وزیر خارجه ایران: به دنبال درگیری و جنگ با آمریکا نیستیم

محمد جواد ظریف موضوع تلاش ایران برای «ابرقدرتی در منطقه» را رد کرده است.

وزیر خارجه ایران می‌گوید جمهوری اسلامی به دنبال «درگیری و جنگ» با آمریکا نیست، مگر اینکه «گروهی» بخواهند «دیوانگی» کنند و ایران نیز بزرگ‌تر از آن است که نسبت به چند کشور کوچک عرب منطقه، «واکنش» نشان دهد.

محمدجواد ظریف در گفت‌و‌گو با شماره روز دوشنبه ۲۴ دی روزنامه «الوفاق» چاپ تهران، ضمن تشریح سیاست‌های کلی وزارت خارجه ایران در منطقه و جهان، گفته است همان‌طور که علی خامنه‌ای اعلام کرده، «جنگی صورت نخواهد گرفت مگر اینکه گروهی بخواهند دیوانگی بکنند یا تله‌ای برای خودشان یا هم‌پیمانان‌شان در منطقه ایجاد کنند.»

اشاره وی به اظهارات رهبر جمهوری اسلامی ایران در شهریورماه امسال است که گفته بود با آنکه از نظر «سیاسی»، احتمال وقوع جنگ «وجود ندارد»، اما نیروهای مسلح باید توانایی‌های خود را افزایش دهند.

با این حال آقای خامنه‌ای چندماه بعد در آذرماه هشدار داد که همه باید حواس‌شان به «فریب‌کاری» آمریکا باشد: «ممکن است نقشه را برای سال ۹۸ کشیده باشند».

آقای ظریف در این گفت‌و‌گو با بیان اینکه «ما دنبال درگیری و جنگ و تنش نیستیم»، مدعی شده که «آمریکایی‌ها و برخی دولت‌ها در منطقه ما سیاست‌های تنش‌آفرینی را دنبال کرده‌اند».

به گفته وزیر خارجه ایران، آمریکایی‌ها در حالی به جمهوری اسلامی «پیغام می‌دهند که می‌خواهیم با شما گفت‌وگو کنیم» که خود آنها «بودند که از گفت‌وگو خارج شدند».

ظریف پیشنهادهای آمریکا برای مذاکره با ایران را «حسب منافع خود» آنها توصیف کرده که به گفته وی، خیلی از آنها «تبلیغاتی» بوده یا «به صلاح این منطقه نیست.»

وی با این حال گفته که «آمریکایی‌ها در دولت آقای اوباما خیلی تمایل داشتند که با ما در مورد منطقه صحبت کنند و آن زمان این تمایل‌شان را خیلی مخفی نمی‌کردند و علنی بیان می‌کردند، در دولت ترامپ هم همین‌طور بوده است».

ایالات متحده روز ۱۸ اردیبهشت امسال از توافق شش قدرت جهانی با ایران بر سر برنامه هسته‌ایش خارج شد و در دو نوبت، تحریم‌های معلق شده واشینگتن علیه تهران را بازگرداند.

در حالی که دونالد ترامپ، رئیس‌جمهوری آمریکا، و دیگر مقام‌های این کشور خواستار توافق جدید با ایران هستند که علاوه بر برنامه هسته‌ای، فعالیت‌های موشکی و نقش تهران در منطقه را نیز در بر گیرد، مقام‌های جمهوری اسلامی از جمله حسن روحانی خروج واشینگتن از برجام را «اشتباه» خوانده و مذاکره با آمریکا را رد کرده‌اند.

«ایران به دنبال ابرقدرت شدن نیست»

محمدجواد ظریف همچنین با بیان اینکه «هیچ‌کس نتوانسته از قبل همکاری با آمریکا برای این منطقه منافعی را داشته باشد»، مصداق آن را کشورهای عربی منطقه معرفی کرده است.

به گفته وزیر خارجه ایران، استراتژی جمهوری اسلامی، «همکاری با همسایگان عرب و غیرعرب» است، اما «به نظر می‌رسد برخی کشورهای عربی صرفنظر از اینکه جمهوری اسلامی چه سیاستی دنبال می‌کند، دوست دارند به دنیا بگویند که با ایران اختلاف دارند».

وی موضوع تلاش ایران برای «ابرقدرتی در منطقه» را رد کرده و گفته «دوران ابرقدرتی تمام شده است، هیچ کس نمی‌تواند ابرقدرت چه در منطقه و چه در دنیا باشد».

منابع: روزنامه الوفاق، ایسنا و رادیو فردا / ب.ب/ ک.ر