ظریف: ادامه برجام به پایبندی کامل آمریکا بستگی دارد

محمد جواد ظریف در کنار سرگئی لاوروف در مسکو.

محمدجواد ظریف، وزیر خارجه ایران، چهارشنبه ۲۰ دی گفته است که تداوم توافق هسته ای بین ایران و شش قدرت جهانی، برجام به پایبندی کامل آمریکا نسبت به این توافق بستگی دارد.

محمد جواد ظریف در حساب کاربری توییتر خود نوشته است: امروز با سرگئی لاوروف، وزیر امور خارجه روسیه در مسکو رایزنی کردم و عازم بروکسل هستم تا با وزیران امور خارجه سه کشور اروپایی (بریتانیا، فرانسه و آلمان) و همچنین با فدریکا موگرینی نماینده عالی اتحادیه اروپا گفت وگو کنم. همگان تاکید دارند که همه طرف می بایست به تعهدات خود در چارچوب برجام پایبند باشند. آژانس بین المللی انرژی اتمی پایبندی کامل ایران را تایید کرده است،اما ادامه (این روند) به پایبندی کامل آمریکا بستگی دارد.

در همین زمینه گزارش رسانه های بین المللی حاکی است که روز پنجشنبه نشستی با حضور وزیران خارجه ایران، بریتانیا، فرانسه و آلمان در بروکسل برگزار خواهد شد که در جریان آن فدریکا موگرینی رئیس سیاست خارجی اتحادیه اروپا موضع قدرت‌های اروپایی در حمایت از برجام را اعلام می‌کند.

رویترز به نقل منابع دیپلماتیک نوشته است، در این جلسه همچنین از ایران خواسته می‌شود با بازرسان بین المللی همکاری کند.

یک دیپلمات اروپایی که نخواست نامش فاش شود، نیز به رویترز گفته است: هدف ما این است که پیامی به واشینگتن فرستاده و بگوییم ایران همکاری می‌کند و بهتر است که در چارچوب توافق اتمی باشیم تا این که بخواهیم تهران را منزوی کنیم.

به گزارش ایرنا، محمد جواد ظریف همچنین چهارشنبه در مسکو در پاسخ به پرسشی در خصوص تصمیم احتمالی دونالد ترامپ، رییس جمهوری آمریکا در مورد برجام در روزهای آینده،گفت: یکی از سیاست های ترامپ غیرقابل پیش بینی بودن اوست، البته ایشان (ترامپ) این سیاست را به جایی رسانده است که آمریکا دیگر برای شرکای خود هم مورد اعتماد نیست.

وزیر امور خارجه ایران اضافه کرده است: بنابراین بعید می دانم که خود ترامپ هم اطلاع داشته باشد که چه کار خواهد کرد، حتما اروپایی ها نیز هنوز اطلاع ندارند که رئیس جمهوری آمریکا چه خواهد کرد.

محمد جواد ظریف با این حال گفته است:«جامعه جهانی هم اگر تمایل به ادامه برجام دارد باید در مقابل هر اقدام خلاف آمریکا در خصوص برجام ایستادگی کند.»

دولت دونالد ترامپ باید تا روز ۲۳ دی تصمیم گیری کند که آیا قصد دارد تعلیق تحریم‌ها در چارچوب توافق اتمی با ایران را تمدید کند یا نه. این تمدید هر ۱۲۰ روز یک‌بار انجام می‌شود. رییس جمهوری آمریکا در ۲۳ شهریور سال جاری تعلیق تحریم‌های هسته‌ای ایران را تمدید کرده بود.

توافق هسته ای بین ایران و شش قدرت جهانی یعنی؛ آمریکا، بریتانیا، فرانسه، چین و روسیه به همراه آلمان در سال ۱۳۹۴ حاصل شد و براساس مصوبه کنگره، رئیس‌جمهور آمریکا می بایست هر ۹۰ روز یک‌بار درباره اجرای تعهدات ایران در برجام، به کنگره گزارش دهد. با سر رسیدن ضرب‌الاجل پیشین در مهرماه، دونالد ترامپ از تأیید اقدامات ایران خودداری کرد.

رئیس جمهوری آمریکا، روز ۲۲ مهرماه اعلام کرد که دولت وی نمی تواندپایبندی ایران به توافق اتمی با قدرت‌های جهانی را تأیید کند و تصمیم گیری در این زمینه را به کنگره آمریکا واگذار کرد.

آقای ترامپ معتقد است که ادامه فعالیت‌های موشکی ایران و سیاست‌های منطقه‌ای جمهوری اسلامی «با روح توافق هسته‌ای» مغایرت دارد.

وی همچنین نسبت «بند غروب» در توافق هسته ای ایران ابراز نگرانی کرده بود. «بند غروب» درباره برچیده شدن محدودیت‌ها پس از دوره زمانی توافق هسته ای با ایران است و در نتیجه به این نگرانی دامن زده‌اند که «ایران می‌تواند حتی پیش از پایان توافق به توانایی ساخت جنگ‌افزار اتمی دست یابد».

در همین زمینه، گفته می شود که دولت آمریکا و کنگره این کشور به دنبال حذف این «بند غروب» هستند که باعث برچیده شدن نظارت و محدودیت های بر برنامه هسته ای ایران می شود.

مقام های ایران طی روزهای اخیر تاکید کرده اند که وضع دوباره تحریم‌های هسته‌ای از سوی آمریکا نقض توافق ایران و قدرت‌های جهانی است و تهران در این زمینه دست به اقدامات متقابل خواهد زد که یکی از آنها می‌تواند افزایش غنی‌سازی اورانیوم باشد.

با استفاده از توییتر، گزارش های رویترز، ایرنا و رادیو فردا؛ خ.ک