پس از گذشت یک سال از فوت سینا قنبری، یکی از معترضان بازداشتشده اعتراضات دی ماه، در زندان، روایتهای تازهای از سوی «همبندیهای سابق» او منتشر شده است.
یک «همبندش» گفته که او در زندان «با پلاستیک خفه شده» است و «همبند» دیگرش نیز از «قتل» او در زندان سخن گفته است.
صحت و سقم این روایتها هنوز به طور مستقل قابل تأیید نیست.
در روزهای اخیر، عارف فتحی، از بازداشتشدگان اعتراضات دی ماه، در توئیتر خود نوشته است که همبندی و هماتاقی سینا قنبری بوده و با وجود «تعهدی که در ساختمان حفاظت اطلاعات زندان اوین داده و تهدیدهایی» که شده است، «به قتل» سینا قنبری «توسط نگاهبانان و زندانبانان در این قرنطینه شهادت» میدهد.
آقای فتحی توضیح بیشتری درباره این موضوع نداده است.
شاهد علوی، تحلیلگر سیاسی و فعال حقوق بشر، نیز گفته است که «اعتبار دادههای این روایت را دو تن دیگر از بازداشتهای آن بند تأیید کردهاند.»
کمیته پیگیری بازداشتهای دی ۹۶ پیش از این به نقل از دو «شاهد عینی» اعلام کرده بود که سینا قنبری دو روز قبل از مرگ بازجویی شده و «بعد از بازداشت به هماتاقیهایش میگوید که خانهتکانی داشتهاند (کتک خورده) به نحوی که برخی از بخشهای بدنش به شدت کبود بودهاست».
مقامات قوه قضائیه دلیل مرگ آقای قنبری را خودکشی اعلام کرده و گفته بودند که فیلمی در این باره وجود دارد.
با این حال علیرضا رحیمی، نماینده تهران در مجلس، اعلام کرد که این فیلم ورود سینا قنبری به دستشویی و پیدا شدن جسدش را نمایش میدهد.
به گفته آقای رحیمی، در فیلمی که به نمایندگان بازدیدکننده از زندان اوین نشان داده شده، روز ۱۶ دی ماه، در ساعت ۳ بامداد، فردی، با هویت سینا قنبری، «درحالیکه کیسه پلاستیکی مشکی بلند و پیچیدهشدهای در دست راست دارد، وارد یکی از سرویسهای بهداشتی میشود و پس از آن مدت بسیار طولانی بدون هیچ اتفاق یا حرکتی محوطه سرویسها ضبط شده تا اینکه حدود دو ساعت بعد یکی از زندانیان وارد شده و مستقیماً به همان سرویسی که سینا رفته وارد میشود و با صحنه جسد افتاده بر زمین مواجه و به حالت بهت و شوکه برمیگردد».
Your browser doesn’t support HTML5
در همین حال محمود معصومی، همبندی دیگر سینا قنبری، نیز میگوید که در زمان فوت آقای قنبری، به دلیل اینکه سلولهای زندان پر بوده زندانیان در مقابل دستشویی نشسته بودند تا زمانی که بتوانند به داخل سلولها منتقل شوند.
وی در مصاحبه با رادیو فردا گفته است: «ساعت پنج دقیقه به شش صبح بود که صدای فریادی از داخل دستشویی آمد. یکی از خدمه زندان بود که در دستشویی را باز کرده و جنازه سینا را پیدا کرده بود. به ما اجازه ورود به دستشویی را ندادند، اما یکی از همبندیهای ما که ادعا میکرد گفت سابقه امداد پزشکی دارد، اجازه یافت تا وارد دستشویی شود».
به گفته آقای معصومی، این زندانی به ما گفت که سینا قنبری دو ساعت پیش با پلاستیک زباله خفه شده است، اگرچه بعد نیروهای امنیتی ادعا کردند که این اتفاق خودکشی بوده است.
دو روز پیش نیز فاطمه مالایاننژاد، مادر سینا قنبری در مصاحبه با مسیح علینژاد، خبرنگار، گفته بود که پسرش در تماس تلفنی به او گفته بود که در زندان «کتک خورده» است. وی تاکید کرد که پسرش «خودکشی نکرده است».
به جز مرگ مبهم سینا قنبری، پس از اعتراضهای دی ماه گزارشهایی نیز درباره مرگ وحید حیدری و شهاب ابطحیزاده در اراک، محسن عادلی در دزفول، سارو قهرمانی و کیانوش زندی در سنندج و طالب بساطی، در ایلام، منتشر شده است.
سازمانهای حقوق بشری خواستار تحقیقات درباره مرگ مشکوک این زندانیان و کاووس سید امامی، استاد دانشگاه و فعال محیط زیست، شده بودند.
این در حالی است که مقامهای قضایی جمهوری اسلامی اجازه تحقیقات مستقل در این باره را نداده اند و میگویند آنها «خودکشی» کردهاند یا مرگ آنها با تجمعهای اعتراضی ارتباطی نداشته است.