ظریف می‌گوید عربستان حریری را «وادار» به استعفا کرد

محمد جواد ظریف، وزیر خارجه ایران

وزیر خارجه ایران ضمن متهم کردن عربستان سعودی به وادار کردن نخست‌وزیر لبنان به استعفا و همچنین «ایجاد سازمان‌های تروریستی و دیکتاتورها» گفت که «مارهایی که عربستان رها کرده، خودش را گزیده‌است».

محمد جواد ظریف در مصاحبه با شبکه روسی «راشا تودی» که متن آن در رسانه‌های ایران از جمله خبرگزاری فارس منتشر شده‌است، دربارهٔ اعتراض عربستان سعودی به حمایت جمهوری اسلامی از گروه حزب‌الله لبنان گفت: «حزب‌الله یک سازمان سیاسی است. این ما نیستیم که نخست‌وزیر یک کشور را به کشورمان دعوت کنیم و وی را به استعفاء مجبور کنیم».

هرچند مقامات جمهوری اسلامی پیش از این تلویحاً از فشار عربستان سعودی به نخست‌وزیر لبنان برای استعفا سخن گفته بودند اما این بار وزیر خارجه ایران صریحاً عربستان سعودی را متهم کرده که سعید حریری را «وادار» به استعفا کرده‌است.

سعد حریری، نخست‌وزیر لبنان و پرنفوذترین سیاستمدار سنی نزدیک به عربستان در لبنان، روز ۱۳ آبان، یک روز پس از سفر به ریاض با انتقاد شدید از ایران و حزب‌الله، از نخست وزیری استعفا کرد. برخی نزدیکان وی به خبرگزاری‌ها گفتند که عربستان سعودی از عملکرد سعد حریری برای مقابله با حزب‌الله لبنان ناراضی بوده است.

وزارت خارجه ایران پیش ازاین ضمن اعتراض به اتهامات مطرح شده علیه جمهوری اسلامی در متن استعفای آقای حریری اعلام کرده بود که او با هدایت اسرائیل و عربستان سعودی به این «بازی» دست زده‌است.

استعفای سعد حریری، نخست‌وزیر لبنان در ریاض، در ماه‌های گذشته به موضوعات درگیری دو ایران و عربستان سعودی اضافه شده‌است.

سعد حریری هنگام اعلام استعفای خود در ریاض، ایران را به دخالت در امور داخلی کشورهای دیگر متهم کرد.

مقامات لبنانی گفته بودند که عربستان سعودی سعد حریری را مجبور به استعفاء کرده بود و تا زمانی که دخالت دولت فرانسه منجر به بازگشت آقای حریری شد او در خانه تحت نظر قرار داشت. سعد حریری این ادعاها را رد کرده‌است.

نخست‌وزیر لبنان روز سه‌شنبه، ۱۴ آذر، استعفایش را پس گرفت و به این ترتیب به بحران سیاسی یک‌ماهه در این کشور پایان داد.

وزیر خارجه ایران در بخش دیگری از سخنان خود اعلام کرد که جمهوری اسلامی به «همه پیشنهادهای» مطرح شده برای گفت‌وگو با عربستان سعودی پاسخ مثبت داده اما مقامات این کشور «به جای برداشتن گام متقابل، دست رد به سینه» مقامات ایرانی زده‌اند.

آقای ظریف در عین حال بار دیگر عربستان سعودی را به «تولید سازمان‌های تروریستی و دیکتاتورها» از جمله حمایت از گروه حکومت اسلامی (داعش) متهم کرد.

وی اضافه کرد: «بهتر است هرچه سریعتر همسایه سعودی ما درک کند ماری که ایجاد کرده، تمام مارهایی که طی ۴۰ سال قبل تا کنون ایجاد کرده‌اند – چه صدام حسین، چه طالبان و چه داعش – در نهایت خود آنها را گزیده‌اند».

مقامات جمهوری اسلامی پیش از این نیز بارها عربستان سعودی را به حمایت از گروه حکومت اسلامی، (داعش) متهم کرده‌اند.

عربستان سعودی عضو ائتلاف بین‌المللی مبارزه با حکومت اسلامی به رهبری آمریکا است.

روابط ایران و عربستان سعودی پس از درگیری‌ها در سوریه و یمن تیره‌تر شده و تنش لفظی مقامات دو کشور به‌دنبال استعفای اخیر سعد حریری از سمت نخست‌وزیری لبنان و شلیک یک موشک به ریاض توسط شیعیان شورشی حوثی در یمن وارد مرحله تازه‌ای شده‌است.

در همین حال آیت‌الله علی خامنه‌ای، رهبر جمهوری اسلامی، روز چهارشنبه، ۱۵ آذر، اعلام کرده بود که حکومت‌های «دنباله‌رو» آمریکا در منطقه «سرانجامی جز نابودی» ندارند.

پیش از این سخنان، محمد بن سلمان، ولیعهد عربستان سعودی، روز پنج‌شنبه دوم آذر، در اظهاراتی کم‌سابقه، رهبر جمهوری اسلامی را «هیتلر جدیدی» نامیده بود که در منطقه خاورمیانه ظهور کرده‌است.

یک روز بعد بهرام قاسمی، سخنگوی وزارت امور خارجه ایران، این سخنان را «ناپخته، ناسنجیده و سخیف» نامید که به توصیف او، «باعث شده‌است کسی در جهان و عرصه بین‌الملل اعتباری برای آن قائل نشود».