انتقاد گوترش از عملکرد شورای امنیت در روند مقابله با همه‌گیری کرونا

آنتونیو گوترش می‌گوید پس از آن‌که ویروس کرونای جدید شایع شد، انتظار می‌رفت کشورها یک راهبرد مبتنی بر اتحاد برای مقابله با آن پی بگیرند، اما خبری از همبستگی نشد.

دبیرکل سازمان ملل متحد ضمن انتقاد از عملکرد شورای امنیت در روند مقابله با همه‌گیری جهانی کووید-۱۹، در عین حال به فقدان اتحاد راهبردی بین کشورها تاخته و می‌گوید یک ویروس میکروسکوپی «ما را به زانو درآورده است».

آنتونیو گوترش ۲۰ خرداد در گفت‌وگویی با رادیو ملی همگانی آمریکا، ان‌پی‌آر، گفته پس از آن‌که ویروس کرونای جدید شایع شد، انتظار می‌رفت کشورها یک راهبرد مبتنی بر اتحاد برای مقابله با آن پی گیرند، اما خبری از همبستگی نشد: «هر کشوری راه خودش را رفت، در حالی‌که مرکز شیوع ویروس از یک کشور به کشور دیگر انتقال پیدا می‌کرد».

گوترش تاکید کرده سازمان ملل می‌تواند به دولت‌ها برای بنای راه مقابله با ویروس و به توزیع اقلام امدادی و کمکی، یاری برساند، اما ابزار چندانی در دست ندارد که از کشورها بخواهد به راهنما و مشاوره‌های نهادهای جهانی و وابسته عمل کنند.

او همچنین از روابط فعلی بین چین و آمریکا، روسیه و آمریکا، و پیامدهای آن بر عملکرد شورای امنیت انتقاد کرده‌است.

آنتونیو گوترش می‌گوید «شاهد بودیم که روابط ناکارای امروزه بین آمریکا و چین، بین آمریکا و روسیه، شورای امنیت را به‌طور مشخص ناتوان از گرفتن یک تصمیم معنادار و بنیادین» برای مقابله با شیوع کووید-۱۹ کرده است.

بیشتر در این باره: اتحادیه اروپا رسما چین و روسیه را به انتشار «اطلاعات غلط » در مورد کرونا متهم می‌کند

آقای گوترش به ان‌پی‌آر گفته «مسئله اینجاست که ما ابزار چندجانبه‌ای در اختیار داریم که دندان ندارد. ما به مکانیزمی برای همکاری نیاز داریم با مکانیزمی برای مدیریت، که رک و راست وجود خارجی ندارد».

او با اشاره به شورای امنیت سازمان ملل به‌عنوان یک نهاد چندجانبه، می‌گوید این شورا تمایل زیادی برای مقابله با بحران همه‌گیر و جهانی از خود نشان نداده‌است.

آقای گوترش همچنین بر نقش ایالات متحده در جامعه جهانی تاکید و آن را «حیاتی» توصیف کرده‌است: «من بر این عقیده‌ام که جهان به آمریکایی نیاز دارد که مشارکت می‌کند. رهبری ایالات متحده قطعا یک مسئله بنیادین است تا بشود نظمی را برقرار کرد که حافظ ارزش‌های دمکراتیک باشد، در آن حقوق بشر ارج و قرب داشته باشد، و امنیت و صلح جهانی از طریق همکاری‌های بین‌المللی تضمین شده باشد».

بیشتر در این باره: شمار موارد ابتلا به کووید ۱۹ در جهان «کاملا در مسیر صعودی قرار دارد»

اظهارات تازه دبیرکل سازمان ملل یک روز پس از آن بیان شده که سازمان جهانی بهداشت اعلام کرد سیر همه‌گیری کووید-۱۹ در جهان در روندی فزاینده در جریان است.

سازمان جهانی بهداشت می‌گوید با وجود نشانه‌های امیدوارکننده از جمله در اروپا، اما همه‌گیری کووید-۱۹، بیماری ناشی از ویروس کرونای جدید، در مسیری‌ست کاملا صعودی و موارد روزانه ابتلا همچنان از رکوردهای قبلی بیشتر است.

در مجموع تا کنون هفت میلیون ابتلا به‌طور رسمی به سازمان جهانی بهداشت گزارش شده و ۴۰۰ هزار مورد درگذشت نیز به ثبت این نهاد رسیده است. البته موارد ارائه‌شده به این نهاد، به‌دلیل نحوه و کیفیت آزمایش‌ها و میزان شفافیت در کشورهای مختلف، قطعیتی ندارد و ممکن است کم‌تر یا بسیار کم‌تر از موارد واقعی باشد.