حمایت روسیه از عربستان در جریان تنش حقوق بشری بین ریاض و کانادا

رهبران روسیه و عربستان؛ اکتبر ۲۰۱۷

روسیه، در جریان تنش‌های عربستان و کانادا به‌دلیل بازداشت کنشگران سعودی، به‌طور رسمی از ریاض حمایت کرد و گفت درخواست اتاوا برای آزادی فعالان حقوق زنان، «غیر قابل قبول» است.

وزارت خارجه روسیه، روز چهارشنبه ۱۷ مرداد ماه، اظهار داشت حقوق بشر باید اشاعه پیدا کند، اما چنین چیزی باید با احترام به آن‌چه «سنت‌ها و رسم و رسوم» کشورها توصیف شده، صورت گیرد. این در حالی‌ست که کانادا می‌گوید حقوق بشر یک حق «جهان‌شمول» است.

ماریا زاخاروا، سخنگوی وزارت خارجه خارجه روسیه گفته است «بر این عقیده هستیم که عربستان سعودی در مسیر اصلاحات گسترده اجتماعی و اقتصادی قرار دارد، و به‌عنوان یک کشور مستقل، حق دارد خودش در مورد نحوه حرکت در این مسیر تصمیم بگیرد».

زاخاروا می‌گوید دولت روسیه «همواره تاکید کرده که سیاسی‌کردن موضوع حقوق بشر، غیر قابل قبول است».

سخنگوی وزارت خارجه روسیه اظهار داشت «چیزی که لازم است پیشنهادها و مشورت‌های سازنده‌ است و نه انتقاد از موضع برتری اخلاقی».

عربستان سعودی ۱۵ مرداد ماه، پس از آنکه کانادا خواستار آزادی کنشگران مدنی و حقوق زنان شد، سفیر کانادا را اخراج کرد، سفیر خود را فراخواند و روابط اقتصادی جدید با کانادا را به حال تعلیق در آورد.

پس از این واکنش اما کریستینا فریلاند، وزیر خارجه کانادا، گفت کشورش «همواره از حقوق بشر در کانادا و در سراسر جهان حمایت می‌کند، و حقوق زنان نیز حقوق بشر است».

واکنش ریاض به درخواست اتاوا اما در روزهای بعد نیز ادامه پیدا کرد و عربستان در ۱۷ مرداد ماه گفت قصد دارد دارایی‌های خود را در کانادا به فروش برساند، دانشجویانش را فرابخواند و شهروندان بیمار خود را از بیمارستان‌های کانادا به کشورهای دیگر منتقل کند.

عربستان می‌گوید کانادا «و همه کشورهای دیگر باید بدانند که نمی‌توانند ادعا کنند بیشتر از دولت عربستان به وضعیت شهروندان ما توجه دارند».

کانادا اما می‌گوید حاضر نیست از انتقاد از وضعیت حقوق بشر عقب‌نشینی کند.

جاستین ترودو، نخست‌وزیر کانادا، روز چهارشنبه گفت کشورش «به شکل واضح، قوی و مودبانه بر لزوم احترام به حقوق بشر، داخل کشور و در سراسر جهان، تاکید خواهد کرد».

با استفاده از رویترز، خبرگزاری آلمان و اسوشیتدپرس|ت.ت|خ.ک