ارتش ایالات متحده در واکنش به تهدید ایران برای بستن تنگه هرمز هشدار داد که این گذرگاه در خلیج فارس باید همچنان به روی نفتکشها باز بماند و آمریکا و متحدان آن در این زمینه از آمادگی برخوردارند.
کاپیتان بیل اوربان، یکی از سخنگویان ستاد فرماندهی مرکزی ایالات متحده، روز چهارشنبه ۱۳ تیر به خبرگزاری آسوشیتدپرس گفت: «نیروی دریایی آمریکا و متحدان آن در منطقه آمادهاند که آزادی رفت و آمد و جریان آزاد تجاری را در هر کجا که قوانین بینالمللی اجازه میدهد، برقرار کنند».
حسن روحانی، رئیسجمهوری ایران، یک روز قبل از این اظهارات در دیدار با گروهی از ایرانیان مقیم سوئیس با اشاره به فشارهای آمریکا برای توقف صادرات نفت ایران عنوان کرده بود که واشینگتن اگر توانست چنین کند، نتیجه آن را هم خواهد دید.
وی اظهار داشت: «آمریکاییها مدعی شدهاند که میخواهند به طور کامل جلوی صادرات نفت ایران را بگیرند. آنها معنی این حرف را نمیفهمند، چرا که این اصلاً معنی ندارد که نفت ایران صادر نشود و آن وقت نفت منطقه صادر شود».
در این زمینه یک سخنگوی وزارت خارجه آمریکا به رادیوفردا گفت که ما به هر اظهار نظر مقامهای ایرانی پاسخ نشان نمیدهیم.
سخنان آقای روحانی که از آن تعبیر به بستن تنگه هرمز شد، تحسین قاسم سلیمانی، فرمانده نیروی قدس سپاه پاسداران، را به دنبال داشت که در نامهای خطاب به آقای روحانی نوشت، دست او را میبوسد.
آقای سلیمانی در نامه خود نوشته است: «آن چه از فرمایشات حضرتعالی در رسانهها منعکس شد مبنی بر اینکه اگر نفت جمهوری اسلامی ایران صادر نشود، تضمینی برای صدور نفت کل منطقه نمیباشد...مایه مباهات و افتخار است».
در همین حال سرتیپ پاسدار اسماعیل کوثری، جانشین فرمانده قرارگاه ثارالله سپاه پاسداران، ضمن حمایت از اظهارات حسن روحانی با صراحت بیشتری گفت: «اگر قرار بر منع صادرات نفت ایران باشد، اجازه خروج نفت به دیگر نقاط دنیا از طریق تنگه خلیج فارس را نمیدهیم.»
اسماعیل کوثری تصریح کرد: « ۲۰درصد نفت جهان از تنگه خلیج فارس عبور میکند و دنیا به این نفت نیاز دارد و هر اقدام خصمانهای از طرف آمریکا هزینههای گزافی برای آنها به دنبال دارد.»
این اظهارات در حالی است که آمریکا با فشار بر خریداران نفت درصدد است صادرات ایران را به صفر برساند و نه جلوگیری از حرکت کشتیهای حامل نفت ایران.
تنگه هرمز از مهمترین راههای عبور و مرور نفتکشها در جهان است و گذرگاه حدود یک سوم از نفت خام صادراتی در جهان تلقی میشود. ایران بارها در پی بالا گرفتن تنشها با آمریکا تهدید کرده که این گذرگاه را میبندد. اما قبل از این نیز تحلیلگران هشدار دادهاند که با توجه به حضور نظامی آمریکا در منطقه این امر در صورت وقوع به درگیری نظامی میان دو کشور منجر خواهد شد.
دولت دونالد ترامپ اردیبهشت ماه با خارج کردن آمریکا از توافق هستهای با ایران، اعلام کرد که تحریمها علیه تهران از سر گرفته خواهد شد.
در این مدت گزارشهایی به نقل از مقامات از وزارت خارجه ایالات متحده منتشر شده است که عنوان میکند واشینگتن تلاش میکند صادرات نفت ایران را به صفر برساند.