ۱ + ۵ در نشست لندن نامه ای به ايران ارسال کند.


مقامات جمهوری اسلامی به رغم قطعنامه های تحريم شورای امنيت سازمان ملل متحد بارها تاکيد کرده اند که غنی سازی اورانيوم «خط قرمز نظام» است و ايران حاضر نيست اين فعاليت ها را متوقف کند.


گروه ۱+۵ در نشست روز جمعه خود در لندن علاوه بر ارائه مشوق ها جديد به تهران، در بيانيه ای اعلام کرد که ادامه غنی سازی ايران «تهديدی جدی برای ثبات» منطقه است.


  • «تکرار شرط قبلی اگر بخشی از بسته‌ پيشنهادی غرب باشد، به نتيجه‌ای نخواهد رسيد».
رییس کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس

« هنوز درباره مشوق ها با ايران مذاکره نشده است»


در همين حال، علاءالدين بروجردی، رييس کميسيون امنيت ملی مجلس، درباره بسته پيشنهادی گروه ۱+۵ گفت: هنوز در خصوص بسته پيشنهادی جدید «با ايران مذاکره ای صورت نگرفته است».


آقای بروجردی با اشاره به اين که پس از دريافت بسته پيشنهادی ايران نظر خودر بيان خواهد کرد، از روسيه خواست برای حل مناقشه هسته ای جمهوری اسلامی نقش فعالتری را برعهده بگیرد.


نماينده مجلس ايران همچنين تصريح کرد که «تکرار شرط قبلی اگر بخشی از بسته‌ پيشنهادی غرب باشد، به نتيجه‌ای نخواهد رسيد».


به نظر می رسد منظور آقای بروجردی از « شرط قبلی» در خواست اعضای دايم شورای امنيت برای توقف غنی سازی اورانيوم باشد.


اين در حالی است که جمهوری اسلامی خواهان توجه به بسته پيشنهادی خود است، که به گفته يک ديپلمات اروپايی در اين بسته پيشنهادی ايران خواهان همکاری مشترک با ديگر کشورها برای غنی سازی در خاک خود است.


کشورهای غربی با ابراز نگرانی از توسعه برنامه اتمی ايران، تصريح می کنند: کاربرد دوگانه غنی سازی اورنيوم می تواند به ايران توانايی لازم برای توليد بمب اتمی را بدهد. به همین دلیل خواهان توقف غنی سازی هستند.


اين در حالی است که ايران تاکيد می کند که فعاليت های غنی سازی اورانيوم کاملا صلح آميز و با هدف توليد سوخت برای نيروگاه های اتمی است.


توقف غنی سازی در طول مذاکرات


در همين حال هرچند جزئيات بسته پيشنهادی ۱+۵ منتشر نشده است، اما سرگئی لاوروف، وزير امور خارجه روسيه، روز شنبه گفت که در حال حاضر، خواسته قدرت های جهان از ايران اين است که «تنها در زمان مذاکرات هسته ای» غنی سازی اورانيوم را به حال تعليق درآورد.


آقای لاوروف افزود که در مذاکرات لندن تحريم جديدی عليه ايران در نظر گرفته نشده است، اگر چه «همکاران آمريکايی ما معتقدند که بر فشار ايران بايد همچنان ادامه يابد».


يک ديپلمات اروپايی روز جمعه درباره مشوق های پيشنهاد شده به ايران به رويترز گفته بود که همکاری با ايران در توسعه انرژی هسته ای اين کشور، همچون بسته پيشنهادی ارائه شده در سال ۲۰۰۶ ، هسته اصلی بسته پيشنهادی تازه گروه ۱+۵ است.


گروه ۱+۵ در ژوئن سال ۲۰۰۶ به ايران يک بسته مشوق ها، شامل همکاری در زمينه هسته ای، مبادلات تجاری و فروش هواپيماهای مسافربری، کشاورزی، انرژی و فناوری های پيشرفته ارائه کرد تا از اين طريق جمهوری اسلامی را ترغيب کنند که فعاليت های غنی سازی اورانيوم را متوقف کند.


شورای امنيت سازمان ملل متحد طی چهار قطعنامه از ايران خواسته است تا فعاليت های مربوط به غنی سازی اورانيوم را متوقف کند. ايران با ناديده گرفتن اين قطعنامه ها از سال ۲۰۰۶ به گسترش فعاليت های غنی سازی خود اقدام کرده است.


ايران تاکيد می کند که هدف از غنی سازی اورانيوم، توليد سوخت مورد نياز نيروگاه اتمی اين کشور است و به تعهدات بين المللی خود در اين زمينه پايبند است. اين در حالی است که کشور های غربی نگران آن هستند که ايران اين تکنولوژی را برای دستيابی به سلاح هسته ای به کار گيرد