بنابر گزارشها، در پی توفان روزهای اخیر در استان سیستان و بلوچستان دهها تن از ساکنان این استان رهسپار مراکز درمانی شدند؛ همزمان یک تحلیلگر مسائل سیستان و بلوچستان میگوید ۳۰ درصد از مردم سیستان این منطقه را ترک کردهاند.
به گفته سازمان هواشناسی، تازهترین توفان گرد و خاک در روز چهارشنبه، ششم تیرماه، به اوج رسید و به گفته رضا اربابی٬ مدیرکل دفتر مدیریت بحران استانداری سیستان و بلوچستان، در آن روز ۱۰۴ نفر از مردم منطقه به دلیل «عوارض تنفسی، چشمی و قلبی ناشی از توفان و گرد و خاک» روانه بیمارستان و مراکز درمانی شدند.
در خبرگزاریهای ایران و همچنین شبکههای اجتماعی تصاویری منتشر شده است که نشان میدهد شماری از خانههای منطقه زیر تلی از شن و ماسه دفن شدهاند.
خشکی تالاب هامون، خشکسالی سیستان و تغییرات اقلیمی، علاوه بر سلامت مردم، وضعیت کشاورزی و زندگی روزمره را هم دچار مشکل کرده و آلودگی هوا را به ۲۰ برابر حد مجاز رسانده است.
خشکی هامون و عدم ارائه حقآبه کافی رودخانه هیرمند از سوی افغانستان نیز از دیگر دلایل بروز این توفانهای گرد و خاک ذکر شده است.
دانیال محبی٬ استاندار سیستان و بلوچستان، روز پنجشنبه به خبرگزاری ایرنا گفت: بسیاری از مناطق روستایی و عشایری این استان خالی از سکنه شدهاند.
به گفته عبدالستار دوشوکی، رئیس مرکز مطالعات بلوچستان در لندن، حدود ۳۰ درصد از سیستانیها از منطقه خارج شده و به زاهدان یا بقیه استانهای کشور رفتهاند.
آقای دوشوکی در گفتوگو با رادیو فردا یکی از دلایل شدت گرفتن معضل گرد و خاک در سیستان را «سوء مدیریت» دولت و وزارت خارجه دانست و گفت: دولت ایران باید «فشار به افغانستان برای رها کردن آب در رودخانه هیرمند و حقابه هامون» را در اولویت خود قرار بدهد.
Your browser doesn’t support HTML5
به گفته ایرنا٬ توفان گرد و غبار در سیستان با پیامد آلودگی هوا نیز همراه است و میزان آلودگی هوا در این منطقه گاهی به ۲۰ برابر حد استاندارد میرسد.