ترامپ: فکر نمی‌کنم ایران به روح توافق اتمی پایبند است

دونالد ترامپ

رئیس‌جمهوری آمریکا در گفت‌وگویی با خبرنگاران، بار دیگر تاکید کرده که از نظر او، ایران به «روح» توافق اتمی پایبند نیست. دونالد ترامپ در عین حال مجددا از توافق دو سال پیش میان ایران، آمریکا و پنج قدرت جهانی انتقاد کرده‌است.

رئیس‌جمهوری ایالات متحده ۱۹ مرداد ماه در استراحتگاه خود در نیوجرزی، جایی که در تعطیلات کاری به سر می‌برد، به خبرنگاران گفته‌است «فکر نمی‌کنم که آن‌ها به روح توافق [اتمی] پایبند هستند».

ترامپ افزوده «من شخصا بر این عقیده هستم که آن‌ها مطابق [توافق] عمل نمی‌کنند. ولی وقت داریم و خواهیم دید».

او اظهار داشت «فکر کنم خواهید دید، که اگر آن‌ها مطابق [توافق] عمل نکنند چیزهای خیلی شدیدی در انتظارشان است».

از زمان دستیابی به توافق اتمی در دولت باراک اوباما، رئیس‌جمهوری ایالات متحده باید هر ۹۰ روز گزارشی از آن به کنگره ارائه کرده و پایبندی تهران را تائید کند. آخرین بار که این گزارش ارائه شد، پایان تیر ماه، و در واپسین ساعات مهلت باقی‌مانده بود. در آن زمان دولت آمریکا اعلام کرد پایبندی ایران به برنامه جامع اقدام مشترک را تائید می‌کند، ولی در عین حال افزود تهران برخلاف «روح» توافق عمل کرده‌است.

ترامپ، از منتقدان سرسخت مذاکرات و توافق میان تهران، دولت باراک اوباما و پنج قدرت جهانی دیگر بود. او در جریان کارزار انتخابات ریاست‌جمهوری آمریکا، وعده داده بود در صورت پیروزی در انتخابات آن را کنار بگذارد. پس از پیروزی آقای ترامپ، مقام‌های دولت آمریکا بر کنار‌گذاشتن یک‌طرفه توافق اتمی تاکید چندانی نکردند، اما بر بازبینی آن پای فشردند.

خبرگزاری رویترز یک روز پیش از سخنان تازه رئیس‌جمهوری ایالات متحده، در گزارشی اختصاصی به نقل از یک مقام دولتی آمریکا گفته بود، نیکی هیلی، سفیر آن کشور در سازمان ملل، قرار است برای دیدار با بازرسان آژانس بین‌المللی انرژی اتمی، و بحث و بررسی در ارتباط با فعالیت‌های هسته‌ای ایران، به وین، مقر این سازمان برود.

این مقام دولتی به رویترز گفته بود «خانم هیلی به‌تاکید نگرانی‌های خود و دولت را در مورد آزمایش‌های غیرقانونی موشکی و دیگر فعالیت‌های زیان‌آور ایران، بیان کرده‌است».

آزمایش‌های موشکی از موضوعاتی‌ست که مقام‌های ایالات متحده و نیز سه کشور اروپایی طرف گفت‌وگوهای اتمی با ایران، یعنی آلمان، فرانسه و بریتانیا، خواستار توقف آن هستند. آن‌ها می‌گویند این اقدامات ناسازگار با توافق به‌دست آمده میان تهران و شش قدرت جهانی‌ست.

در قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت که پس از دستیابی به توافق هسته‌ای، و برای تائید آن در سازمان ملل صادر شد، از ایران خواسته شده برای مدت هشت سال دست از توسعه موشک‌های بالیستیک که قابلیت حمل کلاهک هسته‌ای دارند، بردارد. ایران اما می‌گوید آزمایش‌های موشکی در تضاد با توافق اتمی نیست چراکه به دنبال ساخت سلاح هسته‌ای نیست و موشک‌های آزمایش‌شده با هدف حمل کلاهک‌های هسته‌ای آزمایش نشده‌اند.

از سوی دیگر دولت و دیگر مقام‌های ارشد ایران طی هفته‌های گذشته ایالات متحده را متهم به نقض «روح» توافق اتمی کردند. حسن روحانی، هفته پیش در جریان دیدار با فدریکا موگرینی، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا، در تهران، تحریم‌های جدید ایالات متحده را برای توافق هسته‌ای «مخرب» توصیف کرد. محمد جواد ظریف، و وزیر خارجه، نیز واشینگتن را متهم کرد که قصد دارد، «به هزینه ایران برجام را از بین ببرد».

در تازه‌ترین برآوردی که کاترین ری، سخنگوی مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا، از توافق اتمی ارائه کرده، گفته شده همه طرف‌های توافق هسته‌ای تاکنون به تعهدات خود پایبند بوده‌اند.